Evo i mene malo,upravo ovaj tjedan smo bušili pokraj Vojnića bunar,točnije krenuli smo i zasad je izbušeno oko 20 metara,a cilj nam je doći do 80,pa ispitivanje količine vode i ako se pokaže dovoljno idemo sa većim profilom i ugradnjom cevi.Ovako,hidrogeološke karte vam neće dat nitko,zapamtite to,jedino uz neku "masnu nagradu".Postoje hidrogeološke karte koje se mogu najti v atlasima i tome slićno,ali one su škrte informacijama.Postoje geološka ispitivanja koja mogu i ne moraju biti točna.Mene ljudi zovu i htjeli bi bunar,ali to sve košta ljudi moji.Niko vam nebu bušil bunar od 80 metara za 4000 kuna,zaboravite na to.Naravno da postoje ljudi koji idu jeftinije i samim time ruše cijenu ostalima,ali odrade bunar tek tolko.Nije to tak jednostavno kak se čini.Primjer:za početak bušenja valjalo bi raspucati dve ili tri sonde da se vidi kakva je struktura stijena koje se idu bušiti,zatim kad se to sazna,može se pretpostaviti prema vrsti stijene na kojoj dubini bi se mogla očekivati voda i kolika količina(sve okvirno),zatim se pristupa bušenju manjeg profila(istražna bušotina-bušenje jezgrovanjem ili direktnom metodom).Kad se to napravi i vidi se prema režimu bušenja da postoji npr.na 76-77 metara sloj vodonosnog pijeska,buši se još do nekih 85 do 90 metara da se osigura čista bušotina na tom delu gde je vodonosni pijesak.Zatim se postavljaju bunarske cevi i obavlja se probno crpljenje u trajanju od 24-48 sati.Prema tome se more dati točan podatak vlasniku budućeg bunara o količini vode i crpnom kapacitetu bunara.Nakon tih podataka,pristupa se bušenju punog profila bunara,ponovnom zacjevljivanju i osvajanju bunara.Kad se to sve napravi,potrebno je opet obaviti probna crpljenja i nakon toga se bunar zatvara,određuje se njegov kapacitet koji nije maksimalna kolićina vode koju on more dati,nego neka prosječna vrednost koja nije opasna za rudarenje vode.Na ovaj tekst se bude obrušilo puno ljudi koji budu rekli,ma je*eš ti sve to,meni je bil i zbušil mi je za odojka i gajbu pive.A takvi sigurno nisu napravili pol posla od ovde navedenog kaj je pravilno postupanje sa bunarom.
Nakon obavljenog posla na moj način,vlasniku,odnosno investitoru bunara se MORA dati garancija na vodu.Dakle,cela ova priča košta dosta,ali imate garantiranu količinu vode,a ja pitam sve dotićne,hoće li oni za 200 kuna po metru kak se sad buši garantirati nekome vodu?Neće,jer je cilj jedino da se zbuši čim prije,naguraju cevi nutra,daj malo šodra i vozi.Ne može to tako.Ispitivanje sondama se more izbeći,ali probna bušotina ne.Osobno znam par slučajeva gde je došlo do pjeskarenja bunara,a čovek koji je bušil se više nije javljal.Pa uzmite onda sljedeće:Ako daješ novce i onda ti se dogodi još takva stvar,na čemu si profitiral?Ni na čemu.Postoje i odgovarajuće bunarske cijevi,koje nisu alkaten i tome slično,koje su prilagođene normama EU i delane su baš za pitku vodu,postoje i odgovarajući filteri sa prorezima 0,5;0,75;1 mm,a nikak narezivanje flexom.Postoji tu puno caka,jer bunar je jako složena stvar i treba ga odraditi kak treba,a za 200 kuna po metru to jednostavno nije moguće.I more reći ko kaj hoće,to je jednostavno tak i ja to morem potvrditi činjenicama.
Inaće ovaj stroj mi je poznat,bil je vlasništvo jednog gospodina iz okolice Vrbovca ako se ne varam?Sad je malo uređen.