• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tehnološke upute za integriranu proizvodnju povrća

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401
Ne moraš biti u sustavu pdv-a da bi bio korisnik poticaja. Poticaj je mjera koja se invastira dalje u proizvodnju i svatko toko radi drugačije bi trebao taj poticaj vratiti državi. Kad smo kod mojih poticaja onda izračunaj 9,11 ha sa svim državnim poticajima i lako ćeš dobiti cifru koju meni država dade, ništa ne krijem. U pdv-u nisam zbog poticaja već zbog samog iskorištenja pdv-a, jer da nisam teško bih pokrivao troškove proizvodnje.

Sad jedan prijateljski savjet. Ako nemaš pola miliona kuna godišnji promet nemoj ulaziti u sustav pdv-a jer ćeš brzo požaliti.

Ne znam kakav je zakon, no svaka prodaja robe (bilo na tržnici ili bilo gdje drugdje) bez izdavanja računa je prodaja na crno i samim time nelegalna.

Da bi nekud država kretala, sve bi se trebalo raditi legalno. Na maloj proizvodnji je to teško, no nije neizvedivo. Vani postoje zakoni koji svim poljoprivrednicima dozvoljavaju da dio svoje proizvodnje prodaju bez računa i taj dio ide pod neku vrstu nagrade koju država daje proizvođačima da bi ih potaknula na daljnju proizvodnju.

U svakom slučaju, kad bi sva proizvodnja u hrvatskoj bila legalna, nebitno bila to poljoprivreda ili industrija, uvelike bi se mogla smanjiti davanja prema proračunu jer bi se tada puno veči iznosli slijevali u njega nego sada.

Ono što će svi ovdje koji su u sustavu pdv-a potvrditi, jest da svi oni koji to još nisu nemaju pojma koliko je to lijepo svaki dan prodati robu i staviti novac u džep i nikome nisi dužan polagati račune. Bez obzira koliko mislite da vam je teško proizvoditi i prodavati niste svjesni koliko vam je u biti lako.

Više stvarno nisam siguran što napraviti. Dosta ljudi me nagovara na ulazak u pdv, a s druge strane skoro toliko me odgovara. Najbolje da posjetim dobrog poreznog savjetnika upučenog u tu problematiku.

Ajmo dalje o Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju povrća, dosta smo se udaljili od teme.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,787
e sad ga cabage uprskao...
zar baš svaku kilu svega prodaš preko računa?
ako da, e svaka ti dala...al dokle možeš kreditirat svoje kupce to samo ti znaš...
inače postoji Zakon o tržnicama i u istom stoji da su to mjesta gdje se računi ne moraju izdavati, osim ako to kupac izričito zatraži te ako je trgovac to u mogućnosti izdati...
dakle, sad na tržnicama imamo poduzeća, obrte,zadruge, poljoprivrednike i švercere...
niti jedan od tih kategorija nije obavezan izdavati račune, pa otud i tak velik broj trgovaca zainteresiranih za prodaju na tržnicama...
druga strana medalje je ogroman pad prodaje na tržnicama zbog velikih trgovačkih lanaca...
svoju veleprodaju sam ukinuo lani, nema više bez novaca ničega kod mene...
smanjio sam i proizvodnjun povrća, sukladno tome koliko mogu prodati, sa 6 hektara vanjskih površina na samo 3...
(mislim, mogao bih prodati i kompletnu proizvodnju s svih svojih površina, ali čemu trošiti živce kad mi se i tako ništa spektakularno lani nije dogodilo, osim što sam na dvostruko manjoj površini izvukao istu dobit)
...i sve sam to prodavao preko računa preko zadruge (koju je 2007 osnovalo uz moje još četiri opg-a) u kojoj sam slučajno bio i upravitelj tako da imam i poneko "saznanje" o radu u sustavu pdv-a...

moje trenutno mišljenje je plod 16 godina rada u povrtlarstvu i dosta ćete me teško razuvjeriti...:finga:

znam da je integrirana proizvodnja stvar budućnosti i to vrlo bliske, ali nemamo osnovne preduvjete za to, ubija me rascjepkanost posjeda, ubija me nered na tržištu, ubija me to što svaki tjedan odsjedim jedan radni dan pred papirima, ubijaju me inspektori bez sluha za proizvođača, i veliko se pitanje postavlja hoću li ja baš biti takav mazohista i dozvoljavati im da me ubijaju i dalje ili ću iskoristiti sav potencijal svoje ne baš male glave i smisliti riješenje koje će biti na korist meni i zajednici...
moja je odluka doslovno primjenjivati zakon (jer ga tako i na meni primjenjuju) i praviti se lud dok ne pokrpaju baš sve rupe i dok se ne uvede red u kompletan lanac koji se vrti oko povrća...

eh da, još jedno iskustvo mog frenda koji ima voćnjak, htio čovjek u integriranu al nema svoj traktor...pa kupio traktor (malog ferđu) al kad tamo gle čuda, to nije voćarski traktor...pa bi još moral posjeći svaku drugu sadnicu jer ih je pre gusto posadio (a radio je po preporuci struke), pa mora kupiti i mehanizaciju za traktor koji mu ne odgovara normi...i tak dalje, i dalje...

a to još vjerujem nije sve, bude nam cabage usput dopisivao što sve još treba za povrtaljke, jer lani i ove godine i nije baš bitno da sve bude po pravilima, bitno je da papirologija štima, a u buduće ćemo po onoj staroj kirijaškoj "prvo zob, a onda bič!"

nazdravlje svima :drinkers:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
@ Autlanderzg sam sebi izračunaj dali da ideš u sustav pdv-a ili ne svaki plaćeni porez obračunaj (zbroji) i oduzmi ono što moraš platit za mirovinsko i socijalno mislim da je to 18000 kn i ako imaš ostatka ideš u sustav ako nemaš nećeš ići. To ti je tako jednostavna računica da nemože biti jednostavnija. Moraš računat da mi živimo u čudnoj državi gdje se proizvođači djele na ono dobre i one koji ništa ne zaslužuju iako doprinose državi više nego oni dobri kao primjer uzmi samo odštetu prošle godine ako si u sustavu dobiješ ako nisi nema to je po meni nakaradno ali naša država i tadašnji ministar su takvi. A knjigovodstvo uopće nije točno da je teško treba ti mjesečno možda samo sat vremena da sve proknjižiš i bez brige si. Zaboravili ste da danas živimo u kompjuteriziranom vremenu i da sve odrađuju programi ništa nije potrebno mozgati i nije mi jasno zašto se plaši sa porezom i integriranom proizvodnjom kad će svi proizvođaći morat prijavit istu ili jednostavno neće moći prodat svoje proizvode, neće biti zabranjeno proizvodit na konvencionalni način ali nitko neće htjet kupit. Od 1992 godine radim sa porezima i jako dobro znam što pišem zato svi koji misle na svoja gospodarstva nek malo preračunaju i vide gdje su bez straha ili bilo čega drugog.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Više stvarno nisam siguran što napraviti. Dosta ljudi me nagovara na ulazak u pdv, a s druge strane skoro toliko me odgovara. Najbolje da posjetim dobrog poreznog savjetnika upučenog u tu problematiku.

Ajmo dalje o Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju povrća, dosta smo se udaljili od teme.

evo ja ću ti biti mali porezni savjetnik. Kao prvo,ako planiraš ulaganja svakako ulazi u PDV,kratko i jasno. Kao drugo,troškovi su ti ako uđeš ovakvi: knjigovođa oko 200kn,sve ovisi koga nađeš,obaveze na plaću su ti 1700kn mjesečno naravno,što znači da imaš plaću oko 4500kn na koju plaćaš doprinose,to je minimalno i zakonom propisano. Kao treće,možeš biti porezni obveznik i bez da budeš u sustavu PDV-a,što u prijevodu znači da plaćaš paušalni porez na dohodak. Kao četvrto,ako uđeš u sustav PDV-a dobrovoljno to te obavezuje da nemožeš 5godina van iz sustava. Ali zato možeš raditi pet godina sa minusom,znači ulažeš,kupuješ stvari potrebne za poljoprivredu,praviš si troškove koju prelaze tvoje prijavljene prihode i tako smiješ pet godina,šesta godina te obavezuje da prijaviš određenu dobit i platiš porez na to. Pod peto,u sustav moraš obavezno ako primaš poticaja više od 24000kn ili prelaziš 80000kn prihoda ,odnosno ovo prvo je po starom navodno,jer sada se diže sa 24000kn na 40000mislim,neznam točno,i navodno uskoro umjesto onih 80000kn prihoda će biti 220 000kn,po pravilima EU. Ukratko,ući u sustav PDV-a nikakav bauk,i tako prodaješ robu cijena plus PDV,tako da ti taj PDV ništa ne znači,to plaća krajnji korisnik,ti ne plaćaš državi PDV,nego ga vraćaš,to i tako ne pripada tebi. To bi bilo to ukratko,ima toga još ali ovo je najosnovnije.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,787
e da, i onda naletiš na kupca koji ti lijepo kaže da mu napraviš račun, ti napraviš, doneseš, daš mu 30 dana rok plaćanja a on ti lijepo otvoreno kaže:
oš keš ali bez pdv-a il ćeš čekat godinu?

...a kad kaže godinu, misli NIKAD!

:rolfer::rolfer::rolfer:

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
e da, i onda naletiš na kupca koji ti lijepo kaže da mu napraviš račun, ti napraviš, doneseš, daš mu 30 dana rok plaćanja a on ti lijepo otvoreno kaže:

To se može desit bez obzira na to da li jesi ili nisu u sustavu PDV-a.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

uzmeš taj keš ne proknjižiš ga a za PDV za zadužiš do godine,ako plati dobro ako ne plati opet dobro.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,787
To se može desit bez obzira na to da li jesi ili nisu u sustavu PDV-a.

jes, samo ako jesi u sustavu moraš iz svog džepa nadoknadit pdv...
matematike u pm...:rolfer::rolfer::rolfer:

ili kad krene naplata cifre od 50k kuna u mjesečnim obrocima po 500 kuna...taman dok ostariš dobiješ svoju lovu...al ak voziš novu robu, ta nebu na red došla dok se stara ne plati...:rolfer::rolfer::rolfer:

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
jes, samo ako jesi u sustavu moraš iz svog džepa nadoknadit pdv...
matematike u pm...:rolfer::rolfer::rolfer:

ili kad krene naplata cifre od 50k kuna u mjesečnim obrocima po 500 kuna...taman dok ostariš dobiješ svoju lovu...al ak voziš novu robu, ta nebu na red došla dok se stara ne plati...:rolfer::rolfer::rolfer:

Evo malo čitam ovu temu pa da se malo uključim ja sam u upisniku poljoprivrednih proizvođača dakle OPG nisam u sustavu PDV-a povrće prodajem na tržnici ne dobivam poticaj godišnje ne prelazim 80 000 kuna a ako nekome prodajem povrće na veće izdajem mu otkupni blok.

Evo obrazac
http://www.ekopen.hr/images/stories//obrazac_ob_otkupni_blok.xls

Pozdrav!
P.S. Nisam švercer i ne prodajem na crno a i u upisniku sam trgovaca nisam kriv što mi to omogućuju zakoni naše države.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Prvo i osnovno, pdv ne plaćaš ako ti nije lova sjela na račun. Dakle ako ti kupac ne plati nikad, nikad nećeš ni pdv platiti državi.

Drugo, doprinosi nisu 1700 već 1500 kn.

Treće, ne prodajem robu nekome za koga nisam donekle siguran da će platiti. Dakle, pojavi se netko koga nisam nikad vidio i taj sigurno neće dobiti ni robu ni račun. Jedino ako poznati kupac propadne i ne plati, ali to je stvar poslovnog rizika.

Znam čovjeka koji je dio robe prodavao na crnjaka stalnom kupcu i taj je redovito plačao dok nije jednom jednom ostao dužan tisuću, pa drugi puta još jednu, pa još jednu i na kraju 30 tkn. Za tog znaš da neće nikad platiti jer novaca ili nema ili ne želi. Svaki takav švercer drugi dan proda tu robu i odmah naplati i ne može se vaditi na to da nema para.

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401
evo ja ću ti biti mali porezni savjetnik. Kao prvo,ako planiraš ulaganja svakako ulazi u PDV,kratko i jasno. Kao drugo,troškovi su ti ako uđeš ovakvi: knjigovođa oko 200kn,sve ovisi koga nađeš,obaveze na plaću su ti 1700kn mjesečno naravno,što znači da imaš plaću oko 4500kn na koju plaćaš doprinose,to je minimalno i zakonom propisano. Kao treće,možeš biti porezni obveznik i bez da budeš u sustavu PDV-a,što u prijevodu znači da plaćaš paušalni porez na dohodak. Kao četvrto,ako uđeš u sustav PDV-a dobrovoljno to te obavezuje da nemožeš 5godina van iz sustava. Ali zato možeš raditi pet godina sa minusom,znači ulažeš,kupuješ stvari potrebne za poljoprivredu,praviš si troškove koju prelaze tvoje prijavljene prihode i tako smiješ pet godina,šesta godina te obavezuje da prijaviš određenu dobit i platiš porez na to. Pod peto,u sustav moraš obavezno ako primaš poticaja više od 24000kn ili prelaziš 80000kn prihoda ,odnosno ovo prvo je po starom navodno,jer sada se diže sa 24000kn na 40000mislim,neznam točno,i navodno uskoro umjesto onih 80000kn prihoda će biti 220 000kn,po pravilima EU. Ukratko,ući u sustav PDV-a nikakav bauk,i tako prodaješ robu cijena plus PDV,tako da ti taj PDV ništa ne znači,to plaća krajnji korisnik,ti ne plaćaš državi PDV,nego ga vraćaš,to i tako ne pripada tebi. To bi bilo to ukratko,ima toga još ali ovo je najosnovnije.

Hvala puno! :prayer:

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Moram priznati da se u potpunosti slažem sa cabage jer spadamo u manji broj polj.gospodarstava koja žele svoja gospodarstva prilagoditi u skladu sa novim zahtjevima - ulazak u EU(sve mjere, pravne akte i regulative). Međutim, najviše je onih koji ne žele provesti značajnije prilagodbe i promjene, nego koristeći razne rupe u zakonima stvaraju nered na tržištu tj.crno tržište i nelojalnu konkurenciju. Zato i jesmo razjedinjeni, svi manipuliraju sa nama i bojim se da se mnogi neće snaći u novim situacijama.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ja sam isto odlučio za integriranu proizvodnju. Za voćnjak mi je dovoljno preparata a i za povrće isto tako. Strogo ću se pridržavati količine navodnjavanje, gnojidbe dušikom, zaštitom i to što je u mojoj direktnoj moći. Plodored malo manje je rmi treba tri godine da ovladam kulturom i ne mogu svake četvrte godine se vračati na neku kulturu. Gnojidbu fosforom ću izričito povečati dok ne dovedem opskrbljenos u tlu u neku normalu. I probat ću odmah u startu polako nadograđivati i global gap, samo mi frka te građevinske dozvole, jer ja živim u stanu a na poljoprivrednom zemljištu nemam nigdje betoniranu prostoriju za otrove...Pa treba izgraditi nastrešnice, uh...

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Ja ne znam niti jednog poljoprivrednika koji ne želi svoje gospodarstvo učiniti boljim i konkurentnijim, svi će morat da se prilagode novom načinu poslovanja i novim pravilima što uopće nije teško samo malo dobre volje ali isto tako svi bi trebali pokazat jednu dozu razumjevanja i za proizvođače kojima trenutno odgovara da nisu u sustavu pdv-a. Oni koji prodaju robu na tržnici to njima najviše tako odgovara i nemaju velike površine zemlje ili velike kvadrate plastenika. Molim da se nitko ne naljuti ali oni koji sade na ha povrća njima nikako ne odgovara tržnica zato se bune protiv isto tako onim na tržnici nikako ne odgovaraju centri koji daju robu često ispod cjene samo da prodaju. I tko bi još išao u taj nesretni pdv ako imaš samo štete a nikakve koristi a niti jedan mali proizvođač sa 2-3 kj povrća nema ama baš nikakvu računicu da ide u sustav. A u integriranu proizvodnju ćemo svi zajedno ako želimo opstat a što prije se uđe to je lakše. Ali treba biti posve ozbiljan pa tu proizvodnju svatiti ozbiljno a ne lako ćemo. Evo prijera onaj koji je prošle godine imao papriku nesmije ove godine saditi papriku u plasteniku ako ga neće premjestit a opet nesmije ga premjestit tamo gdje je bila paprika to je trošak i odma manja zarada. Zato nikoga ne treba optuživati nizašto svatko radi kako misli da mu je najbolje.

djelac

Član
Tu od
9 Tra 2009
Poruka
530
ja sam u sustavu pdv več 5 godina i bavim s uzgojem povrča al mi je u planu se prebacit na ratastvo,jer ovi ga kompliciraju sa tim povrčem,više ni navodnjavati nebumo mogli ak nemamo koncesiju,a kaj se tiće prodaje ja prodajem na 2 tržnice i to su jedini novci sigurni,jer ovi centri nas ubijaju,prošle godine sam dal 100 tona krumpira za 190tisuča kuna a ove za 70 tisuča pa sad ti računaj dobit ilil propast,kupus 50% manje ga zraslo al opet cijena užasna,jebeni je posel sa povrčem ..jebeni..

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ja ne znam niti jednog poljoprivrednika koji ne želi svoje gospodarstvo učiniti boljim i konkurentnijim, svi će morat da se prilagode novom načinu poslovanja i novim pravilima što uopće nije teško samo malo dobre volje ali isto tako svi bi trebali pokazat jednu dozu razumjevanja i za proizvođače kojima trenutno odgovara da nisu u sustavu pdv-a. Oni koji prodaju robu na tržnici to njima najviše tako odgovara i nemaju velike površine zemlje ili velike kvadrate plastenika. Molim da se nitko ne naljuti ali oni koji sade na ha povrća njima nikako ne odgovara tržnica zato se bune protiv isto tako onim na tržnici nikako ne odgovaraju centri koji daju robu često ispod cjene samo da prodaju. I tko bi još išao u taj nesretni pdv ako imaš samo štete a nikakve koristi a niti jedan mali proizvođač sa 2-3 kj povrća nema ama baš nikakvu računicu da ide u sustav. A u integriranu proizvodnju ćemo svi zajedno ako želimo opstat a što prije se uđe to je lakše. Ali treba biti posve ozbiljan pa tu proizvodnju svatiti ozbiljno a ne lako ćemo. Evo prijera onaj koji je prošle godine imao papriku nesmije ove godine saditi papriku u plasteniku ako ga neće premjestit a opet nesmije ga premjestit tamo gdje je bila paprika to je trošak i odma manja zarada. Zato nikoga ne treba optuživati nizašto svatko radi kako misli da mu je najbolje.
Kad je stvaran zakonski okvir za integriranu proizvodnju,spominjala se zabrana GMO usjeva...
U ratarskoj proizvodnji je to i napravljeno,ali gle čuda u povrtlarstvu toga nema...
Još veće čudo se dogodilo kada je dozvoljen zatvoreni sustav hidroponske proizvodnje...
Što će se dogoditi sa ovim novim regulama od strane toliko nam hvaljene EU?
Čeka nas za par godina ista sudbina kao i mljekare...
U Poljskoj je nakon ulaska u EU hidroponski uzgoj povrća uzeo toliki zamah,da je uzgoj u zemlji praktički nestao...Kako ćete sa svojom proizvodnjom konkurirati hidroponskoj,ako je tamo prinos 5 puta veći nego kod uzgoja u tlu?
Da li ćete uložiti par milijuna kuna u takav način uzgoja u ova teška vremena,o kojem većina nas uopće nema pojma?
Naravno da nećete,ali će uložiti stranci...mi smo sada svi jedna sretna europska familija,samo što ćemo mi od gospodara preko noći postati sluge...
Uvesti će se kategorizacija povrća po klasama i cijenama,pa će stranac koji ima hidroponski uzgoj predavati na otkup robu prve klase...dok će naša morati biti jeftinija i samim time s vremenom ćemo postati nekonkurentni...
Može nas jedino spasiti nestašica nafte,o kojoj hidroponska proizvodnja uvelike ovisi...

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Kad je stvaran zakonski okvir za integriranu proizvodnju,spominjala se zabrana GMO usjeva...
U ratarskoj proizvodnji je to i napravljeno,ali gle čuda u povrtlarstvu toga nema...
Još veće čudo se dogodilo kada je dozvoljen zatvoreni sustav hidroponske proizvodnje...
Što će se dogoditi sa ovim novim regulama od strane toliko nam hvaljene EU?
Čeka nas za par godina ista sudbina kao i mljekare...
U Poljskoj je nakon ulaska u EU hidroponski uzgoj povrća uzeo toliki zamah,da je uzgoj u zemlji praktički nestao...Kako ćete sa svojom proizvodnjom konkurirati hidroponskoj,ako je tamo prinos 5 puta veći nego kod uzgoja u tlu?
Da li ćete uložiti par milijuna kuna u takav način uzgoja u ova teška vremena,o kojem većina nas uopće nema pojma?
Naravno da nećete,ali će uložiti stranci...mi smo sada svi jedna sretna europska familija,samo što ćemo mi od gospodara preko noći postati sluge...
Uvesti će se kategorizacija povrća po klasama i cijenama,pa će stranac koji ima hidroponski uzgoj predavati na otkup robu prve klase...dok će naša morati biti jeftinija i samim time s vremenom ćemo postati nekonkurentni...
Može nas jedino spasiti nestašica nafte,o kojoj hidroponska proizvodnja uvelike ovisi...

Eto to je baš ono što sam ja napisao u postu #501 bla bla svaštara, samo na puni jednostavniji način i sažeto.

Najnoviji postovi

Na vrh