• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

• Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Tema nam je malo zamrla, dal je tko krenuo u akciju.
Ja sam danas skinuo 1 jutro zelenog.....

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Za par dana cu krenuti, nije jos suh, dosta je vlazno zrno, a lista skoro da i nema....

Kako si zadovoljan prinosom?

Na nekim njivama ima vise, na drugima manje mahuna, tako da ce i prinos kod mene biti razlicit....

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Kod mene je sazrijao pravo ove godine lista uopce nema, tako da sam u prvom prohodu skinuo 95%njive.
Zrno nesto sitnije nego lani al je dobro okitio mahunama.
Neznam prinos dok ga ne odradim, cini se solidno al oko vara,jer je godina bila nepovoljna.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Dobro izgleda....zbog suše, kod mene nisam vidio sitno zrno, nego je smanjio broj mahuna po stabljici, i ove godine je presudilo vrijeme sjetve....ono sto sam posijao u "pravo vrijeme" taj je bolji, samo sto kod njega nikad neznas kada je pravo vrijeme, posijano u nekoliko datuma.....onaj sto je prvi posijan taj je jos zelen, neznam kako

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Ovaj je sijan 18.04 i jos sam ga navodnjavao 5 puta pa 2 puta u full cvatnji i 3 puta kad je naljevao zrno.
Ostao mi je jos sareni i njega sam jucer zalio zadnji put on je tek sada poceo mjenjat boju,bit ce za 10 dana i on zrel.
Zeleni mi je pun mahuna pa je malo sitnije zrno al je kvalitet dobar koliko vidim.
Sutra cu odraditi zeleni jer je danas stvarno grijalo ako sve bude po planu.
Kise nema ni na vidiku,steta jer ce stradati sve ostalo kao kukuruz,soja.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Planiram krenuti za 2-3 dana, ako sve bude islo po planu, i ako kombajn bude radio

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Nadam se da ces bar kombajn uspjet prilagodit tako da mozes doci i meni odraditi posao..a do mene usput jos 20 jutara pokupis.

dav77

Novi član
Tu od
1 Svi 2017
Poruka
3
Kako bi mogao pokositi/podrezati grah da ga nebi morao ručno čupati? može li se to napraviti sa onom strižnom kosom ili bi ga trebao nekako podrezati?

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Brle , kojim načinom si zaljevao?

Rasprskivaci,znaci orosavanjem kao sto kisa cini.

Dav77@ neznam koliko imas graha pa ti treba podrezivac ili kosilica,cupanje ide brzo.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Nadam se da ces bar kombajn uspjet prilagodit tako da mozes doci i meni odraditi posao..a do mene usput jos 20 jutara pokupis.

Danas dolazi zadnji remen i montiram ga....konacno gotovo

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Tifon i raspršivači rade po cijele dane, valjda bude neke vajde? U mom kraju većina graha je izgorjela, ali to još nije garancija dobre cijene...

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Sto se tice cjene ona se nece promjeniti dosta je ostalo graha od lani, a glavni problem je uvoz iz Kine i ostalih zemalja.
Ljudima je bitno kad je nesto jeftino a odakle stize koliko je star i koliko na njemu ima pesticida niko ne govori.
Ja drzim cjenu 25kn i sve prodajem na malo tako ce bit i ove godine.
Gogo@ mislim da si dosta kasno sijao slaba mu je lisna masa koliko vidim, neznam koliko ces dobiti navodnjavanjem jer je temperatura katastrofalna, al vrijedi pokusati.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ja ne berem suhi grah, samo zelen u mahuni, sezona je tek počela, baš sam vidio na tržnici da se cijena već penje do 12kn, a granica isplativosti je oko 5kn, što je jako dobro, ali vidjet ćemo kako će se dalje situacija razvijati... Ovaj je zadnji sijan, dobio je nešto leda, i sav se skupio od vrućine, no poslije navodnjavanja se odmah oporavi, sad je tamo blato do koljena. Na vrućine se ne obazirem, već godinama sve kulture navodnjavam samo po danu...

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Gogo@
Dobar je ako je dobio led i kasno sijan jer od leda oporavak traje dugo.
Dal je to neka posebna vrsta sto ide za zelenu berbu?
Koliko ta pumpa na traktor tera rasprskivaca i koliki joj je pritisak,dal traktor mora raditi na velikom gasu?
Ja trazim alternativu strujna ili traktorska pumpa jer sam trenutno na benzinu, a to mi povecava troskove.
Volio bi najvise na struju samo neznam posto su takve pumpe i koliki imaju pritisak.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ma da,ovaj je stvarno preživio sve moguće, ali mahuna ima,cvijeta ima... Danas već ljepše izgleda kad više nije žedan. Zapravo nije sijan kasno,nego u zadnjoj etapi,imam oko 4 jutra,pa sijemo u razmacima da se stigne pobrati.
To je kanadski Haribec, može se brati i suh,ali ima slabu prođu...

Ta pumpa je od tifona,i inače je namontirana na motor od TAM-a osamdesetke, ali on je trenutno u kvaru pa ju vrti traktor, tjera 300m cijevi fi 75 i 25 raspršivaća na 1100-1200 okretaja motora, pritisak bi bio oko 4-5 bara,potrošnja mizerna.
Ima jakih pumpi na struju,vjerojatno bi se dalo nešto iskombinirati, ali otkud takav izvor struje na polju?
Mi smo probali s Hondom na benzin,ali s tim raspršivaćima ona ne može pokriti neku veću površinu,možda bi išlo da su cijevi manjeg promjera...

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Ja ti kod kuce imam skoro hektar zemlje bunar mi je skoro u dvoristu i imam provedenu 3-faznu struju nedaleko od bunara,tako da mi je struja alternativa,imam cak i jeftinu struju poslije 10 sati,to sam ja kupio imanje prije par godina.
Sada koristim hondu pumpu al mi ona nemoze terati vise od 6 rasprskivaca.
Onda zaljevam dio po dio njive al na ovakvu godinu jedva stignem zaliti,pa onda opet sve ispocetka.
Radim ja zacinsku papriku i kupus uz grah,nesto
b.luka i krizanteme.
Ove godine sam sve navodnjavao jer me je kisa redovito zaobilazila.
Radim i ja taj sareni grah haribac al za suho zrno.
Neznam kako uspjevas obrati toliki grah i gdje ga prodajes jer to je velika povrsina.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ja isto imam iza kuće malo manje od 1ha, plus plastenici, kad bih sve pokrio sa raspršivačima, ni ova pumpa ne bi mogla zalijevati sve odjednom, nego na dva maha, ali opet bih za desetak sati potopio tu površinu. Ja se ne bih zezao sa strujom, dizel agregat se složi za cca 1000e, plus pumpa, i zalijevaš sa 1.5 do 2 litre lože na sat, to je po meni zanemarivo u odnosu na korist. Mada o strujnim pumpama nisam ni razmišljao, možda nisam u pravu. Imam strujnu pumpu s kojom zalijevam u plastenicima, ali tu ne treba velik protok ni pritisak. Što se tiće prodaje, to nije problem, taj grah se uvijek proda do zadnje mahune, problem je cijena koja varira od 4 do 15 kuna, sve ovisi o tome koliko je godina rodna, zato se i sad nadam da će pasti neka pinka, lani je svatko uspio uzgojiti grah, i cijena je bila sukladna tome. Prodajemo ga na tržnici, tu se zna komotno riješiti po tona dnevno, na kućnom pragu, i prekupcima. A ni o branju se nema što puno reći, radi se od jutra do mraka, bez obzira na vrijeme, dane u tjednu ili svetke, i 5 dobrih berača može čuda napraviti...

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Kod mene taj grah u zeleno nitko ne radi neznam kome bi ga prodao,a i na pijaci nisam primjetio da ga ima.
Sta ljudi rade s njim kad ga kupe tako u zeleno kuhaju,kisele, smrzavaju...
Sto se tice pumpe nagodinu cu nesto sloziti ili cu kupiti onu slap s dizelskim motorom pritiska 5 bari.

Najnoviji postovi

Na vrh