• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Ostajem duzan za jedan dobar video,, Kad dode sezona moram to odradit. Sve je ovo u djelicima.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Gledam na piku ba, pa nadjo zanimljivo vitlo sa izvanrednim slagacem sajle, a i vitlo je onako zanimljivo. Mozda neko bude nesto pravio da malo pogleda slagac. IMG_20210214_211111.jpg IMG_20210214_211128.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Generalni problem svih slagača je labava sajla.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
Možda bi se trebala koristit plastična vodilica ko na mosnim dizalicama.. Samo onda bi bubanj moral imati "navoj" da ga ta vodilica prati. Al bi onda bio problem s dužinom bubnja, možda 2 metra bi trebal za neku tanju sajlu i koji 60 metara sajle.

Ovo na slikama je od jednog krana 3,2t. Čim se ta plastika potroši, preskoči jedan navoj i ošteti sajlu. Mjenja se i jedno i drugo.
Neki čak imaju i gusnate vodilice, puno duže traju 👍

Prilozi

• IMG_20201222_121202.jpg
    IMG_20201222_121202.jpg
    35.1 KB · Pregleda: 20
  • IMG_20201222_121155.jpg
    IMG_20201222_121155.jpg
    35.1 KB · Pregleda: 20
  • IMG_20201222_121148.jpg
    IMG_20201222_121148.jpg
    39.5 KB · Pregleda: 20

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@Matija_E30 , štima to na bubnjevima gdje sajla ide u jednom redu.
Na vitlima to nije moguće, već samo ovakvo usmjeravanje. I to dobro djeluje dok je sajla napeta. Zato neka vitla imaju pogonsku "remenicu" koja sajlu drži napetom. No, to je malo skuplja klasa.
Ako se pazi pri vitlanju, da se ne krene s prekriženom sajlom, slagalo bude dobro.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
Da jasno.. Zato sam i napisao da bi bubanj mora biti širine možda 2 metra da sva sajla stane na njega u jednom redu. Što je gabaritno previše mjesta.
Kolko zna potrajat sajla na vitlima?
Ja kad ju vidim na slikama onak svu prekriženu, izgleda mi jednostavno preopasno

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Niste vidjeli u radu ovaj sistem slaganja je izvanredan. Nebude viska sajle, na ovoj drugoj slici je u transportu otpustila par gornjih krugova, a ispod se vidi kako je sve sa jednog keaja dobosa do drugog slozena. Ispod je vise reda. Prilikom odmotavanja je dobos obezbijeden da se nemoze bespotrebno okretat, i tim nema viska sajle i nebude ukrstena.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@smilan , vidli smo već to, mislim da ga je Savo davno postavil ovdje (ili ima takvo vitlo, ne sjećam se).
Takav način koristi FARMI na svojim vitlima.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Ovakav sistem sam radio, postavljao sam vitlo sa ovim sistemom, međutim traži vremensko odrzavanje, ovaj valjak utopi se i podlogu, a i on pretrpi određeno habanje, jer nema pum krug okretaja pa vremenom nastne utor na površini kretanja i tada zastaje na tom mjestu slagač.
Zato sam rekao da je onaj gore bolji sistem i da je besprijekoran jer netraži održavanje. Treća kolotura se može izbjeći, na oba vitla samo što tad treba postavit slagače sa druge strane u odnosu na doboš i smjer namotavanja.
Nemogu se sjetit kako izgleda farmi vitlo, vjerovatno sam ih viđao ali mi nisu bila interesantna za pažnju, pa nisam gledao kako slažu sajle, ali ako je onaj princip dobro je.

Marone

Novi član
Tu od
15 Velj 2021
Poruka
1
Postovanje i pozdrav svima,
Biti cu kratak jer nisam siguran da li je ovo pravo mjesto za ostaviti ovakvo pitanje:
Naime, djed mi je prije par godina zadnji put isao u sumu (vlastitu), bio sam i ja sa njime kao klinac, ali kao da nisam (ne znam puno o tome). Imam jos uvijek njegov traktor (Tomo Vinkovic), prikolice, motorku itd. Samo je moje znanje i iskustvo blizu nule :)
Namjeravao sam pitati neke starije ljude u selu da mi pomognu malo oko toga, ali barem da se pripremim donekle, naravno volio bih pribaviti za vlastite potrebe 30tak metara i to je to. Imam i snagu i volju i naravno prijatelje za pomoc. Dakle prvenstveno, kod traktora - ulje, baterija, gume.. trebam li se oko icega jos pozabaviti?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Marone, mogao bi ti mnogo toga reć, neznam šta tačno poznaješ ali vjerovatno ništa a u šumu ići bez osnovnog znanja o traktoru , motornoj pili i načinu rada motorne pile u rušenju stabala, to je već ozbiljan rizik od povređivanja. Ako su tereni još sa ozbilnim kosinama i to je dodatno.
Neću se možda svega sjetit ali neke osnovne parametre o kojima moraš malo da vidiš i poradiš. Kakve su ti kočnice na traktoru i dali ti prikolica ima kočnice, koliko možeš vozit na prikolici, dobro upoznat mogućnosti traktora. Osnovne stavri u radu za motornom pilom, ako nisi siguran da nešto možeš porušit pozovi nekog da to odradi to je jevtinije, gornja četvrtina vrh vodilice) i lanac nesmije nikad dodirnut drvo, Ako rušiš stablo obavezno na stranu koju odrediš da će pasti praviš klin, neruši bez klina makar ono bilo i 10 cm, kada stablo pada nemoj da stojiš obavezno se odmakni od panja jer tu padaju oštečene grane ili povratnica, opasna situacija. Kad stablo padne najčešće oko sebe pokupi neka tanja stabla te ih savije i napne to po pavilu ubi.., Kad padne stablo prvo gore vidi dali je ostalo nešto št visi i uveri se da nema šta naknadno da padne, Nikada nogom ili udarcem noge ne pomjeraj ustavljeno ma kakovo tanko stablo ili stupac. Trebao bi znat naoštrit lanac. Namoj da žuriš kad radiš sa pilom, i uvjek moraš vidjet šta ti vodilica i lanac mogu sve dodirnut, da te ne iznenadi. Ima još toga dosta, Malo pogledaj vjerovatno postoji po internetu kako se pravilno podrezuje i ruši stablo i to dobro pogledaj, kao i druge osnove sa pilom. Obavezno mora biti ispravna kočnica na pili.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Šuma traži iskustvo i ne prašta greške,za prvih par puta,bolje uzmi čovjeka sa iskustvom i nek te malo savjetuje i pokaže,i onda lagano pokušaj sam,ali probaj dok je iskusni kraj tebe.da ti ukaže na greške koje radiš,a možda ih sam nevidiš,a neće se ni on sjetit da ti ih kaže jer to postaje rutina
A što se tome tiče,provjeriš ulje,kočnice,konop ili akumulator i gorivo(diesel),a za motrku mješavina ulja i benzina,ulje za lanac,i lanac dobro naoštren,ako neznaš sam odnesi nekom ko brusi lance,jer dobro naoštren lanac je pola posla,i provjeri kako se motorka pali,jer svaka ima svoj sistem iredoslijed kako se pali,a ostalokako je i kolega smilan već rekao

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Postovanje i pozdrav svima,
Biti cu kratak jer nisam siguran da li je ovo pravo mjesto za ostaviti ovakvo pitanje:
Naime, djed mi je prije par godina zadnji put isao u sumu (vlastitu), bio sam i ja sa njime kao klinac, ali kao da nisam (ne znam puno o tome). Imam jos uvijek njegov traktor (Tomo Vinkovic), prikolice, motorku itd. Samo je moje znanje i iskustvo blizu nule :)
Namjeravao sam pitati neke starije ljude u selu da mi pomognu malo oko toga, ali barem da se pripremim donekle, naravno volio bih pribaviti za vlastite potrebe 30tak metara i to je to. Imam i snagu i volju i naravno prijatelje za pomoc. Dakle prvenstveno, kod traktora - ulje, baterija, gume.. trebam li se oko icega jos pozabaviti?
A čuj za prvi novi posjet šumi najbolje da nejdeš sam. Jer šuma nije baš bezaslena, i kad se pazi i kad se sve kao zna, uvjek ima nepredvidivih situacija. Moral buš nekoga angažirat da ti malo više pojasni na licu mjesta kaj kak se dela. Pogotovo ak ti je šuma pod bregom, tj jarku nekom. Dok se sam ne uvjeriš u to sve znal buš o čem pričamo mi tu kao koji znamo. Jer pitanje je jel i mi znamo ili samo delamo kak mislimo da je dobro. Isto ti je kod traktora, neko ti mora pokazat da je sve ispravno, niko se nije rodil da sve zna, nije sram ne znati, sram je ne pitati. Ali i put za tomeka je bitan u šumi, kolko vožnje imaš do šume od kuće? Jel ti Tomek regan? Kakvu prikolicu imaš? Da ju ne pretovariš? Pa ti traktor nemre vući, ili i da povuče a nemreš stati. To ti sve neko mora pokazat i polako buš sve pokopčal. Isto je sa pilom, ulje moraš znati koje kam ide, kolko %mješavinu radiš. Ali opet iskreno drago mi je kad tak neko pita i traži savjet, jer tu kod nas ima stvarno stručnjaka da kad bi znal kakvi slabo bi ti došlo. Od odih kaj sade šume, i onih kaj proučavaju sjemena drveća. Toga malo di imaš, al evo imaš sreće da si knama došel. Sve bumo te naučili, samo nemoj da te učimo ribu loviti online jer to još i i mi usavršavamo.Ti samo pitaj kaj ti nije jasni, zato služi forum.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
To pravim sve po potrebama, nisu te lose ali takve nemogu radit. Moraju biti sa dobrim lezajevima, dobro zasticene da sajla ne spada odgovarajuci precnik dobar matrijal, recimo gus nije dobar itd. U temi kalaci drva se raspravljalo o koloturama i zastiti, ja koristim ovaku zastitu koja je jedina funcionalna. IMG_20210224_161759.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh