E zato sam ja naveo pocevsi od crmena pa nadalje. Ovih dana sam bio s dosta ljudi koji vec godinama zive u Kanadi, Americi, Poljskoj itd... Kod svih njih se poljoprivreda potice strasno, zemlja im je za *****, a potice se kako se god moze. Minimalna placa nadnicara u Kanadi je 15dolara(kanadskih), a u americi 4,5dolara i dalje u kanadi slabo Kanadani rade u poljoprivredi, dolaze Meksikanci kao i u Ameriku. Kao mladi poljoprivrednik dobijes traktor, sufinanciranje objekata i 8 ha drzavne zemlje koja ako radis pet godina postaje tvoja, kao i traktor i sve ostalo. Al da sad ne kakam o tome...
Sta hocu reci, kod nas je sve bogom dano za poljoprivredu, umjesto da svi skupa cvatemo i rastemo mi se gusimo u govnima, jebe nas tko kako stigne. Radis cijele godine da nesto predas, ne prodas, nego predas i novce ili vidis nakon duzeg perioda ili uopce ne vidis, aj, nije da ne plate, al sta vrijedi i ako imas novce, a ne mozes do njih kada ti trebaju? U tom periodu bez novaca te svi moguci iznapadaju naplate ti kamate i kad pare stignu uzmu ti jos 30% od originalne cijene pa dode nova rata i tako u krug.
Sad daju male otkupne cijene jer robe koliko toliko ima, covjek jednostavno nije pametan. O poticaju koji ti ulazi u prihod da ne pricam, das mi da bi mi uzeo. Nek ulazi u prihod, ali 20% npr. Nek se da neka fiksna cijena proizvoda neovisno o ponudi i potraznji. A ne da ja proizvedem pa naknadno saznam da te godine necu ni pokriti troskove proizvodnje.
Koliko god se trudis uvijek nesto.
@NH
Dat cemo zemlju u arendu i idemo posadit marihuanu hahaha