• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

• Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Ma bacit ću se ja na čitanje, ujutro mi je najbitnije bilo gdje se nabalja sjeme pa reko možda će netko brzinski odgovorit. Ručno na zeleno planiram.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
u original sjemenu nećeš se naći...preskup sport...
nabavi original kanadski grah, proizvodnja 2021, oni ga tretiraju protiv svih boleština i ja ga već dva desetljeća takvog sadim...
inače, ručna berba je zahebana...imaš radnika koji mogu samo 6 kila po vuri nabrat, bolji beru oko 10, a samo moja žena može preko 15... 🤭

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
e onda trčiš po sjemenarkama...i kupuješ po kilu...
nego, koliko hektara misliš ručno obrati?
:geek:

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
Ručno na zeleno planiram.

To je grah mahunar, tj. prodaja cijele mahune ne samo zrna?

Dosta ljudi kod nas to radi, radna snaga većinom iz Stolca dođe. Ispod 7-8kn kad je mahuna onda se ne bere a većinom je petnaestak u veleprodaji.

Meni bi trebala preporuka vrste za plastenik, imam ga i sada za svoje potrebe u njemu ali brzo se uvali botritis jer polegne na pod. Zelena, tanka mahuna, takva mi preporuka treba...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
@goran1985, za plastenik samo visoke biraj (za mahune), od niskih niš...previše mu je lijepo, pa naraste ogroman i polegne...onda je priči kraj...

@AntonioJD, ovaj hektar koji planiraš, posij na barem tri puta s dva tjedna razmaka...olakšat ćeš si život, a u konačnici imaš površinu koju si i najavio...

Sremac1

Aktivni član
Tu od
13 Stu 2017
Poruka
305
Ako vas zanima uskoro će biti za prodaju jedan kombajn za grah. S njim se radi 10 godina grah. Znaci provjerno radi dobro , nema loma zrna 0%. Pick up sistem. Mali Claas kombajn.

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Kao što sam i rekao ranije.
Suša koja je zadesila nas prošle godine uopće nije poremetila cijenu graha.
Tako da izgleda proizvodnja nema više smisla.....
Ovaj grah sam osobno probao.......nema se šta prigovoriti....kuhanje izvrsno a po boji zrna vidi se da je od prošle godine.
Ja usprkos navodnjavanju nemam nikakvu računicu prodavati po ovoj cijeni.

Ako vas zanima uskoro će biti za prodaju jedan kombajn za grah. S njim se radi 10 godina grah. Znaci provjerno radi dobro , nema loma zrna 0%. Pick up sistem. Mali Claas kombajn.
Jel taj iz Tovarnika.

Pardon.....Ilače.

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
Ovaj grah sam osobno probao.......nema se šta prigovoriti....kuhanje izvrsno a po boji zrna vidi se da je od prošle godine.
ja sam isto kupil prošli tjedan. nije loše. namočil sam u 4 popodne. drugi dan stavil kuhati oko 7-8 ujutro. nije se baš nešto napuhal. također nije dal puno onoga sosa. ono gusto. ono fino. ipak je bolji nego iz konzerve.

Sremac1

Aktivni član
Tu od
13 Stu 2017
Poruka
305

Jel taj iz Tovarnika.

Pardon.....Ilače.
Jeste

Sremac1

Aktivni član
Tu od
13 Stu 2017
Poruka
305

Jel taj iz Tovarnika.

Pardon.....Ilače.
Da

Kaper

Novi član
Tu od
7 Velj 2022
Poruka
4
Prije oko sat i pol vvremena na tržnici sam platila kilogram graha kukuruzara 80 kn. Na internetu ga ne mogu nigdje naći pod tim nazivom. Taj grah mi je uvijek bio najfiniji. Uzela sam ga kako bih ga posijala. Ne znam koliko se graha u prosjeku može dobiti od 1 kg graha. Možete li mi pomoć oko tog odgovora i pod kojim se nazivom taj grah nalazi u poljoprivrednim stručnim podacima.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
očekujemo poplavu novopečenih poljoprivrednika, a visoke cijene povrća su bolji poticaj od samog poticaja....
ups, spomenuo sam poticaj triput... :unsure:

Kojote...pst...🤫

Posljednje uređivanje od moderatora:

Kaper

Novi član
Tu od
7 Velj 2022
Poruka
4
Nisam novopečeni poljoprivrednik. Od djetinjstva radim s mamom i sebi sam uvijek radila vrt, nikad na veliko. Nikad nisam sijala grah za sebe pa mi je to nepoznato.

da i da napomenem
prošle godine 1 put u životu nisam stavila svoj vlastiti krumpir pa kad sam u trgovini morala kupiti krumpir veličine koju sam uredno odbacivala od svog krumpira kojeg ubirem u jesen i još plaćala od 5 do 6 kn rekla sam to si više ne želim priuštiti u životu

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,619
Meni se čini da je naziv grah kukuruzar jednako vrijedan nazivu grah koljenec. Dela se o grahu koji raste u vis pa mu treba potpora (kolac, kuruznica ili nekaj slično). Sorti ima više, a skvo tvrdi da je sorta lokalno zvana sivac najukusnija.
Kak misliš uzgajati taj grah, na kakvim osloncima?

Najnoviji postovi

Na vrh