• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

majestic

Novi član
Tu od
17 Kol 2022
Poruka
1
Pozdrav, kupio bi vitlo za osobne potrebe (do 30m godisnje) i razmisljam o Krpan 4T SI za traktor Zetor 6011. Citam ovdje da bi traktor mogao biti prejak za vitlo, pa me zanimaju vasa iskustva. Napominjem da bi se vitlo koristilo oprezno i bez forsiranja. Gledao sam i Karas vitla ali cijene koje su napisane nisu prave i preko telefona vecinu informacija nisu znali pa odustao od njih, a razlika u cijeni i nije velika (oko 1500 kn).

miha55

Član
Tu od
17 Lis 2015
Poruka
72
Isto me to mucilo i na kraju kupljen krpan 4 t si i izvuko do sad preko 30 m drva bez greske a traktor 85 ks,oprezno radim,ne forsiram,rađe prerežem nego da stragam nesto ili nedaj boze da ozljedim sebe,moje ima donju koloturu koja duplo olakša izvlacenje i prezadovoljan sam,ako kupis neces pozalit i za tvoje potrebe cist dovoljno.

Posljednje uređivanje od moderatora:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Kao što je kolega prije napisao,kupuj slobodno
Pusti te priče kao prejak traktor.to je do onoga koji ga vozi,a taj traktor uopće nije prejak za to vitlo,nego taman da on upravlja sa vitlom,a ne vitlo sa njim
Ja imam tajfuna 4 T i bio je kupljen za zetora 4911 i kad se samo malo više zakopča,lagano mu diže prednji kraj,poslije je kupljen zetor 4340 58 ks sa prednjom vučom,i na njega možeš duplo zakopčati i ne mrda i ne diže prednji kraj,rađe proklizi lamela,tako da kad treba stalno je na većem traktoru,jest da bi sa 5 T traktor bio bolje iskorišten,ali ni ujednom trenutku nisam osjetio da bi traktor bio prejak za vitlo,jedino sam primjetio,ta veći traktor puno lakše radi sa njim nego manji

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
To stoji,ali to se u većini slučajeva desi kad za nešto zapne,a zato i lamela postoji,u većini slučajeva kad ljudi rade za svoje potrebe se to ne preforsira
Za ozbiljno bavljenje sa time su takva vitla neisplativa
Već nakon dana rada ,može se procijenit šta to vitlo može,a šta ne može povući

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Zdravo svima. Gledam jedno elektro vitlo, da bi ga preradio na pogon sa traktorom. Muci me, jer neznam koliko okretaja ima elektromotor. Sta kazete, se isplati?

Prilozi

• IMG_20220816_180117.jpg
    IMG_20220816_180117.jpg
    54.9 KB · Pregleda: 30

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Ne, nista ne pise... Elektromotor bi trebal pregledati strucnjak da vidi namotaje... Onda i snagu priblizno moze reči.

Posljednje uređivanje od moderatora:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Zdravo svima. Gledam jedno elektro vitlo, da bi ga preradio na pogon sa traktorom. Muci me, jer neznam koliko okretaja ima elektromotor. Sta kazete, se isplati?
Pogledaj drugi zubčasti par, koji se sad nevidi dali je od gusa. Najvjerovatnije je gusani zubčanik na doboš i to je problem, takođe osovine su u piksnama a ne u kugličnim ležajima ako dobro vidim ni to nije dobra opcija. Malo je kabast doboš koliki je prečnik djeluje mi nešto poveće, treba od 15 do 18 cm to je idealno.
Koliko je to para.
Možda za te pare možeš izraditi 1" zubcanik od 60 do 70 zuba, a I to bi mogao sa glodalicom polako spremat, samo zavisi pločevinu , ili da ti je isječe neko sa plazmom pa je pročistiš.
Sa mog gledanja ovo ti je reduktor kojeg trebaš preraditi, pa tek onda u izradu vitla.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Morao bi ukloniti prvi zupcasti par, el motor i veći zubčanik, te spajati kardansku osovinu na drugi zubčasti par na ovu dugu osovinu. Ponovo kažem ako je gusani zubčanik, on je za konstantno opterećenje. Traktor kad se guši i stresa daje promjenjljive vibrirajuće (sile) prenose snage takvi zubi pucaju. Treba uzeti u obzir situaciju kad se ugasi traktor i strese šta se tad dešava.

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Evo, jos sa druge strane....

Prilozi

• IMG_20220819_095116.jpg
    IMG_20220819_095116.jpg
    60.8 KB · Pregleda: 23

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,498
Ima sajle ili ju treba kupiti? Po meni se to ne isplati raditi ako treba kupiti sajlu, to vitlo, nastavak kardana, dasku za ploču, i još ga preinačiti.

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Pa i nije puno para , kolega Cloos ima strug kod kuce , ima vremena moze ga srediti da bude za privatne potrebe.

Najnoviji postovi

Na vrh