Ja ne vjerujem da je Talijan izmislil traktor da bi ga bivša Juga proizvodila i teško bu me ko u to uvjeril.
Najvjerojatnije su dio proizvodnje Slovenci dobili, ali sve ne, a i to kaj su proizvodili ko zna gde je završilo.
Složil se ti ili ne ali znaš jako dobro da sam tvojeg prerešetal svojim rukama od prvog do zadnjeg klina a u njegovom su neki dijelovi drugačije izgledali.... on je svojeg uvezel iz Italije, a gde je sklapan pojma nemam.
Sad sam pregledal slike tvoje glave i ne vidim da je negde pisalo Fiat, možda i je. Ne sječam se.
Sve u svemu ja i dalje stojim iza svojeg mišljenja da nisu te dve marke od istog brašna mješene, a možda je razlika samo u germi 🤭
Malo bum se uključil u tu diskusiju obzirom da sam blizu mjesta Štore doma i budući da mi je od prijatelja bil tata šef mehaničara na sklapanju u tvornici od prvog dana.
Priča je išla ovak:
420 licenca je kupljena od talijana by SFRJ, plaćena kao i postrojenje i kad su talijani prestali delati taj traktor u FIAT-u, demontirali su postrojenje i montirali u Štore ondašnju željezarnu... onda su startali nekoliko 420 (desetaka komada) koji su bile identični kao talijanski i dijelovi u kamionima su se dovozili iz italije, pričam sve u kompletu jer su trebali potrošiti sve naručeno. u to vrijeme su Jugoslaveni odradili sve moguće kooperacije s kim su stigli i naručivali dijelove... e onda se sklapalo sve pa i rumunjski motori na 402 i 404 i rakovica na 502 i 504. itd... i Rudi Čajevec kak i sad radi na mojem 504 itd...
I napomena: 420 je autohtoni talijan, možda ga je koji jugić sklapal u italiji ili štorama, dragom bogu svejedno... talijani su dvije godine s jugićima radili cca u superviziji da bi ta tvornica u štorama proradila...
I kak je i Muha rekal, 420 je drukčiji, a ja ga skoro svaki dan gledim u prolazu kod daljnjeg susjeda, ručke, 9 brzina, čak mislim da je susjed pričal da bi imal sinkrone 5 i 6 brzina ko universal getriba no nisam siguran u to... to zbilja neznam...
ISti slučaj je bil sa pričom oko fičeka... tak su se i prvotno kod nas radili Fiati...