• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,166
meni se na 5 krmača isplati imati nerasta,ja ne patim za čistokrvnim svinjama tako da mi nije bitno da nerast ima papire

krunich2103

Član
Tu od
10 Velj 2015
Poruka
259
Borna@ kaj se ti uopce zaje.... sa krmačama kad delaš u državnoj firmi :(rofl): ?
Ne znam kaj da ti velim .Puno je tu faktora koje moras postivati . Evo ti moj recept :
*da bi imal dobru krmacu moras "stvoriti" dobru nazimicu,
*kod prvog pripusta nazimica mora imati oko 130 kg i 8 mjeseci starosti.
*Sa ishranom je moras drzati u dobroj kondiciji, ne smije biti predebela ni pre mrsava.
*Kod prvog prasenja obavezno joj dati PGF drugi dan po prašenju da se ona do kraja ocisti i kako ne bi doslo do neke upale u maternici .
*Odbice obavezno nakon 28 dana.
*Na dan odbica joj dati PG 600 ( samo kod prvog prasenja )
*Prvi dan poslije odbica joj ne dati nikaj za jesti .
*Od prvog pa do petog dana krmača mora biti u prostoru sa dovoljno svjetla ( ostavi i kroz dan upaljeno svjetlo ako je prozor premali ).
*Od drugog pa pa do petog dana joj dati jesti koliko moze pojesti ( cca oko 5 do 6 kg hrane ) . Ta hrana mora biti energetski jaka ( hrana za dojne krmace uz dodatak secera npr.)
* postivati krivulju ishrane od pripusta pa do prašenja ( start od 2,5 kg pa do 3,3 kg 110 dan bređosti ) .

Ja tak radim i 85 % krmača mi ostaje bređih kod svakog pripusta.
Moras racunati da će ti se od 10 krmaca najmanje dvije do tri uvijek preganjati...

Koji postotak dok ostavljaš nazimice ti ostanu suprasne? Npr. ja ih ostavljam po 10 i uvijek mi 2-3 se neću uopće tjerat. Ovo ak ti ostane 85% krmača brađih je super prosjek jer sam gledal na vrhunskim farmama u Srbiji imaju prosjek 85%. Ja u zadnje vrijeme nemam problema sa preganjanjem nego sa prividnom gravidnosti.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
Dalibore kako Danske nazimice što smo uvezli , kod mene prva liga , prezadovljan , 7 ih se oprasilo a još 3 budu za tjedan dana

Legu od 14-18-19-20-21 kom , imam jednu što ima 18 kom i svi su ljepi super napreduju , a naravno ima i 18 sisa , jedna 16 također svi odlični , ostale po 14 također milina , odlične mlječnice , od tih 10 samo se jedna pregonila i ostala bređa iz druge , mi rijetko kad pikamo sa PG600
Nerast je mila majka dok ti pustiš nju kod njega , sve kako si naveo tako i mi radimo i efekt je odličan

evo slika gdi ih je 18

11422725_10204418411566163_227688801_n.jpg

11421436_10204418411646165_155895308_n.jpg

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Super prasci i krmače...
Matija jel bi mi mogao reči koliko te je koštala 1 nazimica i jel su kvalitetnije nego naše?
Koliko ih najmanje možeš uvesti? Jel ste išli u Dansku gledati ili ste samo naručili?
:p a jesam ja dosadan s ovim pitanjima :)
I da gdje kupiti dobrog nerasta? :icon_fU: :icon_e_biggrin:

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
Jedna nazimica je koštala 3150 kn , Varaždinska županija nam je potpomogla jednim dijelom financiranja , išlo je preko udruge , uvezli smo svega skupa 103 nazimice , to je več drugi puta da smo uvezli , i prvi puta nam je županija jedan dio financirala pomogla , prate nas.
Nismo išli ništa gledat u Dansku, naručili , očemo to i to i tako mora biti, yokšir-landras = f1
Naravno da su te kvalitetnije nego naše , sad od njih si budemo ostavljali potomke

Ja sam uzeo kod Forjana piatrena , dobar je , to su odojci od njega , ali planiram nabaviti još boljeg nerasta druge godine također pietrena ili neki još bolji

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Koji postotak dok ostavljaš nazimice ti ostanu suprasne? Npr. ja ih ostavljam po 10 i uvijek mi 2-3 se neću uopće tjerat. Ovo ak ti ostane 85% krmača brađih je super prosjek jer sam gledal na vrhunskim farmama u Srbiji imaju prosjek 85%. Ja u zadnje vrijeme nemam problema sa preganjanjem nego sa prividnom gravidnosti.

Nazimice i krmače kod mene imaju otprilike imaju isti postotak suprasnosti , dakle 85% . Nazimica koja nakon trećeg pokusaja nije ostala bređa ide u kobasice :(whew): . Kaj se tice vrhunskih farmi u Srbiji mislim da bi oni mogli doći pogledati u Varaždin kaj znači vrhunska farma :(giggle): , CO2 silos za kukuruz, prirodno hlađenje ljeti i grijanje zraka zimi kroz 1,5 km cijevi ukopanih pod zemljom,centralna ventilacija, pneumatski transport hrane od mjesaone do hranilica, svaki obrok se uvijek priprema netom prije hranidbe ( tovljenici i odojci imaju i do 12 dnevnih obroka ) , biranje obroka između suhog, kašastog ili vlažnog za svaku pojedinu hranilicu, uzgoj i grupno držanje krmača bez stresa uz hranidbu na zahtjev ......
"Prividna gravidnost" , pod tim misliš da se krmača ne preganja i ti misliš da je bređa a kasnije utvrdiš da ipak nije bređa ?

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Matija@ moram priznati da sam ostal ugodno iznenađen sa Dankinjama, mislim da imaju strasan genotip kaj se tiće veličine legla, barem je tak kod prvog prašenja. Imaju malo slabije izraženi estrus od Austrijanki . Sad treba pričekati drugo prašenje i vidjeti priraste i mesnatost . Prve odojke sam već stavil u tov , označil ih markicama i pomiješal ih sa ostalom prasadi . Baš me interesiraju rezultati.

krunich2103

Član
Tu od
10 Velj 2015
Poruka
259
Da to sam mislil pod prividna gravidnost. Neznam al ovo kaj sam gledal članke po internetu izgleda da su daleko ispred nas.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Adonis,ajde ako nije problem malo poslikaj svoju farmu,da vidimo i mi obični smrtnici kako izgleda moderna farma svinja.
Hvala

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
kolege kaj treba imat za nerasta? koje papire... dakle rec je o ovakvom nerastu...

rođak mi tovi svinje po 1000 tovljenika odojci dolaze iz austrije i jucer kod njega bio i pričam mu kak razmišljam o kupnji nerasta, i on kaže da odlično da ga ima on, kak su iz austrije dalazili odojcii tak je i zabunom došao 1 koji nije oštrojen i ima sad oko 100 kg i prodaje mi ga po 13 kn... kakvu ja sad moram imat papirologiju da bi sve bilo legalno????

drugo pitanje kaj mislite jel bude to dobro radi se o križancu njemačkog landrasa i duroka, izrazito mesnata pasmina za tov... trebam hitno savjete jer bi do danas navečer trebal javit jel uzimam ili ne jer ima vec drugog kupca......

krunich2103

Član
Tu od
10 Velj 2015
Poruka
259
Dovedi ga doma zatvori ga u kokošiljnjak da ga nitko ne vidi i to ti je najjednostavnija stvar nemoj se mućit s papirima.I cijena je ok ja sam svojeg platil 20kn/kg.

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
a neznam bojim se da mi nebu došla kakva kontrola od veterinara gledat ove ostale svinje pa da ga nebum moral štrojit, jedino to me strah...

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
KOJI ZAKON ILI USTAVNI AKT MENE SPRIJEČAVA DA IMAM KUČNOG LJUBIMCA,I STRIKTNO PIŠE DA MORA BITI KASTRIRAN? Neki si malo preveč dozvoljavaju u RH ,udbaši su prije vukli novac iz INA-e a sad bi to išlo prek trgovačkog lanca -i to je cijela mudrost,,,dobro da ne zabrane držanje muških i ženskih ribica v istom akvariju...Lako je reči ,je tak je v EVROPI ,je nekom ko ni bil v EU ,lažu i zato se ne treba preveč opterečivat ,,,sad je potrebno sve dokazat da si kriv ,,,al nekima još uvijek zvoni u ušima YUGA,e pa nebu je više nigdar !

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
hahaha... pa ni ja baš ne volim jugu ali necemo o politici, Glavno da je nerast doma, nek jos pocne mazat krmace i sve bu ok.... haha

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Kako misliš "mazat krmače" zar ih šalješ na more pa da ih dečko maže da ne izgore ili kako već?

Najnoviji postovi

Na vrh