• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SUNCOKRET sjetva-žetva

K

KRESO

Guest
RATARKO ÄŒISTO IZ ZNATIŽELJE NIJE LI SOJA OKOPAVINA ? I BILJKA KOJA VOLI DA SE PRORAHLI TLO I VOLI DUÅ IK?
P.S. JA RADIM SLIÄŒNO ALI SAM JEDNE GODINE KULTIVIRAO PA JE BILA FANTASTIÄŒNA.

R

Ratarko

Guest
Re: Suncokret

sapat kaže:
da orem, a šta bude kod tebe kada godina bude nepovljna poslije brze obrade tla, kako ide oranje i daljnja obrade tla?

Kada pšenicu izvršim onda radim duboko podrivanje pa oranje na jesen , tako radim već godinama.
Kada orem ili podrivam naučio sam se da će to biti teško , možda bi bilo malo lakše da sam orao sojište prije nego posijem žito ali kao što i sam kažeš zavisi od godine .

@KREÅ O
Je okopavina je a i svaka biljaka voli da se malo prorahli tlo oko nje odmah se zazeleni i trgne .
Kod soje se radi o tome da njoj nikakv dušik nije potreban za vegetaciju , ono što si dao u brazdu je dovoljno . Tako da pri kultivaciji soje ( ako ju radiš ) uzalud stavljaš dušik , nije joj potreban .

S

sapat

Guest

Ratarko kaže:
sapat kaže:
da orem, a šta bude kod tebe kada godina bude nepovljna poslije brze obrade tla, kako ide oranje i daljnja obrade tla?

Kada pšenicu izvršim onda radim duboko podrivanje pa oranje na jesen , tako radim već godinama.
Kada orem ili podrivam naučio sam se da će to biti teško , možda bi bilo malo lakše da sam orao sojište prije nego posijem žito ali kao što i sam kažeš zavisi od godine .

.

A koliko košta duboko podrivanje?
Kod nas ako se ne poore kako treba pred sjetvu pšenice i nagodinu se desi loša godina, ta se zemlja nemože čestito urediti narednih 4-5god

K

KRESO

Guest
MA ZNAM DA NE IDE DUÅ IK U KULTIVACIJI, JA SAM JU PRIHRANJIVAO FOLIJARNO.
MENI JE MALO FRKA JER JU SIJEM SA ŽITNOM SIJAÄŒICOM VALJDA ĆU NAGODINU KUPITI NEKAKVU REPNU!

R

Ratarko

Guest

KRESO kaže:
MA ZNAM DA NE IDE DUÅ IK U KULTIVACIJI, JA SAM JU PRIHRANJIVAO FOLIJARNO.
MENI JE MALO FRKA JER JU SIJEM SA ŽITNOM SIJAÄŒICOM VALJDA ĆU NAGODINU KUPITI NEKAKVU REPNU!

Također sijem sa žitnom i ne prihranjujem ju folijarno .
Meni se sijanje soje na 50 cm ne sviđa , prije bih ju i rasipačem posijao nego na redove od 50 cm ali to sam samo ja .
Ameri koji ju siju na milione hektara soje idu u redove i kultiviraju ju , ja sam valjda neki izrod jer ne radim tako :lol:

K

KRESO

Guest
JA SAM JE JEDNE GODINE POSIJAO KAO REPU I BILA JE ZA 5. JEL STAVLJAÅ  CJEPIVO?

R

ROKI

Guest

Svakoj biljci je izmedju ostalog i dušik potreban za razvoj pa tako i soji. Soja ima prednost što spada u porodicu leguminoza i ima mogućnost da se cijepi sa kvržičnim (dušičnim) bakterijama (kupuju se pod trgovačkim nazivom: Nitragin, Biofiksin...) koje žive u simbiozi sa korjenom soje i zauzvrat daju biljci dušik koji usvajaju iz ZRAKA!!!! Ako se u soji pretjera sa dušikom onda bakterije nedolaze do izražaja tj. smanjuje se njihova aktivnost jer ima dovoljno dušika u tlu pa nema potrebe za usvajanjem iz zraka.. Prihrana može ići, ali sa manjim količinama dušika s tim da je soja cijepljena kao što sam i naveo. Cijepljenje obavljamo mi sami pred samu sjetvu i to u hladu jer direktna sunčeva svjetlost ubija te iste bakterije. Kao "vezivo" koristimo vodu ili još bolje pivo jer je ljepljivije, ali problem je što se pivo poloče pa se ipak prjedje na vodu. :lol: Na 100 kg soje ide jedno pakiranje biofiksina i malo vode pa se to onda dobro izmješa na betonu, koritu, mješalici... Kada soja naraste na njenom korjenu možemo vidjeti kvržice koje predstavljaju kvržične bakterije. A što se tiče kultivacije ona je svakako dobrodošla u svakoj okopavini pa tako i u soji pogotovo na težim tlima.

K

KRESO

Guest

ZNAÄŒI JA RADIM PO PS-u ,ALI PIVO NEDAM :blackeye

B

Bobo

Guest

Mi smo soju sijali kukuruznom sadilicom, sa modificiranim sjetvenim plocama (vise sjemena odjednom) i obavezna kultivacija. Da vidis kako kombajn "prdi" kad vrsi. Samo u sred njime BRUM BRUM i baci dim... Bude nam uvijek soja odlicna. Jedan ovdje ju sije zitnom sijacicom ali zatvori svaki drugi red, i nikada nije njegova soja ni blizu nase. Ne cjepimo sjeme, nego samo sadimo...

Nikada problema.

S

sapat

Guest

ROKI kaže:
Ta pa nisam ni skužio da sam postao maher.
vauuu, sad si faca... ja još nisam :D

R

Ratarko

Guest

sapat kaže:
Kod nas ako se ne poore kako treba pred sjetvu pšenice i nagodinu se desi loša godina, ta se zemlja nemože čestito urediti narednih 4-5god

Ti oreš iza svake kulture ?
Ja ne , iza repe idem u direktnu sjetvu i iza soje kao i suncokreta .
Možda smo došli do istine zašto se kod mene najteže ore :lol:

A podrivam tako i tako u ljeto poslije žita ili ječma pa me ne sekira koliko se tu potroši jer mi je ta operacija dubokog podrivanja zanimljiva i mislim da ima koristi od toga oralo se svake godine ili ne , mislim da koristi u oba slučaja .

@ROKI
Dobro došao u klub MAHERA ! :mrgreen:
Dalje nema , to ti je to , ja se trudim i pišem ali nema dalje ...Dajte mi petu zvjezdicuuuuu !

R

ROKI

Guest

No pa u kakom ti to švapskom selu živiš? Jeli sapat?

S

sapat

Guest

ROKI kaže:
Moš mislit! :lol: :lol: :lol: :lol:

eee velika je to čast biti maher, sad bi trebo okrenit i janje za članove foruma :D , ta ne postaje se maherom svaki dan!
Ratarko kaže:
sapat kaže:

Ti oreš iza svake kulture ?
Ja ne , iza repe idem u direktnu sjetvu i iza soje kao i suncokreta .
Možda smo došli do istine zašto se kod mene najteže ore :lol:

A podrivam tako i tako u ljeto poslije žita ili ječma pa me ne sekira koliko se tu potroši jer mi je ta operacija dubokog podrivanja zanimljiva i mislim da ima koristi od toga oralo se svake godine ili ne , mislim da koristi u oba slučaja .

[]
Orem iza svake kulture, a duboko podrivanje ću ići svake 3-4 godine... svašta smo probali i kod nas se ipak najbolje pokazalo da je oranje zakon, jel podrivač ne okreće zemlju...

S

sapat

Guest

ROKI kaže:
No pa u kakom ti to švapskom selu živiš? Jeli sapat?

:?: :scratch

Najnoviji postovi

Na vrh