• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
daska tebi ne treba jer bi povlačio terete koji mogu točkovi podnijeti i to je to.
točno to, ovdje na mojim terenma pravo vitlo je skoro pa neisplativo, uglavnom većinu tereta/trupaca ljudi vuku većim traktorima i na sajlama
Ovako nešto bi se dalo nspravit za 500 do 600 euri
tako nešto bi mi pasalo, da...jedino ja sam nemam baš vremena se zezati sa tim a nisam baš ni upućen kako funkcioniraju prenosi itd, iako to bi dalo se prikupit znanje a možda ako vrijeme dopusti možda se i upustim u tako neku igru

Bicko

Član
Tu od
29 Srp 2018
Poruka
42
točno to, ovdje na mojim terenma pravo vitlo je skoro pa neisplativo, uglavnom većinu tereta/trupaca ljudi vuku većim traktorima i na sajlama

tako nešto bi mi pasalo, da...jedino ja sam nemam baš vremena se zezati sa tim a nisam baš ni upućen kako funkcioniraju prenosi itd, iako to bi dalo se prikupit znanje a možda ako vrijeme dopusti možda se i upustim u tako neku igru
Ja sam kupio novo vitlo čovjek radi u križevcima i za sad sam zadovoljan tj. čak mi je nadmašilo očekivanja, za 7000kn je super. Cijena nije pretjerana pa bi ti to vitlo moglo odraditi posao

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
Ja sam kupio novo vitlo čovjek radi u križevcima i za sad sam zadovoljan tj. čak mi je nadmašilo očekivanja, za 7000kn je super. Cijena nije pretjerana pa bi ti to vitlo moglo odraditi posao
To ih Zenta radi, jel tako? Ako ih radi, njegova vitla su kvalitetnija i bolja od Karasovih. Tako barem cujem od drugih ljudi.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Jel nešto onakvo kakvo sam predložio.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
može slika neka?

Bicko

Član
Tu od
29 Srp 2018
Poruka
42
To ih Zenta radi, jel tako? Ako ih radi, njegova vitla su kvalitetnija i bolja od Karasovih. Tako barem cujem od drugih ljudi.
Da, Zanta, ja nisam znao što bi čitao sam malo tu po forumu raspitivao se malo okolo i kum ima karasa 4.5t i nije mi se baš dojmilo boja je dosta lošija i nekako mi na prvu nije sjelo. Sva ta manja vitla 4.5/4t su dosta slična al sam na kraju uzeo zentu, čovjek je korektan i sve po dogovoru.

Bicko

Član
Tu od
29 Srp 2018
Poruka
42
može slika neka?
Evo tu na linku Šumarsko vitlo | INDEX OGLASI

Ja uopće ne sumnjam u vaša skustva i savjete općenito, pogotovo što ja osobno nemam iskustva uopće nikakvog sa vitlima, međutim, ne znam, možda griješim u pretpostavci ali situacija je slijedeća...potegnuti stablo prilikom obaranja/držati ga u kombinaciji sa klinovima ako je nagnuto negdje gdje baš ne bi smjelo pasti. U mladoj/mlađoj šumi privući stablo 15-20 cm debljine ako je dublje u šumi, prešlajsati ovršinu preko kanala, također do nekih 20tak cm, sjeći granu po granu od takve ovršine i prevlačiti sa ovakvim vitlom mi je jednostavnije već kopčati sajlu i vući sa traktorom ili prebacivati metrice preko kanala a PRETPOSTAVLJAM da ovo vitlo to može odraditi i da mi neće polomiti traktor ili ga odvući u kanal iako nema dasku za ukopavanje, ne planiram šlajsati trupce jer je takvog posla jako malo i ne isplati mi se davati 100tinjak iljad kuna za traktor i vitlo koje bi to moglo odraditi a imao bih možda 50-60 takvih trupaca godišnje, ja ga eventualno oborim a sa kladama nek se zavablja netko drugi, 95% situacija mogu doći do samog drveta sa traktorom i prikolicom ukoliko se radi o krupnoj šumi za koju bi mi trebalo takvo profesionalnije vitlo tak da ta mi je igra neisplativa.

trpi hidraulik, trpe gume na traktoru, trpi cjeli traktor kad na polugama visi 10 metara drva, a uz to što trpi milim da bi 99%vremena prednji kotači bili u zraku, upravo iz tog razloga mi takvo vitlo nije sretno rješenje.

Edit; ja sad sebi zamislio da svi vi raspravljate oko mog problema pa se raspisao k'o pravi 😁
Možeš nazad na prikolicu pripisati neke poluge od tome vinkovica i topling napraviti kopcenje u 3 tocke samo za vitlo i tako vozit vitlo kad se vraćaš pun s 10 m drva hidraulik ne trpi ništa, a prikolica neče osjetiti dodatnih cca 200kg vitla.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Probao ja danas svoje pomoćno vitlo i brzina mu je negdje oko 1,6 m/s, moguće odstupanje jer sam sam mjerio i pokretao anlaser. Sve je u fazi testiranja i nije ništa još gotovo da tako mora ostati. Da li ostaviti tako ili ipak ići na manju brzinu? Nekako mi je to možda ćak i malo prebrzo.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Brzina bude padala s teretom, ali svejedno mi se čini prebrzo.
Do 1m/s bi moglo biti dobro (brzina malo sporijeg koraka).

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Moram nešto drugo smisliti, nisam baš oduševljen s ovim. Jedina nada mi je sad ovaj motor koji mi se čini da ne budem dočekao.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Probao ja danas svoje pomoćno vitlo i brzina mu je negdje oko 1,6 m/s, moguće odstupanje jer sam sam mjerio i pokretao anlaser. Sve je u fazi testiranja i nije ništa još gotovo da tako mora ostati. Da li ostaviti tako ili ipak ići na manju brzinu? Nekako mi je to možda ćak i malo prebrzo.
Dosta brzo i bit će mnogo opterećeno, koliko je prenosni omejer. Više od 40 m/ min je prebrzo. Dali postoji varijanta da ga još dvaput usporio.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Isprobao sam danas na motor od ovog elektičnog vitla na osovinu prije ulaza u bubanj staviti kilo ključ i on se aktivira na nekih 70 Nm i motor stane, nisam imao doma mjerač pa sam se ovako snašao. Ta osovina se okreće oko 1 okr/s i bilo bi mi taman možda za ono moje vitlo. Kako znati da li će biti dovoljno jako za onaj moj bubanj? Jer ovaj postojeći je oko 1,8 m/min a to mi je presporo.

Prilozi

• IMG_20220129_170755.jpg
    IMG_20220129_170755.jpg
    41.4 KB · Pregleda: 8

Najnoviji postovi

Na vrh