• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SUNCOKRET sjetva-žetva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Re: Suncokret

A koliko snage ili struje treba za kompresor?
Koliki mora biti alternator???

R

Ratarko

Guest

ZJ kaže:
A koliko snage ili struje treba za kompresor?
Koliki mora biti alternator???

Sutra , sutra ... ne znam ništa danas . :cry:

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Ratarko, pa ti ne možeš s nijednim strojem raditi bez klime? To ćeš ti radit u utovarivaću i sam voziti?

R

Ratarko

Guest

mario kaže:
Ratarko, pa ti ne možeš s nijednim strojem raditi bez klime? To ćeš ti radit u utovarivaću i sam voziti?

Mogu ako moram . Ne znam još tko će raditi sa utovarivačem , znam da ja ne mogu u jesen raditi sa utovarivačem jer imam 100 drugih poslova . Valjda ću naći nekog pilota za njega 8) !

Evo danas sam dobio info za klimu .
Električna koja ide na krov košta 13.000 kn a ova normalna sa kompresprom na motoru košta 15.000 kn . Cijene su sa PDV-om i ugradnjom . Ja sam se odlučio za ovu klasičnu klimu , ova električna je jaka 800 W a treba joj veliki alternator za rad , sve u svemu ne sviđa mi se ta električna . Kaže da alternator mora biti min. 75 A , ja stvarno ne znam koliko je na utovarivaču ??? Koliki uopće budu na traktorima , ne znam taj podatak iz glave , moram se prošetati i pogledat ?

S

sapat

Guest

mislim da ja onda neću pazariti, puno love... ćekat ću ponudu iz njemačke a možda i naiđem na nešto polovno...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411

Zavisi o traktoru.
Na mojem je 65A alternator, oko 900W, jer je predviđen za grijanje kabine.
Nek imaju i veće. Svakako treba vući novu instalaciju za toliku amperažu.
Ako može, bolje je da je kompresor pogonjen direktno od motora.

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272

..e,,suncokret što ga obožavam,,još malo pa čemo i mi u njega.. :D :D :D

sapat koliko ti imaš suncokreta posađenoga??

S

sapat

Guest

TX75 kaže:
..e,,suncokret što ga obožavam,,još malo pa čemo i mi u njega.. :D :D :D

sapat koliko ti imaš suncokreta posađenoga??

i meni je suncokret najdraža ratarska kultura, ove godine nažalost samo 16 ha, prošle sam imao 35ha

R

Ratarko

Guest

Ajde vas dvojica suncokretoljubaca malo obrazložite svoje tvrdnje
flowergreen.gif

PS. u pravoj smo temi pa može i detaljnjije
bookworm.gif

S

sapat

Guest

Ratarko kaže:
Ajde vas dvojica suncokretoljubaca malo obrazložite svoje tvrdnje
flowergreen.gif

PS. u pravoj smo temi pa može i detaljnjije
bookworm.gif

hoćeš odgovor zašto mi je najdraža poljoprivredna kultura, ili te zanima koliko ga volim? :) :D :lol:

S

sapat

Guest

kratko ću o tome NEĆU u detalje... neda mi se pisati romane... dobra predkultura pšenici, maltene smo se usavršili u njegovoj proizvodnji(malo glupo za reć, ali ide nam) i lijepo mi izgleda kad procvjeta... a isplativost? zavisi od godine, ko i svaka proizvodnja u poljoprivredi

R

Ratarko

Guest

sapat kaže:
kratko ću o tome NEĆU u detalje... neda mi se pisati romane... dobra predkultura pšenici, maltene smo se usavršili u njegovoj proizvodnji(malo glupo za reć, ali ide nam) i lijepo mi izgleda kad procvjeta... a isplativost? zavisi od godine, ko i svaka proizvodnja u poljoprivredi

Recimo soja od proljetnih kultura ti nije privlačnija ?
Gledano sa strane isplativosti , uloženo-dobiveno ...?

S

sapat

Guest

ej imali smo je prije par godina(isto je bila sušna i jako topla godina)... ubila ju trava, toliko smo se namučili s njom da je više neželim vidjeti ni na slikama.... špricanja nisu djelovala od vručina, a išli smo maltene pred mrak je špricat... ma mučno mi i pisat o tome

S

sapat

Guest

Ratarko kaže:
Å teta , ja preferiram soju .

Svaka čast, mi smo se našli u suncokretu,ti u soji i repi... a za ovo što se desilo sa sojom ima i naše krivice, npr. nisam je mogao okultivirati... A najviše mi se zgadila kad smo išli paliti strnjak(kombajn mi nema sječku, a malčer još nisam imao)

R

Ratarko

Guest

sapat kaže:
Ratarko kaže:
Å teta , ja preferiram soju .

Svaka čast, mi smo se našli u suncokretu,ti u soji i repi... a za ovo što se desilo sa sojom ima i naše krivice, npr. nisam je mogao okultivirati... A najviše mi se zgadila kad smo išli paliti strnjak(kombajn mi nema sječku, a malčer još nisam imao)

Auu , soja se ne kultivira , nema nikakve potrebe za to , znači još jedan plus ...ušteda u vremenu , gorivu , strojevima...
Sječka na kombajnu je obavezna za soju ali OBAVEZNA ...
Evo nadam se da ćeš ove godine imati priliku vidjeti kako se po soji još jednostavnije sije pšenica kod mene .
Površim sa sječkom ...na pradnji hidraulik stavim gruber ...odozada rotosem i direkt u sojište .

Po pitanju soje ...Posijem ju ...oprskam dva puta sa herbicidima u roku 7 dana ( split aplikacija ) ...vršim...direkt sjetva !!!

Po pitanju suncokreta ... posijem ga ... pošpricam isti dan sa zemljišnim herbicidom ( molim se da padne kiša ) ... kultiviram sa gnojivom ... prskam protiv bolesti traktorom ili ako mi preraste avionom ... vršim ... tanjuram da puta i pazim da idem uz satbljiku ... sijem .

S

sapat

Guest

Pa i ja sam je planirao ne kultivirati, ali da sam je mogao, možda bih je malo i spasio...
Nisam zagovornik brze pripreme tla... kod mene je pravilo poori pa onda sij...

R

Ratarko

Guest

Oreš nakon suncokreta i onda siješ žito ?
Auuu , još gore za novčanik , taj trošak je teško opravdati većim prinosom uslijed kvalitetnije obarde zemlje ?
Recimo tvojih 35 ha da bi se pooralo trebalo bi jedno 30 litara po hektaru što dođe oko 1.000 litara dizela x 4.25 kuna = 4.250 kn samo za oranje , onda predpostavljam ideš direktno sa rotosemom ?

S

sapat

Guest

da orem, a šta bude kod tebe kada godina bude nepovljna poslije brze obrade tla, kako ide oranje i daljnja obrade tla?

Najnoviji postovi

Na vrh