Re: Suncokret
piše ti lokacija Bjelovar što je za suncokret previše humidno odnosno ima previše oborina.Suncokret je vrlo osjetljiv na bolesti i unatoč ponekad i dva prskanja urod bude upitan.Inače što se tiče ostalog suncokret mi je bio kultura br. 2.Rano se
skida(9 mj.)iza suncokreta tlo se lako obrađuje,prinos je 3 t/ha (prosjek) cijena dobra 2,6 kn/kg ,poticaj dobar 2100kn/ha,
za otkup ne bi trebalo biti problema jer ga agrokor kupuje.Za žetvu suncokreta treba posebni adapter na žitni heder.Ljudi su znali kombajnirati sa kukuruznim adapterom ali to je čista propast jer je velik rasip.Uglavnom ja bih ti radije preporučio soju ,prinos je podjednak nekad i puno veći,urodi su stabilniji,nema bolesti ,skida se odmah iza suncokreta a prije kukuruza.Soju je lakše prodati (i ona je ove jeseni bila 2,5kn +pdv),herbicidi za suncokret su 1000 kn/ha kod soje čak i uz korekciju manji.Ove godine na istoku Slavonije suncokret je davao preko 4 t/ha a soja je ovisno o zemlji podbacila 2,5 t/ha.Tome je krivac suša ,što veća suša to bolji suncokret.Ja sam u zadnjih 5 godina samo 2 puta dobio pravi prinos suncokreta.Sve ostalo bilo je neki prosjek koji me ne zadovoljava ni financijski ni tehnološki.Preklani je suncokret bio po 1,35 kn/kg i urodio je 2t/ha,čista pušiona i cijena i prinos da bi samo godinu kasnije bio 2,5kn/kg i prinos 4t/ha.Da se ubiješ.Soja je stabilnija i s prinosom i s cijenom.Toliko od mene nadam se da sam pomogao.