outlanderzg
Član
- Tu od
- 1 Sij 2011
- Poruka
- 401
Ne moraš biti u sustavu pdv-a da bi bio korisnik poticaja. Poticaj je mjera koja se invastira dalje u proizvodnju i svatko toko radi drugačije bi trebao taj poticaj vratiti državi. Kad smo kod mojih poticaja onda izračunaj 9,11 ha sa svim državnim poticajima i lako ćeš dobiti cifru koju meni država dade, ništa ne krijem. U pdv-u nisam zbog poticaja već zbog samog iskorištenja pdv-a, jer da nisam teško bih pokrivao troškove proizvodnje.
Sad jedan prijateljski savjet. Ako nemaš pola miliona kuna godišnji promet nemoj ulaziti u sustav pdv-a jer ćeš brzo požaliti.
Ne znam kakav je zakon, no svaka prodaja robe (bilo na tržnici ili bilo gdje drugdje) bez izdavanja računa je prodaja na crno i samim time nelegalna.
Da bi nekud država kretala, sve bi se trebalo raditi legalno. Na maloj proizvodnji je to teško, no nije neizvedivo. Vani postoje zakoni koji svim poljoprivrednicima dozvoljavaju da dio svoje proizvodnje prodaju bez računa i taj dio ide pod neku vrstu nagrade koju država daje proizvođačima da bi ih potaknula na daljnju proizvodnju.
U svakom slučaju, kad bi sva proizvodnja u hrvatskoj bila legalna, nebitno bila to poljoprivreda ili industrija, uvelike bi se mogla smanjiti davanja prema proračunu jer bi se tada puno veči iznosli slijevali u njega nego sada.
Ono što će svi ovdje koji su u sustavu pdv-a potvrditi, jest da svi oni koji to još nisu nemaju pojma koliko je to lijepo svaki dan prodati robu i staviti novac u džep i nikome nisi dužan polagati račune. Bez obzira koliko mislite da vam je teško proizvoditi i prodavati niste svjesni koliko vam je u biti lako.
Više stvarno nisam siguran što napraviti. Dosta ljudi me nagovara na ulazak u pdv, a s druge strane skoro toliko me odgovara. Najbolje da posjetim dobrog poreznog savjetnika upučenog u tu problematiku.
Ajmo dalje o Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju povrća, dosta smo se udaljili od teme.