• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Ma neznam vise, cini mi se da bude nož imal posla, kolko gledam malo sve grize jedna velika ženska i to redom ide od jednog do drugog i gricka im uho... šprical sam triput sa sebacilom, dvaput sa tak-tikom... ne češu se više ali tu i tam svaki dan nekom fali komad uha... trebalo bu zvaditi ražanj i to bu rešenje...
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,751
Ponekad samo batina može pomoći a alkaten je kao stvoren za to. Kad vidiš da grize oderi po gubici. Ili ju odvoji ako imaš mjesta.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,751
😂. Crna cijev za vodu. Ništa od štapa po leđima. Jedino po nosu kad počne gristi. Ako nećeš tak onda ne preostaje rema
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
😂. Crna cijev za vodu. Ništa od štapa po leđima. Jedino po nosu kad počne gristi. Ako nećeš tak onda ne preostaje rema

Alkaten... mi prinama velimo okiten... al i mislil sam si da je to to...
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
A da... oprosti, uopče sam zaboravil napisat... Rešil sam tak da sam vratil ove pogrižene u boks k ostalima nakon tjedan dana kaj su bili sami... malo su došli k sebi i sad je sve ok, polijal sam njih 32 sa 20litri plavog dizela i griženje je prestalo na dva dana... sad dva ili tri imaju male ranice po ušima ali to je zanemarivo kak je bilo u početku. objesil sam im i gumu u boks ali to im je bilo zanimljivo prvi dan samo... al dobro, malo su se primirili i mislim da bu to u konačnici ok...

Nego imam nevjerojatan problem i neznam kaj je to, kupil sam pred dva mjeseca nerasta s rodovnikom, dvaputa je skakal i nakon toga počel šepat i jedva se diže... jel je smjesu kod mene koju jedu sve svinje i u kojoj su zastupljene sve komponente u dovoljnim količinama... veterinar veli da je to nekakva bolest zglobova i da nabavim drugog nerasta...
nazovem čovjeka koji mi je prodal nerasta i on mi veli da dođem po drugog i da mi bu spustil cijenu radi ovog kaj se desilo s prvim... ja dopeljam drugog nerasta doma i nakon dva tjedna kaj je kod mene i kaj je 7 puta skakal, jedno jutro je bezvoljan, teško se diže i primječujem da ima isti problem... Papci su zdravi, hrana koju jede je dobra, uvjeti držanja su uredni i nije na rešetkama... o čemu se radi dali neko zna? nikad nisam ni s jednom svinjom imal takav sličan slučaj...
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,751
Neznam šta bi bilo ali nerasta ako možeš puštaj van u šetnju. Mi našem nerastu dajemo minimalno hrane, ajd je baš minimalno ali ne dajemo mu da se deblja. Ako imaš zobi daj mu u hranu. Ona ga ne deblja a daje mu snagu. To je moje mišljenje. Možda neko ima bolju ideju.
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Pa sve je to meni jasno samo nemam nikakav ispust da ga pustim. a najbitnije u tomu svemu je to kaj nemam prvi put nerasta, imal sam ih neznam ni sam kolko al mi nije jasno kaj se dešava sa ova zadnja dva...
 

Luka2222

Član
Tu od
18 Pro 2016
Poruka
151
Moze savjet,imam krmacu staru 7 g,odlicno se prasi uvijek 16 do 18 komada.Ne znam da li da je i dalje pripustam ili da na zimu ide u kobase.Opet se oprasila 17 kom,dosta je velika.,s obzirom na starost.
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Svinje su živa bića nisu strojevi i koliko dugo će koja trajati to je nemoguće generalno odgovoriti, tako dugo dok ona prasi dobro i othrani za tebe zadovoljavajući broj prasadi je drži. Većinom kod starijih krmača je problem s mliječnošču pa su prasad sitna i dosta ih ugine do zalučenja te "tromošču" tj. da uguši dosta prasadi jer ne reagira na cviljenje praseta ako legne il stane na njega.

Na farmi gdje sam radio prije smo imali sistem da ako nakon sedam prašenja se ne tjera do sedam dana nakon zalučenja ide na klaonicu, ako se osjemeni a ne ostane suprasna ide na klaonicu ako ne oprasi više od 12 živorođenih (prosjek farme je bio 13,8) klaonica i isto ako othrani manje od 10., s takvim sistemom smo imali neke krmače koje su se prasile i po 16 puta (index prašenja 2,36)
 

Luka2222

Član
Tu od
18 Pro 2016
Poruka
151
Ma sve se to slazem sto ste rekli.20 g se bavim uzgojem svinja,svasta sam dozivio ,ali ovko jednu dobru nisam.Tjera se treci do cetvrti dan od odbica prasadi,sve odhrani bez ikakvih problema,prasci odlicni,prasi uvijek velik broj,mlijeka dovoljno,sve isto kao da je mlada krmaca.Problem godine i sto je vec ogromna i u vrijeme prasenja ima puno puno kila.Pa sam se brinuo zbog debljine vrucine i dr.Krmace inace koje prase malo,netjeraju se ili nesto drugo ne ostavljam.Ovu sam pustao kad je svaki put sve normalno.Zanimalo me da li ima neki rok sa godinama za krmace.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,751
Na takvu krmaču se teško namjeriti. Da je kod mene u štali držao bi ju dok god bi bila dobra. Bez obzira na starost.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,751
Očito ju dobro hraniš kad je tak debela a opet nemora biti. Sad imam dvije durok mlade krmače koje se debljaju očigledno. I ne pomaže ni smanjiti hranu. Ubacujem zelenog koliko god mogu ali svejedno 😂.
 

Luka2222

Član
Tu od
18 Pro 2016
Poruka
151
Apetit joj je,savrsen.Njoj ne smetaju niti vrucine,ma nista,sta joj bacim jede.Oduvijek je bas krupna,velika i onda kad se udeblja djeluje ogromno,al i godine su tu.Raste,al ipak sam odlucio za klanje na jesen.Ostavit cu njezin pomladak od ovog legla,da bar budem u pola imao opet takvu.Vidjet cemo.
 

vlastel

Aktivni član
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
514
Jutro! Da li je netko imao slična iskustva, krmača se treba okotiti od 30.07 do 02.08. , a mlijeko i trudovi su bili od 24.07. sada je mirna, mlijeko i dalje ide, normalno jede.
 

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,363
Imam pitanje, krmača mi je oprasila 14 prasaca, a ima samo 12 sisa. Imam jednu krmaču pokraj sa 8 prasaca oprašeno prije dva dana. Jel bih mogao prebaciti barem dvoje troje kod ove krmače sa 8 prasaca?
 

Najnoviji postovi

Na vrh