• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,032
A mislis da se nebis pomogo to koliko ti treba sa nekim malo jačim vitlom na struju, ko za terence?
 

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,561
Pretpostavljam da je ova plava pedala za nogu, da se njome blokira sajla?
U tom pogledu cini mi se opasno ako uzmes u obzir da se danasnja vitla rade s konopima da budes sto dalje od vitla.
Da to je kočnica za sajlu, tu nema nikakve opasnosti jer samo pritisneš nogom pedalu i ono tamo blokira doboš da se ne može sajla izvlačiti. Na ta vitla ne ide nikakav konop niti će se kad stavljati.
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,032
Kod mene su u zadnje vrijeme na tv 7 i 8 serije počeli napred takva vitla stavljat posto tv nema mogucnost pogonske
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,973
Mislim da nebi išlo sa tim vitlom na struju
Kao prvo ta vitla nisu za trajni rad,sporo,jako sporo vuče,nema dovoljno sajle na vitlu,i nema sklopke da proklizi,možeš tu i tamo nešto cuknuti,ali nije ta za to,potrošit ćeš novce,rasturit to vitlo,i nećeš imati niš,vitlo za šumu je vitlo za šumu,a to je za izvlačit vozila,imam i jedno i drugo i znam o čemu pričam,ova električna imaju povlačenje oko 2-3 metra u minuti pod punim opterećenjem
 

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,233
Da to je kočnica za sajlu, tu nema nikakve opasnosti jer samo pritisneš nogom pedalu i ono tamo blokira doboš da se ne može sajla izvlačiti. Na ta vitla ne ide nikakav konop niti će se kad stavljati.
Da, "samo" stisnes ak su idealni uvjeti. Ali govorimo o sumi gdje je 1000 situacija koje je tesko predvidjeti. Iskreno meni ne svidja kaj moras nogom bilo kaj raditi oko vitla.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,580
Pa na mjesto pedale lako se dogradi poluga.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Čital sam na slo forumu da je srednja brzina sajle od 0,9 m/s prevelika (jako opasno) i da je puno bolje vitlo s reduktorom koje ima srednju brzinu 6 m/s.
Kupljenec, čini mi se da tvoja raketa ima brzi kardan pa bi, ako hoćeš sigurno, s ovim vitlom moral delati skoro na ler gasu, a onda je vlečna sila ???.
Po drugoj strani ak je brzina manja bolje se trupac hoće zahaklati za prepreke. Cimpranje, koje se obavezno delalo kod konjskog šlajsa nažalost više nitko ne dela jer krade vrijeme.
Kad se već spominje sigurnost upravljanja, kaj nije najbolje s daljinskim?
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Pa raketa i sve dela na ler gasu, preveliku snagu skoro ima na ler gadu, tak da ne promišljam ni gas dati. A ovo kaj veliš za daljinski meni se to ne sviđa, sprazne ti se baterije i kaj onda? Nemreš ni zaustavit ni vitlal, pa beži na trafiku po nove baterije, e baš takvih nema, niš odi do dućama, imamo samo malo, joj baš smo jučer prodali, moramo dobit ove dane. Tak da, meni se to ne sviđa.
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,689
Moje vitlo je na špage i mogu reć da je puno lakše delat sa njim nego sa ovim direkt na poluge.
Puno je preglednije kad vitlaš a moreš bit i u traktoru.
Drugim riječima, nisi limitiran mjestom gdje ćeš stajat, imaš više manevarskog prostora kod rada.
Probao sam jedno i drugo i ovo mi se na špage daleko više sviđa.
 

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
550
Ne znaju ovde mnogi ni sta je vitlo ni sta je suma koliko mi se cini. Mada znaju kako vitlo treba da se napravi, sta je bezbedno, a sta ne i koliko sve to da kosta. Pa jos ako mogu umetnicki varovi i sertifikati i da ga donese deda mraz, bilo bi odlicno. Stvarno zanimljivo.
 

CetojevicM

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2015
Poruka
123
Ima onih koji imaju iskustva...
Sta mislite zasto se prave posebno modeli za EU trziste a posebno za Balkan?
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,346
Mladenko ma kakvo vitlo kupovao ili da ti neko sleže dobro pogledaj ono vitlo koje je Borislav postavio, na gornjem dijelu su dvije koloture, to je ogromna razlika između drugih vitlova i tog vitla ili takvih sličnih. Na donju koloturu ulazi sajla a gornja kolotura se zakrece po dobošu i slaže sajlu. Slaganje sajle na dobošu je ozbiljan problem. Druga prednost je veća širina doboša gdje staje i skoro duplo više sajle recimo u odnosu na Krpan. To su za vitlo dva ozbiljna parametra pored snage.
Borislav posjeduje orginal Gvozden to je vitlo bez premca jer imao ove gore parametre a elementi za prenos snage su zubčanici a ne lančanici i lanac, što je takođe mnogo izdržljivije i dugotrajnije. Sve to lijepo pogledaj a ti opet sam odluči šta ti se sviđa, ja sam ti samo dao primjer na šta da obratiš pažnju prilikom odabira.
 

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,561
Ovo vitlo što sam postavio ima pogon na lanac ali čovjek pravi i na zubčanik, po želji ko kako hoće.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,346
Po mom saznanja negdje Kozarska Dubica ili okolina, ali neznam tačno ništa o njemu ali za vitlo znam jer sam imao dosta prilika da rade u mojoj blizini i da ih okom pogledam. Napominjem ona sa zubčanicima.
 
Na vrh