• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,617
Mislim da je hlevit prepečena cigla. Nije bitan naziv, bitno je da je materijal otporan na kiseline i da granulacija nije prexitna. Ako nije otporan na kiseline, šteta penez. Više ima na
Ne znam koliko je kolega udaljen od Slovenije. Možda je najbolje da se raspita u najbližoj slovenskoj trgovini (npr. kmetijska zadruga).

oboliti

Aktivni član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
284
Hlevit je jedno a tenisit je drugo mrvljena cigla i crijep
Tako je, davno je to stavljano u nove štale pod kravice kao neka vrsta "toplog poda" bez štraje, ali nije izgledalo kao mrvljena cigla već više boje glazure cementne, samo to je bilo pred više od 50 godina, nemam pojma kaj sad meću za pod, rešetke?

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
I usput da upitamo po vama kolika je potrebna količina hrane u fazi od cca40 kg,znači samo suhe mljevene smjese 60% ječam 35%kukuruz i 5% pšenica. Nikakavnapoj ne planiram ,voda stalno dostupna.

Za domaće potrebe ili ide i za prodaju?
Vlastite potrebe, da ima još jedno, možda bi se prodalo, ali opet što kupiti a da je po kvaliteti ravnopravno.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Pojačavaj im svaki dan po obroku, prvi put kad ostave, to ti je mjera. Moji su bili na 2-3 fandle po obroku pti toj kilaži.
Djeteline im ne daš ništa?

Hju64

Aktivni član
Tu od
13 Svi 2020
Poruka
131
Ako imate mogućnost dajte im po volji, neku hranilicu da imaju kad god žele...

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Najbolje bi bilo da imaju hranu na stalno dostupnu, ali dovoljno je i da ih dva puta dnevno hranis. Po meni bi te svinje dnevno mogke bez problema jesti i 2 kg suhe hrane po grlu. Kasnije im pojacavas kolicinu kako rastu. Utrosak takve hrane bez dodavanja sojine sacme ici ce ti i do 7 -8 kg za kilu prirasta.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Sa utroškom 7 do 8 kg za kilu prirasta ne isplati se hraniti. Po mom iskustvu oko 3kg za kilu.

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Za konverziju od 3 kg ti treba ekstra koncetrat od min 16 posto proteina

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,127
A koliko obroka 2-3-4 kad bude suhe, to im budem dao, nisam baš za zelenu
Zašto im ne daš zelenu djetelinu? Škodi im?
Znam da krave ne smiju mladu djetelinu ali svinje smiju, zar ne?

Što se poda tiče, ja imam beton na podu. Htio bih staviti hrapave pločice...imam ostataka od gradnje pa da se lakše čisti... kaj mislite o tome?

I na zidu su i meni pojeli žbuku pa sam nanovo žbukao,. tu bih isto stavio pločice da štite žbuku

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Čovjek je naveo da će davati ječam, kukuruz i pšenicu. To je oko 12% proteina i još malo djeteline u peletama ili svježe i to je to. Treba uzeti u obzir da on to tovi u Dalmaciji gdje su ljetne vrućine i ne smije ih jako utoviti prije ljeta da im se nešto ne desi.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
Neznam ali svježe košenu djetelinu nisam planirao zbog pojačanog mokrenja,isto tako ni napoj ne planiram, a gore navedene artikle imam svoje,ječam, zob,pšenicu, tritikal,crnu zob,a nadam se da će biti i kukuruza, ako ne kupiti će se,lucernu isto svoju ,što mislim da je sasvim uredu ishrana.

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Čovjek je naveo da će davati ječam, kukuruz i pšenicu. To je oko 12% proteina i još malo djeteline u peletama ili svježe i to je to. Treba uzeti u obzir da on to tovi u Dalmaciji gdje su ljetne vrućine i ne smije ih jako utoviti prije ljeta da im se nešto ne desi.
Sve zavisi od procenta komponenti u smesi ali daleko je to od 12 posto

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Kukuruz oko 8%, pšenica 12%, ječam 10%, tritikal 14%. Nije 12 ali je 11%. Uz to u tim žitaricama ima puno škroba koji ide u mast ali se isto računa u prirast.

Najnoviji postovi

Na vrh