• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

Cuky098

Član
Tu od
24 Lis 2016
Poruka
31
Kako ga se riješiti,treba cijepit ili maknuti krmače?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Hebiga @LAKI ja nisam vidovit kao ti, jer znam da gotovo identične simptome što se tiče prasadi mogu prouzročiti više virusa, od kojih je jedan bio a vjerojatno je još uvijek dosta čest u Hrvatskoj.

Naime osim parvo virusa (PPV) iste simptome može prouzročiti i PRRS (porcine reproductive respiratory syndrome ili na hrvatskom RRSS - Reprodukcijski i respiratorni sindrom svinja ) zatim Aujeszky koji je bio dosta aktualan u HR, Enterovirus (SMEDI ),KSK ( klasična svinjska kuga) , influenca tj. svinjska gripa i kao zadnji japanski B-encefalitis.

Za PPV tj. parvo i za PRRS postoje vakcine kojima se krmače i nazimice trebaju vakcinirati do pet dana prije predviđenog pripusta s time da kod prve vakcinacije je potrebno dvostruko tretiranje koje se onda radi prvo tri do četiri tjedna prije predviđenog pripusta a drugo tretiranje do pet dana prije pripusta. Za ostale ne postoje vakcine ili su zabranjene (KSK).

Da bi se točno utvrdio uzrok treba vidjeti i ostale simptome koji su specifični za svaki od navedenih virusa a najsigurnije je laboratorijska analiza.






 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Da nije mikotoksin kriv, 2014.g sam imal slične probleme radi mikotoksina u kuruzi, kad sam počel mješat mikofiksator u hranu kasnije je sve bilo dobro
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Mikotoksini uzrokuju neregularni estrus, pobačaje, lažnu bređost, , ostajanje bez mlijeka, prerano prašenje i više mrtvorođenih ali bez mumija.
 

Cuky098

Član
Tu od
24 Lis 2016
Poruka
31
Dal se može nabavit negdje cjepivo za parvo? Negdje preko granice,malo sam čitao,treba se više puta godisnje a pošto imamo više komada najbolje sam biti veterinar...
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Ne znam ti, ja sam radio na farmi Kanadi tak da ni ne znam koji su proizvođači dostupni na našem tržištu, mi smo tam koristili uglavnom Merck i Zoetis. Problem s tim svim preventivnim vakcinama a ne samo za parvo tj. PPV već i za PRRS, proljev kod sisajuće prasadi (circo virus, ešerihia coli, klostridija) , proljev kod odbijene prasadi ( rota virus i ileitis), mikoplazma ( Mhyo) je kaj se one po preporuci proizvođača moraju iskoristiti u roku od par sati pa do maksimalno jedan dan ovisno o vrsti i proizvođaču. Neki tvrde da ako se dobro zatvori rupa da traje i duže ali u to ne ulazim da li je dobro ili ne.


Mi smo dan prije zalučivanja tj. cca 5 dana prije očekivanog pripusta davalill ovo https://www.zoetisus.com/products/_hybris/farrowsure-gold-10002921.aspx,a inače kad se prvi put vakciniraju je potrebna dvostruka aplikacija cca 4 tjedna i tjedan dan prije očekivanog pripusta a kasnije ide samo revakcinacija jedanput.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
Ekipa je stigla, 31.05.nisu baš preveliki, al do klanja budu dobri, trebalo im je par dana da se adaptiraju, sad se već špinče.
 

Prilozi

  • IMG-20210608-WA0002.jpg
    IMG-20210608-WA0002.jpg
    93.2 KB · Pregleda: 29

oboliti

Aktivni član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
256
Problem sa prasetom, oko 50 kg 2 kom. hranim za zimu za kobase. Jedu kukuruz + tritikale + sano premium oko 10% i vitaminsko-mineralni dodatak. Prije 6 dana muški dobio mekani sivi gnoj, drugi dan sivo kašasto poslije smeđe kao vodenasto. Veterinar nakon tri dana mojeg liječenja(ugljen, hrastova kora) dao 3 injekcije, četvrti dan počelo i kod ženske mekani gnoj, dobila 1 injekciju a muški još 2. Kod nje se stabilizira, nije još u redu, ali muški isto, sad kao žućkasta više kašasto, i kao da malo teže stoji, prebire zadnjim nogama,"pleše". Jedu normalno, vet ostavio neki antibiotik prašak da dam u hrani. Ako netko ima savjet, molim lijepo!
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ako su kukruza i tritikale zdravi, ja bih prvo izbacil sano i vitaminsko-mineralni dodatak.
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Vjerojatno ileitis, tretira se tri dana antibioticima na bazi klortetraciklina, enrofloxacina, tilozin a ako se radi o široj zarazi (više svinja) onda se može dati i neki od antibiotika pomiješan u hrani na bazi oxytetraciklina, klortetraciklina ili tilozina. Postoji vakcina kojom se preventivno tretira prasad u uzgoju nakon odbića.

BTW iwanho uzrok je bakterija a ne hrana.
 

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,598
Problem sa odojcima starosti 20-tak dana još na sisi i dodajem kao prihranu Panto wean (sad se nekako drukčije zove) i svaki dan mi jedan ugine e sad stvarno nisam pametan imaju poilice za piti nemaju proljeva izgledaju zdravo i ovi najvece drugi dan nađem mrtve jedan po jedan....
Sad sam maknuo krmaču i njih stavio u drugu štalu i počeo im davati drugu hranu....
 

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,598
Svašta....
Za godinu budem ušao u 50-tu a prve odojke smo imali kad sam imao 5-6 godina i tu bolest još nikad nisam čuo
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Edemska bolest ( na engleskom edema disease ) je bolest prouzročuje bakterija Ešerihija koli, (Escherichia coli) uslijed nedovoljno razvijenog probavnog trakta dolazi do nakupljanja neprobavljene hrane u crijevima što je plodno tlo za razmnožavanje bakterije koja onda uzrokuje uginuće prasadi. Obično se radi o najvećima u leglu tj. onima koji najviše jedu, prvi simptomi su otečeni očni kapci, promuklost, nekontrolirano kretanje i "zakapanje" u slamu. Kod prve pojave bolesti osim tretiranja antibiotikom ( benzapen, sustrepen, geomicyn retard, vetaflok, amoksicilin) i dijeta kukuruzom u zrnu. Uginula prasad obično ima tamno ljubičastu kožu želuca i uha. Kod prvog uginuća najbolje je tretirati cijelo leglo.

Jedino što mi je sumnjivo pa nisam siguran da se radi o edemskoj je što ona vrlo rijetko zahvaća prasad na sisi, u većini slučajeva se radi o odbijenoj prasadi. Preventivno se može dodavati zakiseljivaći u hranu (mravlja kiselina - sanocid , schaumacid) ili limunska kiselina, jabučni ocat u vodi, uz naravno odgovarajuću smjesu, čiščenje same posude iz koje se hrane uklanjanjem stare i navlažene hrane i čista posuda za vodu.
 
Posljednje uređivanje:

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,598
Imaju poilice (dude) i piju....
Od nekad 7-8 pa i 9 krmača pao sam na jednu jedinu....
Dođe mi da dignem ruke od svega....
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Bas su kvalitetno i detaljno unistili stocarstvo u Hrvatskoj..
Dosta je država kriva ali dosta smo i mi sami. Prije nekih 7-8 godina u VŽ županiji je svinjogojska udruga htjela napraviti neki vid zadruge , gdje bi svi koristili istu genetiku i istu hranu a prodavalo bi se prek udruge. nije se javilo dosta zainteresiranih i to je propalo. A sistem je što se tiče svinja jednostavan samo treba inicijativa i dobra organizacija , malo je kompliciranije po pitanju hrane ali i to se može riješiti ima dosta mješaona koje su zatvorene a tad su radile ali s lošim rezultatima. Ako tko od svinjogojaca ima i zemlje svoje proizvode predaje mješaoni u zamjenu dobiva smjesu.

Radil sam na farmi koja je bila u takvoj jednoj zadrugi, zadruga je brojila oko 150 obiteljskih farmi, od toga je bilo 7 farmi krmača od kojih je jedna bila multiplikator farma tj. proizvodila je nazimice za ostale farme a višak prodavala, pedesetak tovljačkih farmi, mlin tj. mješaona, ostalo su bile ratarske farme a u kooperaciji s još jednom sličnom zadrugom su imali reprocentar s nerastovima i klaonicu.

Kod nas se mora dosta promijeniti i u načinu razmišljanja ljudi, ne može se nigdje živjeti s npr. 20 ili 50 krmača, na nekoj normalnoj svinjogojskoj farmi koja ne mora biti zadnji krik tehnologije jedan + jedan radnik dolazi na 250 do 400 krmača ovisno o načinu ishrane (suhi ili mokri) . Znači farmu od 500 krmača može obitelj s tri zaposlena člana bez problema opsluživati. S dobrom genetikom i tehnologijom ta farma može na tržište izbaciti godišnje minimum 13 000 odojaka s dobrim radom i više. I onda nije problem prodavati odojke po niskoj cijeni jer je zarada na količini. Ovi gdje sam radio su bili super zadovoljni ako im je ostalo 10 CAD ( 50 kn) po odojku čisto. S time da u Kanadi za farmu je najveći trošak radna snaga pa tek onda hrana.

Na državi je da pojednostavi izgradnju farmi i smanji neke gluposti oko papirologije mislim da bi se to s dobrim predstavljanjem dalo riješiti. Na primjer da ti bez prenamjene zemljišta možeš izgraditi farmu na poljoprivrednom zemljištu , jer svinjogostvo ili mljekarstvo je isto poljoprivredna proizvodnja. Ako jedna Danska na površini koja je cca 25% manja od Hrvatske a ima 40% više stanovnika od Hrvatske može proizvesti godišnje 28 miljuna tovljenika ( cca miljun krmača) onda ne vidim razlog da Hrvatska ne proizvede barem 20% od toga a ne sadašnjih niti 5% .
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,842
Kod nas se ništa ne isplati,a svinje još i smrde..teško je taj način razmišljanja promijeniti...
Farme su sagrađene još od IPARDA(i za krave i za svinje),pa su uništili svakoga tko je pokušao unaprijediti farmu..
O mlijeku niti ne želim,to je valjda jedini proizvod kojemu je cijena pala(nisam siguran ali 50% sigurno).
Kad je pšenica bila oko 1.35kn,(mislim 2013.god)prosvjedovalo se...danas se za 90 lipa malo gunđa i idemo dalje...
Svatko gleda sebe i to je tako...
 
Na vrh