• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SUNCOKRET sjetva-žetva

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,422
Da ali ovakva sramotna cijena ne spada u vremenske neprilike.
Ja cu ga sijat i nagodinu, nemam jos alternativu.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
E zato sam ja naveo pocevsi od crmena pa nadalje. Ovih dana sam bio s dosta ljudi koji vec godinama zive u Kanadi, Americi, Poljskoj itd... Kod svih njih se poljoprivreda potice strasno, zemlja im je za *****, a potice se kako se god moze. Minimalna placa nadnicara u Kanadi je 15dolara(kanadskih), a u americi 4,5dolara i dalje u kanadi slabo Kanadani rade u poljoprivredi, dolaze Meksikanci kao i u Ameriku. Kao mladi poljoprivrednik dobijes traktor, sufinanciranje objekata i 8 ha drzavne zemlje koja ako radis pet godina postaje tvoja, kao i traktor i sve ostalo. Al da sad ne kakam o tome...

Sta hocu reci, kod nas je sve bogom dano za poljoprivredu, umjesto da svi skupa cvatemo i rastemo mi se gusimo u govnima, jebe nas tko kako stigne. Radis cijele godine da nesto predas, ne prodas, nego predas i novce ili vidis nakon duzeg perioda ili uopce ne vidis, aj, nije da ne plate, al sta vrijedi i ako imas novce, a ne mozes do njih kada ti trebaju? U tom periodu bez novaca te svi moguci iznapadaju naplate ti kamate i kad pare stignu uzmu ti jos 30% od originalne cijene pa dode nova rata i tako u krug.

Sad daju male otkupne cijene jer robe koliko toliko ima, covjek jednostavno nije pametan. O poticaju koji ti ulazi u prihod da ne pricam, das mi da bi mi uzeo. Nek ulazi u prihod, ali 20% npr. Nek se da neka fiksna cijena proizvoda neovisno o ponudi i potraznji. A ne da ja proizvedem pa naknadno saznam da te godine necu ni pokriti troskove proizvodnje.

Koliko god se trudis uvijek nesto.

@NH
Dat cemo zemlju u arendu i idemo posadit marihuanu hahaha
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,422
Cekam da poraste jos koju stotku arenda, a do tad mozda skupim jos koje jutro. Onda necu morat sadit nego samo konzumirat hahah [emoji23]
 

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
Danas bila isplata suncokreta u Osatini i prosječna isplaćena cijena je 1.61 kn za suncokret predan u 8 i 9 mjesecu.

Poslano sa mog SM-N960F koristeći Tapatalk
 

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,485
Airbox, ako nezelis, nemoras prijaviti zemlju za poticaj, jel? I nece uci u prihod, nece nista dati ni uzeti...... Itd
Al svi misle da je to laka lova, prijavim i samo sjedne na racun....


Nije mi jasno zasto je toliko niska cjena suncokreta, kolika je cjena vani na burzama?
 

Kaptol

Član
Tu od
26 Velj 2017
Poruka
63
Pozdrav, zanima me da li je itko sadio osjecki suncokret LUKA? Ove godine sam kupio to sjeme i cini mi se jako sitno, inace sam sadio KWS i on je bio duplo veci nego ovaj..
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,422
Sijao sam ga prije 5-6 godina. Nije los. Mislim da nema veze krupnoca zrna s kvalitetom. Ne prska se nakon nicanja pa ga vise nisam sijao.
 

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,485
Posijao ove godine, 69000 biljaka na hektar, pa što bude, i oprskao prije nicanja
 

Kaptol

Član
Tu od
26 Velj 2017
Poruka
63
Znam da se prska samo prije nicanja.. ma sitno mi je zrno duplo manje nego kws-ov, zato mi je cudno nece valjda takvo biti i u zetvi....
 

prozac

Novi član
Tu od
9 Velj 2018
Poruka
20
Pozdrav.
Treba li netko sjeme suncokreta za sjetvu. Ostalo mi za 1 hektar. Pioneer P63LE113
 

ekipa

Član
Tu od
27 Tra 2018
Poruka
53
Veli se "firma bez krova",a tak i je.Mi sadimo postrno suncokret i nema problema sa kišama i plajdama.Dobro,ne sadimo za prodaju nego prvenstveno za stoku pa cijena ne igra ulogu.
Pozdrav.
Koju sortu sijete postrno?
Kojeg datuma?
Kad dodje za zetvu?
Hvala
 

Kaptol

Član
Tu od
26 Velj 2017
Poruka
63
Pozdrav, ima li tko iskustva sa herbicidom exprres za suncokret, za koliko dana pocinje djelovat tj. kada se vidi dali je spricanje uspjelo?
 

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,560
Jel ima kakve veze ako sad pošpricam sa pulsarom i navečer ili u noči padne kiša? Taman nema vjetra pa da iskoristim
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,422
Nebi trebalo. Znala me kisa istjerat s njive pa je odradio posao. Mada prskam listegom, a ne pulsarom. Trebao bi biti isti klinac.
 

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,560
Prvi put sam sijao suncokret i rečeno mi je da za imi hibride ide pulsar. Jel taj listego ista stvar ko pulsar ili bolji,gori? Ili je sve isto samo je jeftiniji?
 
Na vrh