• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tanjuranje

R

Ratarko

Guest
Mario , ako ju imaš dobro je ali rotodrljača je prilično nerasprostranjen stroj ovdje kod nas , baš iz onoga razloga što ljudi imaju manje IMT traktore a za njega je tanjurača bolja kombinacija od rotodrljače. Sada se stvari mjenjaju i vidi se pokoja rotodrljača i ovdje. Ja nikada ne pripremam zemlju za sjetvu sa rotodrljačom iako ju imam , ili tanjurača ili sjetvospremač ali poznam ljude koji rade upravo suprotno od mene .

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Zašto ti ne koristiš rotodrljaču? Po mojem je bolje manje prohoda pa manje zbijaš zemlju, ideš u sporijoj brzini pa je ugodnije za rad!

K

krx pozega

Guest
Pozdrav!!
Ma pitam za tanjuraču više onako ,ako ju budem rješavao budem baš oltovu gledao...što se tiče traktora ovih dana mi treba biti riješen kredit ali svakako se vidimo na sajmu..tad ču definitivno odlučit...mislim da če to biti mf onaj o kome smo razgovarali

R

Ratarko

Guest
Pa možda je ta brzina kretanja glavni razlog .
U prolječe ju ne koristim buduči da imam sjetvospremač a sa njime napravim prako 80 jutara u jednom danu , jedan trag , ponekad bude dovoljno a ako nije i dva traga su mi opet brža nego sa rotodljačom , dosadno je na večoj parceli kada ideš sporo.

Kada sijem pšenicu ili ječam na jesen onda je ona tu automatski u kombinaciji sa sijačicom pa niti ne gladam to kao rotodrljanje nego kao sjetvu 8)

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Krx za traktor do 100ks tanjurača možeš koristiti OLT TOF 33 nošena ili neke od vučenih KUPA 32,34. A za jesensku obradu bez oranja koriste TARU 24,28 ali za nju je minimum 130ks traktor

B

Bobo

Guest
Da ja vas nesto pitam...

Imam lika koji sverca polovne prikljucke raznih dimenzija i namjena... Kod njega se moze dat stari prikljcak i nadoplatit za neki drugi...

Tako ja planiram da tanjurace 20 diskova mijenjam za vece, ali koje ce 549 moci vuci. Dakle, kolike tanjurace da uzmem? Hoce li 28 diskova biti previse, ili nece?

I jos da pitam, koliko cesto se drvrni lezajevi moraju mijenjati? Onako, ugrubo mi recite vijek trajanja, posto ja nikad u zivotu ni jedan prikljucak nisam oprao, a po potrebi samo podmazujem. Jesu li za mene drveni lezajevi, ili da ipak probam iskopat tanjurace sa normalnim lezajevima?

Normalni, metalni lezajevi su nam izdrzali do prosle godine (26 godina stari lezaji) kad se u jednoj njivi 3 komada rasula, i to na 3 osovine, tako da sam od 8 lezaja promijenio 6 a 2 stoje u rezervi ako bi se i oni rasuli. Tako da ne znam sto mi je isplativije i bolje za moj traktor, posto 539 vise nece ni je dan prikljucak osim kosilice vidjet...

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Bobo probaj negdje posuditi tanjuraču od 28 pa probaj, ali kako kažeš da 539 ne može sa 24 nego sa 20,onda ni 549 nemože od 28 nego 24.
Drveni ležajevi su jeftiniji, tanjuraču kada rastaviš i stavljaš nove ležajeve ( dvije pole ) u njih staviš totmast ( tamo gdje sjeda osovina) i malo okolo. Drveni ležajevi se uglavnom rade od jasena i kuhaje se u ulju tako da su natopljeni uljem. po mom drveni su izdržljivi . ja sam se na Olt-ovoj Tof 33 izmjenjao ležaja za čitav život a tamo su ,, normalni,,
Onda su bili po 200 kuna komad a ima 3 po osovini odnosno 12 na cijeloj tanjurači pa ti vidi. Onda sam doznao da postoje zamjenski od plastike, a kasnije i od drveta onako dvije pole koje stavljaš u košuljicu od ležaja i to složiš,a koštali su nešto sitno naspram onih 200. sada sve to još uvjek radi. No i u oltu su doskočili tomu. sada na večim tanjuračama postoje kučišta na kojem su mazalice i podmazuj a prije to nije bilo

R

Ratarko

Guest
Ležaj za tanjuraču od drveta je prošlost .
Imam ja leskovačku 28 tanjuraču sa drvenim ležajevima , svaki ležaj se špodmazuje sa po dvije mazalice , ugradio otac . Tri godine i gotovi su.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
eto ratako tvrdi drugačije od mene, odluči sam, ali opet tvrdim možda je u pitanju i lošija kvaliteta drveta kada sada puno toga radi ,,mala privreda ,, i kvaliteta jako upitna.

B

Bobo

Guest
Danas bio na selu i kazu mi ljudi da si uzmem 24, jer je to za 549 dosta...

A za drvene lezajeve sam cuo da ako peres tanjuracu poslije posla da istrune preko zime i da ne traju dugo... Ratarko, ja radim 20 jutara zemlje, tako da mislim da bi trajali lezaji ipak malo dulje od 3 godine...

Uglavnom, otici cu za koji dan kod "dilera" pa ga pitat kolika mi je nadoplata, posto su na mojim tanjuracama skoro svi lezajevi promijenjeni.

Javit cu vam kako je proslo...

K

KARLO

Guest
Bobo kaže:
Danas bio na selu i kazu mi ljudi da si uzmem 24, jer je to za 549 dosta...

A za drvene lezajeve sam cuo da ako peres tanjuracu poslije posla da istrune preko zime i da ne traju dugo... Ratarko, ja radim 20 jutara zemlje, tako da mislim da bi trajali lezaji ipak malo dulje od 3 godine...

Uglavnom, otici cu za koji dan kod "dilera" pa ga pitat kolika mi je nadoplata, posto su na mojim tanjuracama skoro svi lezajevi promijenjeni.

Javit cu vam kako je proslo...
A KAKVU SAD IMAS TANJURAČU

B

Bobo

Guest
20 diskova, OLT, no izradjena je dosta, tako da bi ju bio i red mijenjati...

B

bojance

Guest
24 nikako vise od toga. Cak i to ce mozda u nekim slucajevima biti mnogo.
A vise od toga ti nikako ne bih preporucio.

B

Bobo

Guest
Cuj, kod nas je zemlja laka za obradu, ali ima brda, pa cu onda i na nagovor suseljana gledat da uzmem 24 diska...

No stvar je slijedeca, kazu mi takodjer da je boljle da ove svoje tanjurace prodam za nekih 3-4 000 Kn i da nadodam jos malo, i eto ih nove tanjurace...

Nek jos malo bude "na ledu" pa cu kasnije gledat, jer sad ne mogu u sred posla ostat bez tanjuraca...

R

Ratarko

Guest
Joooj , koje tanjuranje .
Meni izgleda kao da ništa ne tanjura , kao da se samo vozi po zemlji .

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
pa je u pravu si...to je bilo samo da se poravna malo zimska brazda,pa da se može izvesti djubre...a čuj,tako je to s malim traktorom i tanjuračom...zato mi treba bar 90 ks traktor i neka tanjurača od 1000 kg..a tu je baš teška zemlja..neka glina.valjd če bit lakša kad strune to djubre.evo baš iduči tjedan tu ide DTS.

R

Ratarko

Guest
Pa ti si pravi purger :wink:

Kako se zove taj MF , koji broj ima ?
Bratič mi ima tako neki traktor samo je izgleda još malo stariji .

robi

Član
Tu od
22 Sij 2007
Poruka
377
Ovo ti je model 165, samo to mu piše na haubi, star je negdje oko 35-40 g.
Do centra imam 10 km, mislim do Jelačič placa.
Ovo je moja največa tablica od svega 3 jutra.
I pored nje, tj. odmah iznad nje ( na slici desno ) če se graditi auto cesta
Zagreb-Sisak.
Å teta lijepog polja :cry:

Najnoviji postovi

Na vrh