• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

šumske dizalice i ostala pomogala koja koristite pri utovaru

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Pa ona je već pri kraju , još bi trebao kočnice nekako napraviti.
Privremeno je stavljen tuđi rotator o 1t i kliješta . Taj rotator mi se čini malen pa sam kupio ovaj od 3t , a za kliješta ću vidjeti šta ću.

IMG-7930c175ac8e05c3d4832a49b35444ff-V.jpg

IMG-f867318599d0bb1d85186fc9b789fdec-V.jpg

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Mislim da klesta mozes i sam da napravis sasvim fina. Ja bi ih sam pravio bez razmisljanja. Kod nas su ovakva manja klesta bila mislim oko 600 evra, a sad su verovatno i skuplja.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Neznam ni ja sam , nije to ništa komplikovano za napraviti ali nema se vremena . Možda zimus , vidjećemo od potreba .

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Narode, kako vam se cini ideja samoizrade omanje dizalice za sumsku prikolicu?😀
Vec neko vreme gledam neke sumske dizalice, cak i poljoprivrednje grajfere i sve nesto ili preskupo ili pretesko ili predaleko. Posto ide zima, a samim tim i visak slobodnog vremena, nesto razmisljam sam da napravim.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Realno, mozda bi zadovoljilo potrebe, ali mi se ne svidja da ja rucno pumpam i rucno okrecem kran. Tako nesto bi ja napravio za sitne pare.
Mislim da bi mogo da napravim nesto sto lici na pravu dizalicu i da zadovoljava moje potrebe za nekih 1200-1300 evra bez klesta i rotatora.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
E jebi ga sad, ti bi gospodsku dizalicu, a ja sam mislil da ti treba samo tu i tam za pripomoč.
Takvu se definitivno isplati doma raditi, još ako imaš hidro motor i cilidar.... nemaš kaj razmišljati nego krenuti s radovima.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Daleko sam ja od gospode, a izgleda i od dizalice🤣
Nesto recimo 4m duzine, da ima hidrauliku i hidro stope i ja samo da povlacim rucice.
Od delova nemam nista, a trenutno nemam ni bas razradjenu ideju kako bi napravio stub dizalice da se okrece, da bude jak i da nije previse masivan.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
A ma u planu je, barem djelomično. Već duže vremena polako izrađujem pojedine dijelove za jednu malu pomoćnu dizalicu za utovar drva. Ustvari to bi bila dizalica i vitlo. Imala bi dvije funkcije. Ali malo teže to ide, zbog nedostatka vremena, malo planiram, pa neke dijelove odradim i tako to. Na ovoj slici su samo neki od elemenata , koje sam pripremio.
IMG_20210202_101510[1].jpg
Ovo je baza na kojoj bi se dizalica trebala okretati.
IMG_20221004_171953~2.jpg
Detalj grane sa kotačem za sajlu.
IMG_20220930_122758~2.jpg

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Od cega ti je tacno ta baza na kojoj ce dizalica da se okrece? Jel imas plocu i na njoj neku glavcinu, a na glavcinu felna?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Teško za te pare da nađeš dijelove. To spada u ozbiljnu dizalicu. Treba ti cilindar za podizanje ruke, cilindar središnji zgloba, cilindar za izvlačenje produžetka, dva za stope, i jedan za okretanje dizalice. Plus rotator. Treba ti razvodnik sa 5 + 1 ili 2 sekcije.
Da bi se zakretala dizalica na vertikalnom stubu je osovina ozubljena i potiskuje je hid cilindar.. sa ozubljenom letvom, to je namensko može ići i preko pužnog kola neki reduktor plus hidro motor za pokretanje reduktora. Ima tu dosta. Ako možeš nabaviti te cilindra na kilo onda je ok, ovako po realnoj cijeni je puno. Mislim da se može naći starijih modela dizalica za te pare pa ih malo modifikovati.
Ali opet dobro neka ideja one pokreću.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
Baza je od pločevine 12 mm, u centru je osovina (koja ima rupu) kroz koju će ići sajla. Glavčina je od Fiorina, vijak - distanca i poklopac su za pričvrščivanje felge + glavčinu na bazu.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Teško za te pare da nađeš dijelove. To spada u ozbiljnu dizalicu. Treba ti cilindar za podizanje ruke, cilindar središnji zgloba, cilindar za izvlačenje produžetka, dva za stope, i jedan za okretanje dizalice. Plus rotator. Treba ti razvodnik sa 5 + 1 ili 2 sekcije.
Da bi se zakretala dizalica na vertikalnom stubu je osovina ozubljena i potiskuje je hid cilindar.. sa ozubljenom letvom, to je namensko može ići i preko pužnog kola neki reduktor plus hidro motor za pokretanje reduktora. Ima tu dosta. Ako možeš nabaviti te cilindra na kilo onda je ok, ovako po realnoj cijeni je puno. Mislim da se može naći starijih modela dizalica za te pare pa ih malo modifikovati.
Ali opet dobro neka ideja one pokreću.
Bez cilindra za produzetak jer produzetak nemam u planu i bez rotatora i klesta, za sad. Znaci cilindri za stope 2 komada, glavni cilindar i srednji cilindar i jedan za okretanje dizalice oko svoje ose. Svi cilindri verovatno polovni, znam gde ima. Razvodnik sa 4 sekcije + 2 sekcije, to bi novo. Creva nova. Pumpa, verovatno polovna.
Meni je poznato kako su odradjeni stubovi, odnosno okretanje kod profi dizalica, ali je meni to skupo za izradu. Znaci treba mi neko jednostavno resenje, a da radi.
Trenutno ne mogu da nadjem nikakvu dizalicu za manje od 2000 evra i to dosta teske dizalice. Poljoprivredni utovarivaci koji su dosta laksi su oko 1800-2000 evra u nekom finom stanju.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Za bazu okretanja može se uzeti jedna strana kamionskog diferencijala .

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Mislis jedna glavcina? Palo mi je to na pamet. Nego me sad zanima kako bi je najjednostavnije okretao za recimo nekih 180 stepeni? Da li bi nekako mogo da joj prikacim neki zupcanik i onda sto rece Smilan cilindar i zupcasta letva?

Najnoviji postovi

Na vrh