Pokorica se javlja kod svih supstrata koji u sebi sadrže više bijeloga treseta nego crnoga, posebice u vrijeme viših temperatura. Ne znam kako vermikulitom riješiti problem pokorice jer on se vrlo lako ispere sa površine, ode negdje pa ga ima i previše na tom mjestu, a drugdje fali.
Općenito hranjiva koja se nalaze na deklaraciji nisu dostatna za razvoj biljaka posijanih u kontejnere, možda do pojave drugog para pravih listova i onda je dalje obvezna prihrana barem jednom tjedno, a poželjno je i prije toga napraviti jednu. Ja sam lani prvi puta u supstrate umiješavao gnojivo Osmocote start u količini od 200 ml na 70 litara supstrata i nije bilo potrebno prihranjivati tokom cijele vegetacije u kontejnerima, biljke su bile izvanredno razvijene.
Uploaded with
ImageShack.us
Zamjerka može ići jedino što nema puno fosfora u gnojivu pa se korjenov sustav razvija slabije od nadzemnog dijela, naročito u hladnijem dijelu uzgoja. Zato slijedeće sezone planiram smanjiti osmocote za 50% i dodati drugo mikrogranulirano gnojivo sa smanjenim udjelom dušika i kalija a više fosfora pa da vidimo.
Ono oko čega večina nas griješi je zalijevanje. Ako zalijevamo ručno, što je najčešći slučaj, svaki pištolj ima prejak mlaz i sabije gornji dio supstrata, koji tako samo dobiva bolje uvjete za pokoricu. Puno bolje je koristiti mikrorasprskivače sa sitnim kapljicama, pustiti neka navodnjava po sat vremena. Ipak, ono što sam vidio u mađarskoj, navodnjavanje na taj način da se pusti voda u bazene u kojima je rasad, dok se supstrat natopi, voda se opet ispusti i tako po potrebi. Nema vlaženja lišća, što može dovesti do rizika od bolesti.
I opet kažem, nije mjerilo kako u kojem supstratu rastu biljke to da je supstrat loš. Svaki proizvođać ima u proizvodnom probramu puno vrsta supstrata, a mi na našem tržištu uglavnom nalazimo najjeftinije jer prodavači misle da skuplje neće prodati.