Bez uzbuđenja ljudi, ovo bu trajalo samo jednu sezonu, svaka nova metla dobro mete. Za to vrijeme bu susjed koji ima papir kupil za onog koji nema, pa makar uz proviziju, a druge godine se niko nebu ni sjetil tečaja i potvrde. Još nisu svima cimnuli novce za tzv. učenje i predavanja. Voljela bi da se javi netko ko je na tim predavanjima naučil nekaj kaj već nije znal. Toliko o kvaliteti predavanja. Čula sam danas na televiziji, u prolazu jednim uhom, kak budu oni te podatke o prodaji kontrolirali i da ne može onaj s potvrdom kupiti nego za sebe. Gluposti kakvih svijet nije vidio, da i skupe i sortiraju te podatke, koja bi to lijena državnička guzica znala izračunati koliko ja trebam kojeg otrova. Jedino da kupim cijeli šleper za pola Hrvatske možda bi im bilo malo čudno. Gluposti nad glupostima, i te kontrole bi sigurno dali raditi carinicima jer su zbog EU ostali bez posla. E jesmo ovce, a pastiri nam rogata stoka.
Pa nemoj biti smiješna - kak nije. Ja sam evo danas na vlastita svoja dva uha čula čovjeka čija je potvrda o tome da je nešto novoga naučio što mu je veoma važno u upotrebi pesticida da je izjava zavrijedila biti emitirana u programu na nacionalnoj tv i to u Poljoprivrednoj emisiji koju svaki neuki seljak gleda sa ciljem da nauči....a i šira raja.
Rekao je otprilike ovako - tečaj mu je bio veoma poučan i važan jer je naučio da se pesticidi ne smiju držati sa živežnim namirnicama ili blizu njih , da moraju biti nedostupni djeci i pod ključem......i još nešto u tome stilu.
Sada, ili sam ja stvarno nadprosječno inteligentna pa sam ja to znala još pred trideset i devet godina bez tečaja za tristo kuna ili je nešto trulo u državi Hrvatskoj. I Eu.
Iako, sad ne znam da li je negdje drugdje bilo u programu nešto korisnoga, ali na ovome kojega sam ja pohađala nije bilo apsolutno ničega.
Ja bih recimo bila zadovoljna da su stavili u program objasniti ljudima kategorizaciju pesticida prema termosenziblnosti i fotosenzibilnosti, o čemu veoma ovisi efikasnost fito zaštite, objasnili razliku između translaminarnih sistemiika i lokalsistemika - ono što starija populacija većinom ne zna, razliku primjene pesticida po postotku suspenzije i po utrošku po kili po hektru - stvari koje mnogim starijim ljudima nisu jasne - e, onda ja ne bih dvojila treba li ili ne treba završiti tečaj.
Ma, ne vrijedi o tome više trošiti riječi.