Da se razumijemo, radi se o jesenskom oranju koje je preko zime izmrzlo?
Ako je tako, ili drljaca ili greda za zatvaranje brazde ili sjetvospremac... Moze bilo koji od ovih strojeva, nema problema.
A ako je proljetno, sve sam iznad opisao i cim pitas na forumu sto raditi s proljetnom brazdom, vec si zakasnio ako nije pretanjurano
Moje jesenje oranje je SVE podrljano u 2-3 dana, kako sam mogao stici. Na dio sam bacao umjetno i prosao sjetvospremacem i posijao zob, na jedan dio sam bacio umjetno i posijao proljetni jecam, dio je ostao podrljan i ceka sjetvu soje i kukuruza, gdje ce se ponavljati bacanje umjetnog tik pred sjetvospremac, obicno to bude dan prije sjetve. Prije bacanja gnojiva (ako ima vremena) uzmem tanjuracu i prednje baterije ispravim, a zadnje skroz iskosim i provozam se po jarcima, da ih malo poravnam, ali ih nikada ne zatrpavam skroz da se ne poznaju, zbog moje specificne konfiguracije terena. i onda gnojivo, sjetvospremac i sjetva iduceg, ili cak tog dana.
u svoj zbrci oranja proljetnog (uzeo zemlje u zakup tek pred sjetvu zobi, kad se snijeg poceo topiti) i nista, oranje i odmah tanjuranje i jednu malu njivu zaboravim istanjurati... Dosao sam drugi dan do nje i tanjuraca je samo odskakala od zemlje i nisam napravio nista. sad se samo nadam da ce biti neka dooobra kisa da to sredi za sjetvu kukuruza, a ako ne, reda radi cu ju posijati s kukuruzima "s tavana" jer ne gajim neku nadu cda cu ista uspjeti napraviti ako ta isusena zemlja ne dobije vlage.
Izvinite na dugackom komentaru