• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ja što sam nešto čuo je da treba papire voditi, markirane svinje, barijera, mrežice na otvore, umjetno osjemenjivanje ili imati svoga licenciranog nerasta.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Tako i ja,samo još da dvorište mora biti ograđeno žicom da nema ulaska i izlaska životinja,valjda drugih svinja,nisam siguran da li i el.pastir.
Svinje moraju biti u zatvorenom,ne na ispustu..
Betonirano za gnoj s tim da tekuća faza nesmije ići van na polje/dvorište...

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Otprilike ovako kako Komer piše. Lako je meni za par tovljenika što imam to će otići a šta sa krmačom koja se treba prasiti za mjesec dana, šta sa suprasnom nazimicom. Da li će ići i to ubijati po dvorištima. Radim na tome da podignem kategoriju a za to treba vremena. Dali su rok od 60 dana pa se ti vrti. Država nije uspjela obnoviti razrušeno od potresa za 3 godine a ja bih trebao u roku dva mjeseca naći majstore da mi naprave neke stvari za višu kategoriju.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Nije ni kod nas,samo to se može preko noći sprdnut netko i ide sve u 3pm.
Imam 9 nazimica bređih i nebi htio da mi to radi nečijeg hira eutanaziraju.
Kad je bila bedrenica koja je smrtonosna i za ljude i za životinje nije se ništa takvoga poduzimalo,tako da ovo ne razumijem.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Nova naredba objavljena je u narodnim novinama 117 od 10.10. ove godine i tamo sve piše. Mislim da bi svi koji nemaju 3. kategoriju a misle držati svinje i nešto popraviti na objektu trebali podnijeti do kraja ovog mjeseca pismeni zahtjev za prekategorizaciju. Na taj zahtjev netko treba izdati rješenje na koje postoji pravo žalbe i time se dobiva na vremenu i odgađa ta njihova eutanazija. Ja mislim tako napraviti.

Mario1993

Aktivni član
Tu od
24 Velj 2015
Poruka
257
Ja sam već predao zahtjev i bila je veterinarka u kontroli. Rekla da će gledati kroz prste da svima daju kategoriju 3, samo svinje moraju imati sve papire, biti prijavljene u HPA i ona knjiga biti ispunjena.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Sve 5,podržavam tvoje razmišljanje,no ne i njihove postupke.
Bedrenica smrtonosna za konje,krave,koze,ovce,svinje,LJUDE, i pocijepili su što su mislili,što se zarazilo,uginulo je.
Sva sreća, ljudi su samo kožni oblik dobili,svi smo bili na antibioticima,jer smo bili u kontaktu sa zaraženim životinjama,i to je to.
A kuga je samo i isključivo svinjama štetna(ne mislim u ekonomskom smislu),e sad su peripetije ko da je neznam šta stiglo.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Svi mi mali sa svojom hranom smo smetnja nekakvim forte ovima i onima, ugroza onom bivšem državnom tajniku Kuterevcu koji bi na stotine hektara državne zemlje i farme sa tisućama tovljenika. Davno sam čitao da se Indijcima prodaje riža koja ima sterilan plod, sada bi neki po Europi uzgajali svinje kojima bi se dodavale kemikalije za sterilnost. Ja sam po tom pitanju svoje davno odradio ali se bojim što će biti sa mojom unučadi kada dođe vrijeme da imaju svoju djecu. Imam jednog malca od dvije godine i praši po didovom špeku da je milota gledati.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Sve razumijem i slažem se ,no mi i dalje šutimo ili eventualno tu na forumu iznesemo stavove.
Narod šuti jer im je očito dobro.
Čudi me da svinjogojci "miruju",tj. Sad su se kao nešto uzbunili.
Stvar mogu izgleda popraviti veterinari,da progledaju kroz prste onima koji nemaju uvjete za 3.kategoriju objekata za držanje svinja.
A sad,kako će biti,vidjet ćemo.

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Uzalud sve mjere , i ove kojima bi pobili i ove kojima bi spašavali svinje.

95 posto u mom kraju spada u kategoriju 5.
Nema svinje, nema kokoši, nema krave,ne sije ništa, ne bere ništa.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,617
Gdje je zapisano u koju kategoriju spadaju svinjci i kako imati uvid u taj podatak?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Ako je veterinar bio ikada kod tebe da radi kategorizaciju,onda je imaš,tj on je ima u evidenciji.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Pa išao je veterinar ovoga ljeta popisati tko, šta, kako. Ovo je se znalo i onda vjerojatno samo se šutilo. Jednom prilikom je natuknuo nešto tipa da se više neće držati svinje.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Ako imaš zelenu karticu za životinje uz koju se dobio i PIN ideš na JRDŽ i vidiš koja si kategorija. Ministrica je jučer izjavila da su kao zamijetili sada jednu pojavu po Slavoniji da ima puno domaćinstava koja drže svinje samo za svoje potrebe. Uvijek je tako i bilo. Kao da je slobodnim padom stigla sa Marsa.

Najnoviji postovi

Na vrh