Hvala vam na odgovorima.
Slažem se da je izrada takve prikolice jednostavnija. No prikolica se dela jedanput, a drva voze na njoj godinama. Poanta mog pitanja je bila, zakaj drva tovariti visoko, ako ih je moguće drukčije natovariti da jednaka količina bude niže.
Hrva, ovaj tvoj post nema veze s mojim upitom o čezi, ali mi se jako dopada. Poučan je.
Napravil sam unirezalnu prikolicu nosivosti 3,5 t (za silu i 4 t). Šasija je kao na čezi, samo je dignuta toliko da gornji rub poprečnih prečki bude cca 4 cm iznad kotača. Sanduk je 1,8 kubika. Može biti platon za vožnju bala, a kad skinem 3-djelni pod, metrice mogu tovariti 3 štosa po dužini i 1,5 m široko (tolika mi je širina traktora). Može se staviti produžetak ruda (samo se gurne u postojeće rudo i premjesti kuka koja je na 4 vijke). S produžetkom ruda i pomakom osovine prema otraga, mobu voziti trupce 7,5 do 8 m dužine (npr. za krovište). Sve izgleda lijepo i funkcionalno, a ipak je jako, jako rijetko koristim. Nakon kaj sam je zgotovil, još s njom nisam bil u šumi. Sad bi je najrađe prodal, dosta mi je manja prikolica (nekad motokultivatorska)n a koju mogu natovariti oko 1,7-1,8 metri drv. Razlog, zakaj ne koristim tu veću prikolicu, je napisal kolega hrva. U mojim godinama je čisto dosta u cugu napraviti 1,5-2 metra drv i dopelati ih doma. Sory kaj sam malo skrenul u odnosu na diskusiju o čezi, ali kolega hrva mi je dal poticaj da ovo napišem.