• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

  • Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta

gradskikauboj

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2010
Poruka
166
Ja sam tek ove godine skužio da nema čistog graha bez čupanja korova, pogotovo ambrozije. Sve je dobro do 1.7. a poslije ako se ne čupa korov, ode. Ja sam ga ove godine tri puta pljevio u razmacima od 10 dana.
brle@ Kod vršalice nema loma ni malo. Samo moraš podesiti okretaje, ako je prebrzo ne valja, za grah moraju biti mali okretaji i nema uopće loma. Tehnički je nemoguće vršalicu vući po polju i tako vršiti grah, barem što se ove moje tiče. Mora biti statična i narihtana "u vagu", a poslužitelji oko i na njoj. Čak i ako imaš korova, trpaj sve unutra,i grah i korove i sve ti očisti. Stari ljudi znali su kak se strojevi delaju.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,072
Nešto ne štima kod tebe...... nemoguće toliki korov a prskano, kopano.
Darius@
Mislim da si stvarno čarobnjak jer to je stvarno extra prinos.........ukoliko je sve tako kako si napisao.
Neznam šta ne štima ali stvarno me korov ubija.
Ova pokošena parcela nije ručno kopana , od nje sam odustao odmah nakon špartanja jer je bio loš pasulj pošto ga voda udavila.
 

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
360
Savoris totalno te razumijem ja sam zbog ambrozije prošle godine pop. 1ha ni Corum u Split varijanti nije dao rezultata Tj. Pauzirala je neko vrijeme i onda bum do neba. Ove godine sam na tu parcelu stavio kukuruz i pošpricao s Andegonom i to je vrh kako je god izlazila samo se srušila i parcela je čista iduće godine ide tamo opet grah...

Možda bi trebalo promijeniti širinu sadnje probao sam na razmak 15, 40, 70, cm
70cm previše prostora korovu
40cm zadovoljavajuće može se spartati ako se stigne itd.ali prođe nešto korova koji se kasnije razmaše s rastom...
15cm prvih godina mi je uslužno sijano i mislim se vratiti na taj razmak napravi se prekrivač od graha i korov teško probija ali postoji kvaka podrezivanje skidanje mora biti na traktoru na prednjoj hidraulici tako da se ne gazi zbog gustog sklopka..

Kakva vi imate iskustva s razmakom
 

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
70cm
Najkrupniji grah se dobije.......
Imam špartač i sijačicu na 70cm
Korov mi uopće nije problem, ove godine nisam ni kopao grah.
Zasto bi nešto mijenjao.
Zastitu treba uraditi točno na vrijeme.... jer u suprotnom imate korov.
Prati se trava u kojem je stadiju a ne grah..... svaki dan sam na njivi u kontroli.
Vjerujte mi jedan dan igra ulogu...
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,538
znam da je na nekim parcelama nemoguće bez herbicida, ali iz svog iskustva znam da herbicid utječe na rodnost graha, kao da ga zaustavi i izgubi jedan dio vegetacija...
zato radim manje, ali opravdam to prinosom...a i poslije, kad se prodaje, cijena mog suhog trešnjevca je trenutno 30 kuna, i ode po 10-ak kila na dan na tržnici...
 

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Da kod herbicida se treba biti pažljiv s dozom i vremenom kad tretirati.
Svako prskanje djelomično djeluje i na grah, zaustavlja ga u rastu.
Mene malo izvlači navodnjavanje.........
Poslije sjetve odmah prskanje zemljišno i zaljevanje.
Grah mi jednako i brzo nikne a herbicid unesem u tlo.
Poslije korekcija corumom po potrebi..... bilo je godina kad sam išao samo 50% doze.
Ove godine sam išao split aplikaciju 2x corumom, bez kopanja.
Špartač je išao 3x..........najviše zbog navodnjavanja jer prorahlim malo zemlju inače špartam 2x.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,538
sjećam se godine kad sam sijao oko 20. 6. i od dana kad je posijan do dana kad je pobran nije pala kiša (pala je netom prije oranja strništa)...
te sam godine napravio navodnjavanje jednom, u trenutku kad je grah počeo pokazivati prve cvjetove...pošteno sam zalijao i prinos je bio nevjerojatan...
inače na mojoj zemlji suše praktično ne postoje, nema glinenog sloja koji bi priječio podzemnim vodama da se dignu do zone korijena...u najvećim sušama, kad je kukuruz na svim okolnim terenima crko, po redovima gdje je išla guma od traktora ujutro je bilo mokro...:whistle:
 

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Ja takvu zemlju nemam.......
Kod mene kiše padaju puno rijeđe pa je navodnjavanje poželjno.
Zemlje su teške.... Kiše prave beton a suše pukotine fali humusa....
Al opet izvlačim maximum.
Ove godine planiram dovući stajnjaka jer radim i papriku. Grah sijem radi plodoreda
s njim odmaram tlo za papriku.
 

madarHR1

Novi član
Tu od
15 Tra 2020
Poruka
27
Proošao sam malo kroz temu i sad me zanima slijedeće. Ovako zadnje 2 godine moja situacija je bila ovakva. Imam jednu manju zemlju koju obrađujem mtk-om imam vučnu frezu i špartač za obradu. Sijem grah krajem 4. mjeseca ili za 1. maj. Sorte su trešnjevac, puter i neka niska sorta bijelog graha. Nakon sijanja prije nicanja špricam sa STOMP aqua. Dalje ručno okapam te prolazim špartačom između redova. Sijem na razmaku od 80 cm što je previše no to radim da mogu iti između redova mtkom kad treba špartat a grah je već veliki u 7. mjesecu pa da ga ne oštetim. E sad korovi na toj zemlji su noćna mora znači čista livada iako je obrađivana već desetljećima. Duboko oranje traktorom, herbicidi nista nije previse urodilo plodom. Ove godine sam požurio berbom i redovno kosio korov da se kolko tolko ne osjemeni te sam poprskao totalom u 8. mjesecu. Korov je sav uginuo no onda je već počeo rasti novi krajem 9. mjeseca na mjestu mrtvoga znači pomoći tu nema. Stomp se nije pokazao kao dobro rješenje. Muče me korovi kao što su sirak,ambrozija,pirika,dvornik,tušt,konica u velikim količinama,te svračica. Znači oko 7-8 vrsta korova te možda još neki koje nemogu imenovati uglavnom sve moguće raste sve sam ih pronašao i indetificirao. Najgori su naravno sirak i ambrozija ali i konica me užasno muči al se barem lako čupa. I sad ja neznam sta da vise napravim. Nisam isprobao još jedino fusilade forte i corium. Na zemlji pretežito sadim grah nešto malo krumpira oko 10kg sjemena te 2 reda bijelog luka ali mogu reci da je vise manje to monokultura. Još sve to ide do 7. mjeseca, nakon 1.7. korovi idu u turbo rast i nemoguce im je vise stati na kraj a grah je vec tada u cvatnji pa ni fusilade ni corium se nesmiju vise koristiti. Naravno veliki problem i predstavljaju kisna ljeta koja su postala sve ćešća pojava barem u VŽ županiji, možda klimatske promjene imaju veze s time. Kako se vi snalazite šta bi mi preporučili?
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,538
fusilade ili focus ultra će se značajno boriti samo sa uskolisnim korovima (sirak, pirika) ali čini mi se da imaju dužu karencu....
davno sam radio grah i krumpir sa frontierom, nez... jel sad zabranjen, probaj provjeriti...ali u ambroziji nije pouzdan....ostalo ubija solidno.
 

markach

Iskusan lik
Premium
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,867
Za Ambroziju koristi Basagran.
Pirika se lako riješi kvalitetnom dubokom obradom i kvalitetnom dopunskom pripremom e sad ako se koristi stroj koji reže(freza, tanjurače) pa onda samo presađuješ rizome korova, e nije to tak ni loše ali ti kultura ne dopušta max doze i određene aktivne tvari preko herbicida da to rješiš. Po meni dobra stvar je sjetvospremač za pripremu.
Podjeli parcelu na dva djela na jednoj grah a na drugoj rješavaj korov tokom godine(obrada-herbicid ) pa mjenjaj i ubaci neku raoulu ili sl.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,072
I ja imam potpuno isti problem kao kolega madar.
Sada sam počeo sa rauolom da pokušam suzbijanje . Nadam se da će pomoći jer stvarno ne volim veliku upotrebu hemije.
Koristim i ja STOMP posle sjetve i kombinaciju VITORIOMAX i BALSAGRAN ili slično . Koristim minimalne doze jer ne vidim da je išta bolje i na duplim dozama (probao sam na jednom ćošku parcele).
 

madarHR1

Novi član
Tu od
15 Tra 2020
Poruka
27
Evo prvi puta sad cujem za rauolu. Malo sam se probao informirat koliko kuzim ona se sije u 8 mjesecu te zaorava prije proljeca kad dosegne odreden rast. Sjeme kolko vidim je tesko nabavit no navodno je ucinkovita te gnoji i stiti od korova. E sad posto ja imam mtk nemogu orat mogu samo trimerom poflaksat i onda pofrezat dali to daje dovoljan ucinak neznam vjerojatno ne. Mozda da nagovorim nekoga da to izore al onda to su ogromne brazde koje ja na proljece nemogu frezat sa mtk itd. A kao sto rekoh tesko je naci sjeme izgleda mozda sam u krivu. Al da nisam ni ja neki veliki ljubitelj kemije al sta je tu je imam jako problematicnu situaciju.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,072
Ja sam uspio nabaviti iz HR jer u mojoj široj regiji malo ko i zna za rauolu a kamoli da je ima.
I ako nekome treba da oformi sjeme poklonit ću mu par kila pa da sam i ja sigurniji za ubuduće.
Mada za sada nema niko zainteresovan.
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
616
Inače, Stomp djeluje dok se zemlja ne freza/šparta/ razbije pokorica, što li se već radi u pojedinoj kulturi. Zato ga više ne koristim u krumpiru, jer ga se bez ogrćanja ne može ni proizvesti.
Za grah ne znam, no je li ga baš potreba okopavati ako nema puno korova?
 

madarHR1

Novi član
Tu od
15 Tra 2020
Poruka
27
Osim rauole postoji li još koji pokrovni usjev koji je uspješan u suzbijanju korova na prostorima sjeverne hrvatske? Npr. neka djetelina tj. leguminoza?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ima ih puno. Malo zguglaj. Čini mi se da je rauola ekonomski najpovoljnija. Problem je ako je sjeme skupo, a ploda nemaš.
Evo ti neke linkove, a ti potraži još.
 

Najnoviji postovi

Na vrh