• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tehnički pregled - signalni trokut

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ima prikolica koje imaju ograničenje brzine 40 km/h. Tehnostroj znam da ima. Imaju blatobrane, i još jednu zaštitnu gredu ispod ove na kojoj su stražnja svijetla. Neznam dal ima kakva razlika u ovjesu. Naravno, nemaju montiran trokut, kao ove koje mogu ići do 25 km/h

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,663
Kakve veze imaju mali trokuti? Pa i auto prikolica ima male trokute. Jednim velikim trokutom se označavaju spora vozila, koji se tako ni ne zove nego (ploča za označavanje sporih vozila) samo je u obliku trokuta. http://www.golmax.hr/component/taxonomy/Trokut

Posljednje uređivanje:

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Taj mali trokut ima ko i moja koja "ide" 25 km/ uklopljen u svijetlo, s jedne strane žmigavac, s druge pozicija a taj trokut je u sredini. Tak imaju tehnostrojke zadnjih godina, nekad su imale ta dva trokutića posebno.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Po zakonu te male trokute mora imat svaka prikolica(vučeno vozilo) naravno ako Želite registrirat dok za velike trokute nigdje niko nezna a i ne Pise o njima.

Dobro je sanana rekel to su izmislili da uzmu lovu.

Logično bi bilo da se koristi za vozilo koje nema pozicije iza radi uočljivosti po mraku ili možda ako se vozi teret koji izlazi iz gabarita prikolice.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ok, al taj veliki trokut se i vani koristi u državama €U, S prikolicom dođe tvornički ugrađen, a da ne velim da je velika korist od njega posebno noću.. svijetli na kilometar, i puno je lakše uočiti prikolicu ili traktor, ako je i slabo osvijetljen.. Tak da mislim da je to dobra stvar.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Slažem se da je trokut OK za ponoći i da se vidi nadaleko.

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Logično bi bilo da se koristi za vozilo koje nema pozicije iza radi uočljivosti po mraku

Sva vozila moraju imati pozicijsko svjetlo.

možda ako se vozi teret koji izlazi iz gabarita prikolice.

To je zakonski regulirano i nema nikakve veze sa trokutom za označavanje sporih vozila.

Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Mali trokutići, obavezno bi morali biti na svakoj prikolici iza uz pozicijska svijetli, ili iznad njih, manje bitno, ali bitno da ih ima!
Ovaj veliki trokut je stvarno korisna stvar, to stoji, jako dobro reflektira i prvo je što će se npr. u magli ili u mraku uočiti na prikolici!

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,464
Taj trokut na traktoru se slabo vidi pod kratkim svijetlima, jer svi visoko stoje, kad upališ duga, onda ga vidiš dobro.. Ja na svim traktorima koji imaju taj trokut u noćnim satima prvo vidim svijetla, kasnije tek trokut, ne možeš stalno voziti pod dugim jer malo malo ide neko u susret. Najbitnije je dobra svjetlosna signalizacija, a ne da ti pozicijska svjetla svjetle kao kovanica od 2kn što sam vidio slučajeva. I ovo da samo traktori do 30km/h trebaju, pa znam ljude koji imaju traktore što idu 40km/h, a ne voze brže od 30km/h..

Taj trokut po meni je bezveze na traktoru, jedino dobro je što je na traktoru pa kada voziš neki priključak da staviš iza, tipa tanjurače, sjetvospremač itd....

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Šima, pitaj vozače kamiona i autobusa što misle o tim trokutima.... Oni baš nemogu stati kao mali auti i pošto imaju svjtla višije postavljena uočavaju trokut dosta rano i nema naglih kočenja ni traktora po kanalima... Primjetio sam da bar kod mene svi imaju te trokute, dosta ih nema ni svjetla ali ima trokut pa ga sada možeš uočiti na cesti.... da ga i na 10 metara od traktora uočiš bolje je nego da ga uočiš kada bude "bum"....

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,464
Sve to stoji što si ti rekao, ali opet je bolja svjetlosna signalizacija nego taj trokut, ovako ćeš ga vidjeti sa nekih 200m sigurno, a sa trokutom na manje, kad govorim o signalizaciji govorim o dobroj signalizaciji, da svjetli kako Bog zapovjeda. Ljudi su pometali trokute, a signalizaciju nemaju, misle sad su riješili sve, ali nije tako, bolje je signalizacija dobra i miran si, u svakom slučaju još odozad da staviš reflektirajućih stvari je dobro, jer nikada nisi dovoljno uočljiv nekome.. Al opet ima pacjenata koji voze bez svjetala, trokuta.. Sad ove jeseni, jutro 5 sati magla da ne vidiš ništa i jedan ide sa beračem, berač bez svjetala, ima neku jadnu rotirku na kabini koja se sigurno iza berača ne vidi i on tako ide.. Signalizacija treba biti ispred trokuta, samo što je svima jednostavnije staviti trokut.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Kak je vama tesko uocit vozilo bez svijetla samo s trokutom tak je i drugima vas ako nemate svijetla daje ta instalacije barem skupa za 200kn ako malo razmisljas slozit ces si bar ono osnovnije svijetla i zmigavce i donekle si siguran!!

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,663
"Trla baba lan da joj prođe dan..." @Zokii, svaka čast, vidim da se našao razuman član foruma koji razmišlja svojom glavom...jedan dio, si pjevuše prvi dio posta...Ploča za označavanje sporih vozila služi....za....da bi..sudionici u prometu koji se kreću iza vozila s tom pločom..PRAVOVREMENO mogli smanjiti brzinu kretanja da ne dođe do udara u takovo vozilo...jer.. noću i u slučaju smanjene vidljivosti, naročito kad iz suprotnog smjera nailazi vozilo s bijelim svjetlima, vozač vozila koji nailazi iza sporog vozila nemože PRAVOVREMENO ocijenit brzinu kojom se kreće to vozilo ako nema na sebi tu ploču. tj. trokut..a pozicjska tj. stražnja i gabaritna svjetla služe za uočavanje vozila ali nedaju nikakav znak da se to vozilo sporo kreće...
Ispričavam se ako se netko našao uvrijeđen,, ali kako se kaže nekome je lakše utjerat metar u g.... nego cm u glavu.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ovo iznad je apsolutno točno napisano i zato na prikolici taj trokut je uvjek poželjan!

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,769
Ovako kod mene izgleda samoutovarka... a i ostalo šta se vuče po cesti a nije regano :)

Posljednje uređivanje:

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,769
Kresal sam granje po voćnjaku, a kuruza je kaj smo pobrali kaj sam zgazio u branju ;)

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Dobro si se i sjetio..... mogel si ju i ostaviti pa nebi moral novu sijati na proljeće....

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Nije vezano za trokut ali jako zanimljivo,danas sam bio registrirati malog Mileta ili po domaći imt 539,trokut mi je iza sjedala i nije bilo problema jer me hebe onaj okrugli blatobran,ali druga stvar važnija od trokuta je da tko nije imao zadnje staklo na kabini nema registracije,tko ima kaznu kod policije ili nešto duga kod porezne isto nema registracije,malo su ljudi se čudno danas gledali, pa su prvo provjeravali ali ne vidim kako to bude izašlo dalje,jer ljudi i ovako nemaju novaca a murija kao gladni čekaju samo da kažnjavaju:(envy)::(envy)::(envy):

Najnoviji postovi

Na vrh