Imt 542 De lux
Dobro znana faca
- Tu od
- 28 Kol 2010
- Poruka
- 1,166
meni se na 5 krmača isplati imati nerasta,ja ne patim za čistokrvnim svinjama tako da mi nije bitno da nerast ima papire
Borna@ kaj se ti uopce zaje.... sa krmačama kad delaš u državnoj firmi rofl): ?
Ne znam kaj da ti velim .Puno je tu faktora koje moras postivati . Evo ti moj recept :
*da bi imal dobru krmacu moras "stvoriti" dobru nazimicu,
*kod prvog pripusta nazimica mora imati oko 130 kg i 8 mjeseci starosti.
*Sa ishranom je moras drzati u dobroj kondiciji, ne smije biti predebela ni pre mrsava.
*Kod prvog prasenja obavezno joj dati PGF drugi dan po prašenju da se ona do kraja ocisti i kako ne bi doslo do neke upale u maternici .
*Odbice obavezno nakon 28 dana.
*Na dan odbica joj dati PG 600 ( samo kod prvog prasenja )
*Prvi dan poslije odbica joj ne dati nikaj za jesti .
*Od prvog pa do petog dana krmača mora biti u prostoru sa dovoljno svjetla ( ostavi i kroz dan upaljeno svjetlo ako je prozor premali ).
*Od drugog pa pa do petog dana joj dati jesti koliko moze pojesti ( cca oko 5 do 6 kg hrane ) . Ta hrana mora biti energetski jaka ( hrana za dojne krmace uz dodatak secera npr.)
* postivati krivulju ishrane od pripusta pa do prašenja ( start od 2,5 kg pa do 3,3 kg 110 dan bređosti ) .
Ja tak radim i 85 % krmača mi ostaje bređih kod svakog pripusta.
Moras racunati da će ti se od 10 krmaca najmanje dvije do tri uvijek preganjati...
Koji postotak dok ostavljaš nazimice ti ostanu suprasne? Npr. ja ih ostavljam po 10 i uvijek mi 2-3 se neću uopće tjerat. Ovo ak ti ostane 85% krmača brađih je super prosjek jer sam gledal na vrhunskim farmama u Srbiji imaju prosjek 85%. Ja u zadnje vrijeme nemam problema sa preganjanjem nego sa prividnom gravidnosti.