• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Stavi sliku malog lančanika. Znači ide mali lančanik I novi lanac. Da si prije mijenjao lanac spasio bi lančanik. Vidi po radnjama gdje se prodaju naveliko ležaji i vijčana roba možda imaju i lančanike samo treba odraditi u unutrašnju rupu ,staviti na osovinu I zavariti.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Pozdrav,
otvorili smo vitlo, problem je u malom zupčaniku. Gdje se mogu nabaviti dijelovi za uniforest - koliko sam vidio zupčanik se drži za osovinu kadrana.
svakako pitaj u auto horvat

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Kocioni disk usrafljen za plocu dobosa. Bitno je da bude veliki, recimo od kamiona. On je od gusa, zbog toga se stavlja.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Za vitlo I njegove tehničke osobine je nebitno, to je nepotrebno. Ali ako se kolega za to odlučio onda nek je tu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Na kom vitlu je konbinacija gusana ploča ili međuploča ja je još nisam vidio a možda je i bolje. Mnogo vitlova je kroz moje ruke prošlo, suhe lamele I mokre. Razne konbinacije suvih feroda i najčešće međuploče čelične a mogu biti i obični crni lim kakav sam ja postavljao. Od mokrih najčešće konbinacije uljni feroda i čelične međuploče ili u visokokvalitetnim vitlovima bronzane i čelične, a u nekim mesing i čelične, kod ovih nema zamjena jer je cijena ubitačna.
Da se vratimo na mehanička svojstva ovo što je naveo kolega vlč.puknuti je prednost, ali ništa od toga netreba vitlu. Na automobilu se točak okreće do 1000 o/min, u tim brzinama je velika temperatura u igri i deformacija od 2stote bi napravila karambol. Vitlo ima desetak obrtaja a samo veliki krkan može da spali lamelu, jer kad zapne onda se prekačava i okreće omča. Najčešći kvarovi na lameli kod ovim malih vitlova je loša podešenost potiska u nestručnoj konbinaciji rada.

• Like
Reactions: ZJ

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Ja sam malo nesto baratao sa fabrickim vitlima tako da znam samo za IGLAND da ima gusanu potisnu plocu.
Sto se tice vitla koja rade majstori svako ozbiljno ako je sa jednom lamelom ima gusanu plocu, ako je sa vise kontaktnih povrsina onda nema potrebe.
Dalje recimo potisna ploca kvacila koja je vecinom u stalnom kontaktu je takodje od gusa. Znaci tu brzina okretanja ne igra neku ulogu jer je kontakt vecinom stalan.
Dalje, traktori kojima je brzina okretanja tockova mnogo manja nego kod automobila imaju kocione dobose od gusa. Na kraju cak i dobosi za parkirnu kocnicu koja se koristi u stanju mirovanja su od gusa.

Nemam vise nameru nekom da objasnjavam, svako neka radi kako misli da treba, ako uopste resi da radi.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Jedno od najboljih vitlova tih konbinacija pravi gvozden, od 15 t i on radi sa čeličnim pločama.
Kao i ova od timbera.
20230714_150654.jpg
Iako djeluju potrošene, ima tu rada ješ koliko su radile. Ove čelične su 4mm, rade 20godina i više i počele su klizati zbog nestručnog podešavanja. Napravljen zajeb na bolcnama pa nisu mogle da prenesu potrebnu silu. Nakon moje intervencije radit će dosta dugo ako nebude opet nestručnog čačkanja i štelanja.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,809
Uspeo sam da sakupim slike izrade vitla i da pretocim u jedan video. Mozda nekom bude korisno.
Kak radi kočnica? Dal kad ga zakoči moraš ponovo potegnut( napet sajlu) ili ga možeš otkočit bez toga?

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ovisno o traktoru. Vjerojatno je kategorija 4 dosta al ak hoćeš biti siguran kategorija 6. Ja sa kategorijom 6 tjeram Krpana 7,5 tona

Posljednje uređivanje:

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Na imt577 ga mislim koristiti pa onda pretpostavljam da je bolje uzeti kategoriju 6

Najnoviji postovi

Na vrh