R
ROKI
Guest
Re: Suncokret
Ljepše mi je Nuštar.
Ljepše mi je Nuštar.
Ratarko kaže:@sapat
Moj podrivač radi drugačije nego ovaj što je kod ROKI-ja radio , nije da okreće zemlju ali zna koju busu okreniti . U svakom slučaju svu zemlju na dubini od 40 cm odreže po horizontali od jednog radnog tijela prema drugom te taj komad zemlje izdiže pod nekim kutom od 30 stupnjeva prema gore . Gledano iz traktora zemlja izgleda kao da je valovita , kao da val prelazi prako nje . Nakon što je tako izdignuta onda puca odprilike na nekih 40 cm i pada na tlo iza podrivača , ponekad padne ukoso a ponekad točno kako je i stojala prije . Sve u svemu prilično drugačiji posao nego ovi podrivači bez krilaca .
...a postoje i ljudi koji nikada ne oru , u Njemačkoj imaju udruge NE ORAÄŒA odnosno tzv. udruge bez pluga .
Evo jedan link na nešto slično ... http://www.pfluglos.de/
Možda možeš probati koju godinu profulati sa oranjem , neće se ništa strašno dogoditi .
sapat kaže:uf, onda dobro... kod mene je do prošle godine sve stigao porati jedan traktor sa 4 brazde, a radio je svaki radni dan od 8 ujutro do 3-4 sata poslijepodne, a kada su velike vručine onda od 6 do 13 sati
sapat kaže:pa dobro, nas ima trojica pa to ide nekako... ali isto tako pokušavamo što je više moguće smanjiti prohode po zemlji... ajd ja nemam ni prednji gruber, a ti izmišljaš tu neke bijesne sijačice... polako
sapat kaže:pa nije to tako loše, jel radi tko s time tu kod nas? Nekako mi se čini da je to više za pjeskovita tla ili se varam?
sapat kaže:ja sam nešto našao kod nas--- o takvom sijanju soje, možda si to već vidjeo .neki seminar Obrisan neispravan link.
sapat kaže:jasno je da neradimo za kifle, još jedno pitanje i ode u krpe... a šta kažu kako takva sjetva utječe dugoročno na tlo?
E rađe onda neću raditi zemlju, moj dida je ostavio imanje, mom ocu, on će valjda ostaviti meni... ako se tako bude radilo, da je to loše za zemlju... gdje su u toj prići onda moji potomci...Ratarko kaže:sapat kaže:jasno je da neradimo za kifle, još jedno pitanje i ode u krpe... a šta kažu kako takva sjetva utječe dugoročno na tlo?
Kažem ti , nema veze , bitan je stabilan i veći profit nego u normalnoj proizvodnji .
Mislim , teško je tako razmišljati pogotovo ako si slavonac kao mi , za nas je zemlja svetinja ali sutra kada nas stisne sa svih strana ...tko zna na čiju ćemo mi šargiju plesati ?