• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Evo ,možda sam zadnji bedak ,al sam ovo napravio i uselio pred nekih mjesec dana. Nije mi namjera neka velika proizvodnja, čisto za sebe i ako bude kakav višak za van.Do sad su mi svinje bile u staroj štali, i sad imaju ak ništ drugo bolji smještaj.
Koje su ti dimenzije boksova i kako si riješio čišćenje, koju si armaturnu mrežu koristio.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Evo ,možda sam zadnji bedak ,al sam ovo napravio i uselio pred nekih mjesec dana. Nije mi namjera neka velika proizvodnja, čisto za sebe i ako bude kakav višak za van.Do sad su mi svinje bile u staroj štali, i sad imaju ak ništ drugo bolji smještaj.

za ovo čista 10 samo radi i nek je sa srečom

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Svi su boksovi široki 205cm ,a dužina varira, za krmače150, odojke250, i za tovljenike oko 300.
Prolaz između boksova je širok 90.Nema nikakve svemirske tehnologije, samo voda na "dude" i ostalo po starinski. Nisam stigao napravit lagunu za gnoj i septičku jamu ,al se nadam da će i to na godinu biti riješeno.
Za ograde sam koristio mrežu 10x10 i debljine 10mm( najjača kaj sam mogel kupit) . Okviri su od pocinčane cijevi od 1" do 2,5" ,zavisi kakve sam koliko imao

Posljednje uređivanje:

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Pa večina nas koji pišu na ovom forumu ne očekuje od nikoga ništa, a bogme nam ništa i ne daju. A što se tiče onih koji od svoga znanja i ruku žive i stvaraju mog navestisamo primjer svojih sinova koji su nešto pokušavali pokrenuti, a unosi se 100% čista lova iz vana, pa su ih dva mjeseca zaj.....li dok im nisu dali papire. I onda ti imaj volje i radi nešto. Več sam jednom ovdje napisao da mi koji radimo poljoprivredu radimo to više iz ljubavi nego iz neke velike koristi.

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Šta da kažem na ovo, neću skretat sa teme, bit će kako bude samo glavu gore;)

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
@did ivo ona moja krmača (što si pitao dali je to junica :pig:) treba da se oprasi 14-15,11. kada joj izlazj 115 dana. Početkom ovog mjeseca je izbacila jednu trulu posteljicu. Veterinar je rekao da je ostala od prethodnog prvog prašenja, ili se radi o pred pobačaju.

Danas dok je ležala vidio sam da joj na jednom mjestu stomak vibrira - mrda se. Kad sam malo pogledao drmanje se nastavilo i pokraj toga mjesta na jošjednom mjestu. Kasnije sam vidio da se na jednom mjestu stomak mrda dok je pila vodu.
Dali je sprasna ili su je iritirale možda muhe i poslije voda?

Kod prethodnog - prvog prašenja nije imala stomak i brzo se kretala tako da je veterinar rekao da nije sprasna, a oprasila je 6 prasaca. Cisterna za mljijeko joj je bila u stomaku, stomak ravan,samo vani bradavice.

Sa koliko prasci ožive u krmači?

Napominjem da je krmača križana, crne je boje a parena je sa nerastom mangulica. Nije mi bitan broj prasaca i prirast jer ih držim za sebe iz hobija :icon_pidu:.

belscak

Član
Tu od
5 Svi 2010
Poruka
78
Može pomoć
Imam dvije svinje oko 120kg,uvećer pojele normalno ujutro problemi.ne mogu se ustati jedna jedva a druga samo na prve noge.došao veterinar pregledao i kaže da je to upala zglobova dao neke inekcije i gotovo(200kn).Danas se jedva dovukle do koritala i pojele hranu ali ne mogu se još dignut.U zadnjih dva tjedna smo ih hranili malo pojačano.jedu većinoma kuhani krumpir,ciklu ,malo repice ili stočnog brašna, jabuke. Dali su prenaglo nabile kile pa je u tome problem ili nešto drugo jer ovo sa upalom zglobovima mi je čudno kako oba dvije.Drugih simptoma nemaju,veterinar je rekao da ga još nazovemo sutra ako ne bude bolje.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
@did ivo ona moja krmača (što si pitao dali je to junica :pig:) treba da se oprasi 14-15,11. kada joj izlazj 115 dana. Početkom ovog mjeseca je izbacila jednu trulu posteljicu. Veterinar je rekao da je ostala od prethodnog prvog prašenja, ili se radi o pred pobačaju.

Danas dok je ležala vidio sam da joj na jednom mjestu stomak vibrira - mrda se. Kad sam malo pogledao drmanje se nastavilo i pokraj toga mjesta na jošjednom mjestu. Kasnije sam vidio da se na jednom mjestu stomak mrda dok je pila vodu.
Dali je sprasna ili su je iritirale možda muhe i poslije voda?

Kod prethodnog - prvog prašenja nije imala stomak i brzo se kretala tako da je veterinar rekao da nije sprasna, a oprasila je 6 prasaca. Cisterna za mljijeko joj je bila u stomaku, stomak ravan,samo vani bradavice.

Sa koliko prasci ožive u krmači?

Napominjem da je krmača križana, crne je boje a parena je sa nerastom mangulica. Nije mi bitan broj prasaca i prirast jer ih držim za sebe iz hobija :icon_pidu:.

Još da dodam da je par dana nakon izbacivanja tražila nerasta i primila.

ŠTO ZAR NITKO NEMA KOMENTARA?

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
A ožive ti sa nekih 2 do 2,5 mjeseci. Probaj joj kada leži staviti dlan na trbuh iznad vimena a ispod šunke i u tome trokutu drži neko vrijeme. Ako su prasci živi i ako ih ima više u večini slučajev se osjeti gibanje. Luka ako je ovaj rekao da je predpobačaj, onda je iza toga trebao uslijediti pobačaj što se po tvojim riječima nije desilo.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Može pomoć
Imam dvije svinje oko 120kg,uvećer pojele normalno ujutro problemi.ne mogu se ustati jedna jedva a druga samo na prve noge.došao veterinar pregledao i kaže da je to upala zglobova dao neke inekcije i gotovo(200kn).Danas se jedva dovukle do koritala i pojele hranu ali ne mogu se još dignut.U zadnjih dva tjedna smo ih hranili malo pojačano.jedu većinoma kuhani krumpir,ciklu ,malo repice ili stočnog brašna, jabuke. Dali su prenaglo nabile kile pa je u tome problem ili nešto drugo jer ovo sa upalom zglobovima mi je čudno kako oba dvije.Drugih simptoma nemaju,veterinar je rekao da ga još nazovemo sutra ako ne bude bolje.
A koja ti je sorta. Pietreni i njihovi križanci vole dobiti upalu zglobova, ali nebi smjeli samo tako pasti s nogu. Probaj im davati nešto gdje ima kalcija, nesmijem napisati što ti je najbliže i najjeftinije jer me napadaju zbog toda, ali ako nemaš ništa bolje daj im 1 žlicu vapna na 10 kg hrane.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872

Baš lijepo napravljeno! Svaka čast na optimizmu i želji za radom. Želim ti puno zdravih svinja i dobar plasman s dobrom cijenom.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Može pomoć

Evo neki dan kod mene jedna svinja sa istim simtomom kad se digne tetura pomalo i onda legne simptom vrbanac dobila inekciju i sad sve u redu veli doktor da ovu jesen ima više vrbanca nego cijelu godinu ...

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Pa vrbanac se lako prepozna.Ne mora imat puno fleki i nateklina, dosta jedna , jel ni tak?

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Tak je samo šta je moja crna pa se fleke nevide mjeril sam joj temperaturu 41 sumnjal sam na njega al nisam bil siguran nisam baš napipal kvržice a nevidi se kad je crna sumnjal sam da je nešta drugo...

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Svinje od 50 - 60 kg Jedno je imalo fleku - nateklinu na leđima i par crvenih točkica na ušima, a drugo je imalo dvije fleke na leđima prije tjedan dana i to je nestalo. Dali se radi o nečemu ozbiljnom?
Svinje jedu i napreduju.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Što se tiče ovog problema oko toga da se svinje teško dižu na noge. Ovo ljeto sam imao specifičan slučaj. Prasac koji je tad imao oko 150 kg nije se mogao dići na zadnje noge. Odlučili smo se na prisilno klanje i dok ga je otac držao na sajli ja sam primjetio da prasac sad stoji na zadnjim nogama. Skinuli smo mu sajlu, malo je teturajuči prošetao po dvorištu i evo ga dan danas je živ i zdrav, čeka početak 12 mj. Postoji sad više teorija kaj mu je moglo biti. Kuk nije strgal jer je drugi dan normalno hodao, papak nije strgao, kičmu nije strgao, temeraturu nije imao. Zbog čega on taj dan nije htjel na zadnje noge i zakaj je tetural, samo Bog zna. Uglavnom, taj dan mu je bil drugi rođendan. hehehe

I da.. Što se tiče anemije prasadi, koristil sam neku pastu za prasad koja im se davala na jezik, ali mi se ogulil dio deklaracije na kojem piše u kojoj koncentraciji koristiti. pasta se zove Feroten (i dio naziva se ogulio pa nisam skroz siguran je li to pravi naziv). Ima li netko iskustva s time i dami prporuči dozu i vrijeme primjene? Hvala!

Najnoviji postovi

Na vrh