• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Gle, znam da je skuplji malo od ovog al nije više od 1000kn skuplji ak se ne varam. A to ti je samo razlika u tome kaj ovaj tvoj s linka ima običnu sajlu, a Krpan ima prešanu devetku. Koja se lakše i ljepše slaže u bubnju, jača je od ove obične desetke... Plus kaj Krpan ima žabicu na kajlu, a ovaj običnu i još k tome samo stisnutu ko omču na kraju... Pa pitanje kakvi lageri su na osovini bubnja...
A moreš i prejti u BAMT, zemeš na rate i to ti ispadne ispod 200kn mjesečno... Govorim za Krpana 4 t na ručku.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
@iwanho ,mislim da je Savo mislil nekaj ovak:

Pretpostavljal sam da je tak, ali kak je pretpostavka majka svih za...., više volim čuti izvorno pojašnjenje.

Imam put po vrhu iznad šume i put na donjoj trečini šume. Putevi su međusobno udaljeni skoro 200 m. Do sad sam srušeno raspilil na duljinu 30 cm i onda to kotural ili bacal na donji put. Sve kaj sam rušil nije bilo više od 40-50 m iznad donjeg puta.
Sajla bi mi vjerojatno u budućnosti bila korisna. Nemam nikakvog iskustva s korištenjem sajli u šumi. Ako npr. kupim 100 m sajle npr. fi 9 mm, mogu li postupno privlačiti trupac ili granje. Dakle prikopčati, potegnuti 15-20 m, vrnuti se traktorom na početnu poziciju i ponavljati dok ne privučem do kraja. Kaj, osim sajle i koloture još treba kupiti za takav posel i kaj s dijelom sajle koji se postupno povečava (kod vitla se namota na bubanj). Možda se neki buju smijali mojem neznanju, ali kaj ne znam pitam.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,507
Po meni je problem kak riješiti kopčanje sajle kod skračivanja, jer ako se prelomi onda nastaju oštećenja. Ja sam kod takvih situacija koristio više sajli zakopčanih jednu za drugu i tako sam skračivao put koji sam trebao priječi sa trakrorom. Opet za takav posao treba više ljudi ako se hoće nešto napraviti. Pošto ste vi u penziji pretpostavljam da vam se ne žuri i onda samo polako. A treba uzeti u obzir i cijenu sajle, jer 100 metara prave sajle dođe malo manje nego rabljeno vitlo.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
To povlačenje po desetak metara ti nikako nije praktično.
Cilj korištenja koturače je da usmjeriš traktor u putanju gdje bi mogao u cugu da ideš punu dužinu sajle kojom manipulišeš .

Sajla od 100 metara takođe je nepraktična , bolje imati komade od 20 30 40 metara i onda možeš razne kombinacije da praviš .
Sajla se kača za krajeve , uvijek.

Ja sam na ovaj način izvlačio drva iz neke provalije koja je bila bukvalno litica. Drva su bila sitna i vitlo nije moglo biti od koristi nego sam ovako na sajlu spuštao praznu karetu dole i na nju tovario dva metra drva i u cugu bez problema to izvlačio gore.

Nije se moglo vitlati jer bilo je dosta panjeva a sitna drva . A i onaj koji bi razvlačio sajlu nebi mogao više od dva puta izaći koliko je to strmo.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Hvala obojici. :ppozdrav:

jocc,​

moram priznati da sam nakon fvoje zadnje rečenice ostal malo paf. U prošlim postovima se spominjalo da rabljeno vitlo nije puno jeftinije od novog. Kad sve sagledam, sajla je preskupa.

savoris,​

znači trebal bi iskombinirati od kraćih sajli željenu duljinu od 100-tinjak metara. Npr. 20 + 35 + +50 m i kolotura. Idu li štukane sajle kroz koloturu?
Traktor je Goldoni Star 50 KS, 4 WD, 2 t, 1,7 m međuosovinski, gume 320/70-24 i 240/70-16.
Znam da je deblja sajla sigurnija i trajnija, ali je i teža za razvlaćenje. Koja bi debljina sajle bila primjerena za navedeni traktor?
Cijene mogu pogledati na netu i procijeniti jel mi isplativo.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,507
Za primjer ja sam platio duplo prešanu 10 mm 20 kn po metru a vitlo malo rabljeno ak se ne varam 4500 kn sa običnom sajlom koja me je koristila 5 godina i još je dobra jedino tamo poslje nekih 25 metara je bila oštećena pa je teško išla prek ulaza. Sajle ako se kopćaju jedna za drugu ne vjerujem da će ići kroz koloturu. To bi trebala biti velika kolotura a pitanje je kako bi išle kuke kroz nju, mislim da nikako. Kakve su cijene rabljenih vitala nemam pojma jer nisam već dugo gledao al znam da kad sam ja kupovao bilo je jedno 1500 kn jeftinije od novog a skoro novo.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Pa ne mora uzimati duplo presanu tj. profi sajlu za ovo primitivno povlačenje .
Kontaktiraj neku firmu koja se bavi održavanjem liftova ili kranova , oni uvijek imaju interesantnih stvari.
A odabir sajle , pa ona koja ti je rentabilna za nabaviti a da je upotrebljiva.
Tanju od 10 a deblju od 12 ja ne bih stavljao .

Nastavci ne idu kroz koloturu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Liftovske sajle nisu dobre za vitlove jer se odvrću, ako je pletenje 8/4/1 strukaova. Ja sad imam 15 mm, pletenje 8/4+4/1 , središnje pletenje četiri debela i četiri tanka struka. nije za dobar rad kad je nagazim i kad je trupac vezan samo jednom omčom odmah odvrće omče, za jedan dan mi uništila 8 omči sve ih odvrnula da su strukovi ostali paralelni. Negdje sam skoro i stavio sluku neznam samo na kojoj temi. Ako se koriste lanci onda je uredu. Meni nije dobra nakada trebam i četiri omče, pa sad moram nosit 20 kila lanaca da povežem trupce.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Nemam nijedan video, ja nemogu da snimam a kad neko snimi nezna dobro snimit, nepoveze dobro kretanje trupaca i stroj tako da to nije to.

Ne bas dobar

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,310
Citam rsapravu i dost toga ne razmem. Al dobro. Krpan 5t vise nema za kupit novog. Barem ne kod Horvata. Nasao sam neku kopiju krpana 5t, obicna celicna sajla. 7000 kn. Vele da je ok vitlo. Meni treba do 100 metri godisnje. Rabljene ne bi jer sve kaj sam gledao je u dosta losem stanju. Ak neko ima kakav prijedlog slobodno napise u klasi do 5t IMG-db2a0e69f92cccf0f8126a89fe14bbf2-V.jpg

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Citam rsapravu i dost toga ne razmem. Al dobro. Krpan 5t vise nema za kupit novog. Barem ne kod Horvata. Nasao sam neku kopiju krpana 5t, obicna celicna sajla. 7000 kn. Vele da je ok vitlo. Meni treba do 100 metri godisnje. Rabljene ne bi jer sve kaj sam gledao je u dosta losem stanju. Ak neko ima kakav prijedlog slobodno napise u klasi do 5t View attachment 32011
Za ta vitla sam zval prošli tjedan, iz zagorja je čovek, iz Bundišćine, kad sam ga pital po čemu je bolje od Krpana nabrojil mi nebuloze, kao više lagera ima, kvalitetniji, bolja lamela i deblja pločevina. Onda sam ga pital jer ima neki atest, ili neki certifikat od vitla pa mi rekel da kaj ja njega to ispitujem, kaj to meni treba. Pa reko za svoje novce imam znat kaj kupujem, reko ok, a recite mi kak su tak šlampasti varovi, jer se baš vidlo na par slika, e tu je poludel, kao to ga nikad nije niko pital a vani ih ima na stotine kaje prodal. Uglavno ja odustal.

Ja sam najbliže ovome 50 ECO | Serija E | Proizvodi | Uniforest

Ali još gledam i neka druga, stim da ja delam 10 metri drv godišnje, možda 15.
Ali vitno bi mi puno pomoglo. Al ovo je najjeftinije u tom rangu, koji traktor imaš?

Na vrh