A čuj za prvi novi posjet šumi najbolje da nejdeš sam. Jer šuma nije baš bezaslena, i kad se pazi i kad se sve kao zna, uvjek ima nepredvidivih situacija. Moral buš nekoga angažirat da ti malo više pojasni na licu mjesta kaj kak se dela. Pogotovo ak ti je šuma pod bregom, tj jarku nekom. Dok se sam ne uvjeriš u to sve znal buš o čem pričamo mi tu kao koji znamo. Jer pitanje je jel i mi znamo ili samo delamo kak mislimo da je dobro. Isto ti je kod traktora, neko ti mora pokazat da je sve ispravno, niko se nije rodil da sve zna, nije sram ne znati, sram je ne pitati. Ali i put za tomeka je bitan u šumi, kolko vožnje imaš do šume od kuće? Jel ti Tomek regan? Kakvu prikolicu imaš? Da ju ne pretovariš? Pa ti traktor nemre vući, ili i da povuče a nemreš stati. To ti sve neko mora pokazat i polako buš sve pokopčal. Isto je sa pilom, ulje moraš znati koje kam ide, kolko %mješavinu radiš. Ali opet iskreno drago mi je kad tak neko pita i traži savjet, jer tu kod nas ima stvarno stručnjaka da kad bi znal kakvi slabo bi ti došlo. Od odih kaj sade šume, i onih kaj proučavaju sjemena drveća. Toga malo di imaš, al evo imaš sreće da si knama došel. Sve bumo te naučili, samo nemoj da te učimo ribu loviti online jer to još i i mi usavršavamo.Ti samo pitaj kaj ti nije jasni, zato služi forum.Postovanje i pozdrav svima,
Biti cu kratak jer nisam siguran da li je ovo pravo mjesto za ostaviti ovakvo pitanje:
Naime, djed mi je prije par godina zadnji put isao u sumu (vlastitu), bio sam i ja sa njime kao klinac, ali kao da nisam (ne znam puno o tome). Imam jos uvijek njegov traktor (Tomo Vinkovic), prikolice, motorku itd. Samo je moje znanje i iskustvo blizu nule
Namjeravao sam pitati neke starije ljude u selu da mi pomognu malo oko toga, ali barem da se pripremim donekle, naravno volio bih pribaviti za vlastite potrebe 30tak metara i to je to. Imam i snagu i volju i naravno prijatelje za pomoc. Dakle prvenstveno, kod traktora - ulje, baterija, gume.. trebam li se oko icega jos pozabaviti?