• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

TEHNOSTROJ prikolice

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,470
Imao sam nekada đubretarku tehnostorjku (4 T) i imala je takvu ručnu ali na podužoj sajli sa bužirom i ideja je valda bila da se to namjesti negdje na traktor kada je prikolica priključena. Kada je bila otkopčana onda se odložila na rudo prikolice u takav nosač. Nikada ju nisam držao na traktoru.
Znam ja da je tak neko nekad to zamislil ali to je trebal na traktoru isto biti jebeni nosač u kojem bi ti mogel tu ručnu zašpanati.
I u konačnici ti to sve skupa smeta u kabini, svako malo se udariš u nekaj od toga.
A kad je na rudu gore, pa dok se ti okreneš da ju prišpanaš, ako je sila, a i ako nije ionak stojiš... prošo voz.

Možda nisam u pravu jer nemam iskustva s tim ali ne vidim neke svrhe da se iz traktora s tim upravlja, to me odmah podsječa na one kojekakve cilindre hidraulike kaj su ugrađivali pa su kotači na prikolicama kočili bez kontrole....

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,900
Meni se čini da je ta ručna nadomjestak za klasični žlajf. Ne za zaustavljanje, negoza kontinuirano koćenje na nizbrdici, ali bez potrebe za drugom osobom odostraga, ili izlaska iz traktora. Svaka bremza je bolja od nikakve, ali se ne sme biti preveč siguran u njezinu efikasnost.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
805
Ručka ručne parkirne kočnice na prikolici mora biti postavljena na prikolici, nikako na traktoru ili nekom drugom vučnom vozilu. Koristi se za kočenje prikolice u stanju kada je prikolica otkopčana od traktora, i to prikolica bila pod teretom ili ne bila pod teretom.
Kada ideš na tehnički pregled, tehničar te bude tražio da otkopčiš prikolicu od traktora, da zakočiš tu ručnu kočnicu, to bude poslikal, i to je to....

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,845
1. Prije je ručna na prikolici bila na dohvatu iz traktora ili je stavljena na traktor prilikom kopčanja prikolice
2. Nitko te na TP ne traži otkapčanje prikolice jer dok je na valjcima sve se može obaviti!

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
628
Kada ideš na tehnički pregled
Ideš na valjke i na valjcima isprobava i radnu i ručnu...barem je tak godinama u Novom Marofu...nikakvo raskopčavanje..
Ako ti blokira valjke onda bude kočila i raskopčanu prikolicu.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,815
V ponedeljak ti je tehnički pri meni pred birtijom. Tam ju parkiraš,platiš davanja i doma s papirima. Osim ak je prva registracija,hebi ga,onda moraš u STP

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
805
1. Prije je ručna na prikolici bila na dohvatu iz traktora ili je stavljena na traktor prilikom kopčanja prikolice
2. Nitko te na TP ne traži otkapčanje prikolice jer dok je na valjcima sve se može obaviti!
Ovo napisano gore je iz vlastitog iskustva. Nadograđivao sam tu ručnu parkirnu kočnicu, pa sam i opisao taj moj postupak koji sam proveo tada.
A 100% namjena te ručne parkirne kočnice sigurno nije njezina uporaba i kočenje u trenutku transporta, već samo kada je prikolica otkopčana od vučnog vozila i stoji parkirana i tada da je osigurana prikolica od bilokakvih neželjenih pomicanja u parkiranom stanju.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,845
......već samo kada je prikolica otkopčana od vučnog vozila i stoji parkirana i tada da je osigurana prikolica od bilokakvih neželjenih pomicanja u parkiranom stanju.
Prikolica ima zračne kočnice preko traktora. Zakočim ručno prikolicu jer može nestati, iz raznih razloga, zraka, ne mora biti razdvojena od traktora!

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
628
V ponedeljak ti je tehnički pri meni pred birtijom.
Sve OK, al ja otidem direkt na tehnički iz razloga da odmah vidim kak to koči i kaj budu dečki rekli. Znam da budem čudan drugima ali ja sam jedan od onih kojima i štop svjetlo dela, a kamoli žmigavci, kočnice i volan. ( I to ne samo pred tehnički )! Morem podnesti pad kompresije u motoru ili flek ulja ali loše kočnice i volan ( upravljački sklop općenito) mora biti TOP. Tu nema kompromisa. Ne bojim se tehničkog, bilo kojeg i bilo gdje...dapače
Kaj se tiče te ručne na prikolici i kočenja iz traktora, nejde mi to f klajbu:unsure:

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,815
Sve OK, al ja otidem direkt na tehnički iz razloga da odmah vidim kak to koči i kaj budu dečki rekli. Znam da budem čudan drugima ali ja sam jedan od onih kojima i štop svjetlo dela, a kamoli žmigavci, kočnice i volan. ( I to ne samo pred tehnički )! Morem podnesti pad kompresije u motoru ili flek ulja ali loše kočnice i volan ( upravljački sklop općenito) mora biti TOP. Tu nema kompromisa. Ne bojim se tehničkog, bilo kojeg i bilo gdje...dapače
Kaj se tiče te ručne na prikolici i kočenja iz traktora, nejde mi to f klajbu:unsure:
Potpuno se slažem s tobom kaj se tiče tehničkog. Ja traktor ne koristim ni 20 vur godišnje,ali mora biti po ps-u. Prvenstveno radi moje i tuđe sigurnosti. Ovo sam samo napisal da se dela,a nebi se smelo.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,470
Morem podnesti pad kompresije u motoru ili flek ulja ali loše kočnice i volan ( upravljački sklop općenito) mora biti TOP. Tu nema kompromisa.

Tipičan šofer, nebi se čudil da se preobuješ i cipele ostaviš na stepenicama (y)

Šuster nikad nije cipele imal pa tak i ja i moje održavanje.
Ulje nemrem zmisliti da mi curi i da je motor mastan, koju kap mogu preboleti, a ostalo tuga i jad.
Ja mislim da znam kolko bi otprilike dio koji je loš mogel još izdržati.... eno, kinetički se vozi več godinu dana u rezervnoj gumi kao i koji remen.
Kutija sa alatom je klasika da putuje kam i ja.
Kak mi se vidi, od kad sam smanjil kut motanja u desno, izdržal bu taj kinetički još taman kolko treba, a ovaj novi bu ostal za uspomenu :ROFLMAO:

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
805
Baš cijele stranice da odrade? Lim rebrasti sam kupovao kod njih pa slagao u okvire.
Popigaju ti lim po profilu koji im doneseš.
Meni su pigali lim debljine 2 mm. Doneseš im nacrt, dimenzije profila, d x š x visina stranice, oni ti izračunaju koliko košta i to je to.

Na vrh