• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
To mora da kako si menjo lamelu i obradio povrsine nedohvata svuda samo ponegde il je tvrda mnogo lamela.

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Pozdrav loopkiller. Kod mene ručicu na vitlu ja mogu povući jednom rukom i bez ikakvog opterećenja.Znači onu ručicu što povlačiš rukom, nju stavi u srednju rupu od one poluge što je spojena na tu ručicu,a onu polugu što ide od doboša nju stavi u zadnju (krajnju) rupu od ove poluge što ide od ručice . Sad neznam dali sam dobro objasnio, pa evo najbolje slika da vidiš:

Mada sam ovu sliku već postavio ali rekoh da je sad ne tražiš.
I da, zaboravih, kad tako naštelaš ručicu onda će ti ona moći ići do kraja, do onog graničnika a doboš će isto ići do kraja na lamelu. Tako je na mome vitlu bilo kad je bilo 5 tona.

Posljednje uređivanje:

loopkiller

Član
Tu od
12 Lip 2016
Poruka
35
Tako je i postavljena rucica! Kako si napravio sistem sa vise lamela? Nisam vidjeo nikad uzivo pa me interesuje? Ako popustim maticu onda mi klize lamela tj.nemam dovoljnog pritiska da ostvari dobar kontakt!

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
E onda vidi da ti ona opruga iza doboša nije predugačka pa ona neda da doboš pridje do lamele maksimalno. Što se tiče sistema sa 3 lamele, pa to bi bilo najbolje da poslikam i onda sam da vidiš ali kad budem rastavljao vitlo.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
996
Tako je i postavljena rucica! Kako si napravio sistem sa vise lamela? Nisam vidjeo nikad uzivo pa me interesuje? Ako popustim maticu onda mi klize lamela tj.nemam dovoljnog pritiska da ostvari dobar kontakt!

Ja imam tajfun 5t, star 30 godina, kupio ga prije dva mjeseca i isti takav problem. Vitlo je sto se mehanizma, lanca, lancanika i lamela kao novo, jedio je bilo dosta hrdjavo, jos se poznaju risevi od tokarenja na potisnim plocama i bubnju.
Cijelog smo rastavili, pjeskarili, stavili novu sajlu i ajd u sumu, kao mora da cupa.
E izvukli dva tri trupca, ali moras stisnut ko konj i pritezali maticu i svasta, nece vise, proklizava, plijem lamele vodom koliko je moglo uci unutrai ajd nekako jos nesto izvucemo.
Drugi dan doma proucavanje i rastabljanje, kad ustanovimo da su ona tri valjcica prekratka jer ih jd vec pocelo savijati od siline stiskanja. Napravili sva tri nova dulja za 6 mm i sad ili ide ili se dize traktor ili trga, a dovoljno je da povuces rucku s dva tri prsta.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Kaze covek da su mu valjcici novi.
Sve me ovo podseca na slucaj od prosle godine kad je ovde jedan imao problema sa igland vitlom. Kako mu zamenio lamelu vise od kubik nikako da izvitla, a pre toga vitlao trupce od 3 kubika. Nisu mogli da shvate sta je problem i on ga proda. Sve mi nekako deluje da je lamela loseg kvaliteta.

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Pa ima tu možda i do lamele, kod mene je jednom bila ona tvrda lamela a ručica se mogla lako povući ali je lamela proklizavala i kad sam stavio drugu lamelu onda više nije bilo proklizavanja.
loopkiller dali ti sad ručica može ići do kraja? Ali provjeri tu oprugu što sam napisao, znači ona može biti predugačka i jaka i zato je ručica tvrda (teško se poteže).

Posljednje uređivanje:

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Kod vitla sa lančanim pogonom lamela je ujedno i gonjeni lančanik pa se prilikom jačeg podmazivanja zna zamazati lamela, tada je potrebno ispeći lamelu da izgori sva masnoća. Tako sam ja napravio na uniforestu, malo pošlajfao površine i vuče ko doksa.

loopkiller

Član
Tu od
12 Lip 2016
Poruka
35
Rucica moze ici do kraja, oduspravim valjcice ali sa teskom mukom! Niko ispod 100kg ne moze raditi sa mojim vitlom! Sad vitlo nosi ursus 355! Ne znam za duzinu valjcica, pravio sam po 2mm duze od starih jer su se stari raskovali pa sam mislio da je to dovoljno! Ja sad kad uspijem dovoljno jako povuci rucicu ili propinjem traktor ili trgam sajlu 12mm ili izvlacim drvo! Znaci imam dovoljno sile za izvuci drvo ali nemam dovoljno za povuci rucku! Opruga cini mi se viri oko 2cm iz pogonske ploce a oko 5 mm je upusteno za njeno nalijeganje u bubanj i imam jos oko 5mm lamele tako da je sabijanje opruge oko 1cm, kad sam u jakoj strani pomalo mi hvata lamela tako da ni to nije prejako! Nemam pojma sta vise da radim??? :icon_e_confused::icon_e_confused:

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Znaci vitlo ima dobru vucnu silu cim propinje traktor i kida sajlu. Problem je sto za tu vucnu silu treba mnogo da se potegne. Da nema dovoljan hod ne bi ni moglo da ima dobru vucnu silu bez obzira koliko jako potezes polugu. Znaci ono se ponasa kao kad su na kolima lose kocione plocice pa treba da gazis kocnicu ko sivonja da bi ukocio. Po meni sve to opet upucuje na lamelu. Pod uslovom da su sve povrsine pravilno obradjene. Jel si skidao posle obrade da pokusas da vidis da li ravnomerno naleze i hvata lamela?

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
Mozda je tvrdja lamela,nego predjasnja,pa nelepi dobro.
te valjcice bi trebalo podesiti da kad zategnes do kraja stoje pravo a ne ukoso manje ti snage treba da visis.
Sto se tice lamela mislim da se nemogu stavljati bilo kakve,jer drugacije je kad lamela stoji ispred menjaca pa trpi mnogo mnjlu silu,neg na vitlu de je najveca sila na dobosu zato nevalja bilo kakva.

Posljednje uređivanje:

loopkiller

Član
Tu od
12 Lip 2016
Poruka
35
Pokusacu skratiti valjcice, a sto se lamele tice nemam izbora, ima kakva ima i to je to! Onako na oko izgleda isto kao i prethodna!
@Borislav360 nisi mi rekao kako ide sistem sa vise lamela? Jel se neke lijepe na ploce ili kako?

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Pokusacu skratiti valjcice, a sto se lamele tice nemam izbora, ima kakva ima i to je to! Onako na oko izgleda isto kao i prethodna!
@Borislav360 nisi mi rekao kako ide sistem sa vise lamela? Jel se neke lijepe na ploce ili kako?

Sjetio sam se, ne trebaš skraćivati valjčiće. Nego su ti se produbile te rupe što idu ti valjčići u njih. E zato ti je tvrda ručica.
Za sistem za 3 lamele ti je potrebna jedna ploča ali da bude istih dimenzija kao i lamela i na tu ploču se vare 4 kandže sa vanjsku i 4 sa unutrašnju stranu. I idu 4 kandže na veliki zupčanik gdje ide lamela. I napravi se jedan krug da bude istih dimenzija kao i unutrašnji dio one ploče i na njega se isto vare 4 kandže i onda se on zavari za doboš tako da bi se to moglo sve zakačiti i uklopiti. A na tu ploču se lijepe lamele sa obe strane.

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
Dobar je sistem sa tri lamele,al to bez slike je tesko opisati,ko je rasture tajfuna sa tri lamele moze da skonta.mora lamele da se preklapaju,to jest ploce.

loopkiller

Član
Tu od
12 Lip 2016
Poruka
35
Znaci ostaje ona jedna lamela sto sad ima, slobodna (nije zalijepljena ni za sta) i dodajem kompletnu lamelu u tim dimenzijama (dve lamelne ploče zalijepljene za metalnu ploču kao na lameli od auta ili kamiona)?
Moguce je da su se rupe produbile pa sad imam preveliku polugu za savladati! Hmm sad i tu nesto moram izmisljati kako da to rijesim!
E danas sam imao veselje u sumi, vitlo mi podje klepetati zvoniti vise nego obicno a ostala mi jos par komada da izvucem, haj rekoh da i njih povucem pa cu svakako kuci da vidim sta zvoni! Povucem dva komada, nesto puce u vitlu, otkacim, sajlu smotam oko vitla i kuci, rastavim i imam sta i vidjeti, otisao lezaj na malom zupcaniku, pojeo osovinu, zubcanici nisu imali dobro nalijeganje i od malog zubcanika napravio konusni

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
Jedini ako su rupe ukopane a nisu u centru, pa ti cisto pri ispravljanju valjcica kao dohvati podglavi ,probaj ufrezovati malo rupe pocistiti,slikaj to.

Ovako izgleda od tajfuna sa tri lamele da vam docaram malo,i valjcici.
Fotografija2923.jpg
[/url][/IMG]
Fotografija2926.jpg
[/url][/IMG]

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh