• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ŠUMSKE PRIKOLICE

• Temu pokrenuo Lamborghini R2
  • Datum prvog posta

loopkiller

Član
Tu od
12 Lip 2016
Poruka
35
Pozdrav, imam malo iskustva oko pravljenja raznih prikolica i ostalih zezancija! Ono sto me zainteresovalo citajuci ovu temu su ove tandem osovine za prikolice, tj.interesuje me koja je svrha te tandem osovine sem vece nosivosti!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
tandem laše tj s manje otpora svladava prepreke , jer kad prvi kotač svlada neravninu , kamen ili panj teret tj prikolica je "podignuta " pola te visine ..sve ostale prednosti su zanemarive osim kod npr labudice

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Bice dovoljno. Mada ti je bolje da uzmes cevi 100x60.

Evo ja bas sad pravim jednu sa cevima 100x60x4 za sasiju. Ruda je 120x80x4. Treba da nosi 5-6 m drva.

Ne sviđaju mi se detalji spoja niske i visoke cijevi.
Npr spoj prve poprečne s rudom.
Donji pojas poprečne je spojen na pola visine rude. Tj opterećenje iz te poprečne udara u "meki trbuh" rude pa će se ta bočna s vremenom objesiti.
I Savo je jednom već pisao o tome.
Trebaš dodati pojačanja na donji dio poprečne cijevi, da se sila prenosi u donji pojas rude.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Ne udara na polovinu rude vec u doljnji deo. Razmisljao sam da ubacim i kosnike odozdo, ali sam procenio da nema potrebe. Citao sam i ja da je vec pisano o tome i slazem se naravno, ali to je bilo za neke malo drugacije stvari. Uglavnom ja sam je zavrsio. Ostaje mi jos da je ofarbam i pustim u pogon.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Prednja stranica koja se uglavnom zavari na šasiju dođe ko rešetkasti nosač po kojem se sila tereta prenese na rudo

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Zavarena prednja stranica djeluje kao kruta ploča koja nema progiba (u stvarnosi ima zanemariv) pa na ravnom terenu i ravnomjerno natovarenom prikolicom nema djelovanja sila na poprečni nosač. U praksi ipak ima. jer Naime, navedni uvjeti nisu uvijek osigurani.
Ukoliko još nisi obojio prikolicu, zavari kose pločice koje su spomenute. Malo posla, a može u određenim uvjetima pomoći.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Sad shvatam. Zavario sam napred stranicu slicnu kao na ovoj manjoj sto sam postavljao slike. Ima 4 vertikalne cevi i jedna horizontalna na vrhu. Izmedju dve srednje ubacena jos jedna horizontalna i od nje do rude jedna kosa da podupire. Nisam jos ofarbao pa cu da poslusam savete i sutra ubacim dva kosnika.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Imam komplet zadnju osovinu od Lade, e sad me zanima dal je to dostatno za šumsku prikolicu koja bi vozila 3m drva?
Dimenzije tovarnog prostora bi bile 3m dužine i 1m visine.

Znači treba mi manja prikolica koja bude izvlačila iz brdovite šume manje drva, da bude čim niža za utovar i da bude čim lakša da se kopča iza na vitlo.

Kotači bi ostali 13" originl Ladine felge, samo bi gume stavio najjače koje nabavim.

Šasiju bi napravio od UNP profila 60x40 ili 60x45

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Ta prikoloica sa 3m drva ce teziti oko 2t, lada j sa 5 putnika i prtljajgom tezila 1500kg i za to je bila atetstirana, zadnja osovina lade je nosila utom slucaju 750kg (dakle 375kg po tocku), vjerovatno za tvoje potrebe moze ici sigurno do 1000kg (500 kg po tocku), posto je odnos rude i polozaja osovine takava da ce od tereta 2000kg, osovina sigurno nositi 2/3, znaci na osovovinu bi doslo 1650kg (825kg po tocku), znaci duplo vise nego je nosila na ladi.,

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
...znači možeš delat prikolicu i nemaš brige...:icon_rofl:
inače, rusi su ju konstruirali da na ladi ide 120 km/h, i da pri toj brzini nosi teret (jedino lega power zaboravlja da je mogla vuć i prikolicu, a i to neš znači), tak da ja zbilja nebi delal problema oko toga...
a ak ju potrgaš, šasija od prikolice ostaje i ubaciš neš drugo...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Mišljenja sam da se nebi trebala prekrenuti pošto bude skroz nisko i kopčala bi se nisko najverovatnije.
No ako mi bude uzak unutarnji razmak za tovarni prostor (nisam mjerio, ali trebalo bi barem 110-115 cm između kotača da može metrica ući) planiram odrezati ovaj srednji dio diferencijala i spojiti krajeve sa punom osovinom, znači ubaciti unutra i zavariti, te samim tim raširiti trag na željeni razmak.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Radije deni osovinu od gumenjaka, jer je most kako nizak u sredini, a tu (pro)daj za prikolicu za MTK.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma ne brine me to kaj je most nizak u sredini tradi "kvrge" kad to mogu izrezati van i spojiti sa punom osovinom dva kraja u jednu osovinu.
Radije bi smanjio tovarni prostor ako nemože taj most od lade podnjeti tereta za 3m drva.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Ladin dif. je na prikolici za neke 2t,jer na svakoj poluosovini je po jedan jednoredni kugl ležaj.Sve preko 2t če bit previše za dva takva mala ležaja jer če ih podrobit.

Najnoviji postovi

Na vrh