• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Teljenje krava

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Evo juče se otelila jedna krava, :drink: ovo joj je drugo teljenje i otelila je dvojke a nosila ih je svega 272 dana:
2-ke.jpg

Bilo je malo problema prilikom teljenja jer je prvo tele išlo u nazad a imalo je savijene zadnje noge. Morali smo zvati veterinara da to ispravi, drugo tele je isto išlo unazad ali sa normalnim položajem nogu. Međutim oboje teladi se nagutalo plodne vode, pa smo se dobro namučili dok smo ih povratili i "natjerali" da počnu sami normalno disati. Sad su dobro, jedu, leže i odmaraju...
E da, jedno je muško a drugo žensko :)

M

MOCO

Guest
lijepa telad, ja sad čekam jednu moju blizanku (ima brata) da krene tražit bika pa da "potučem" teoriju freemartin

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
Evo juče se otelila jedna krava, :drink: ovo joj je drugo teljenje i otelila je dvojke a nosila ih je svega 272 dana:
2-ke.jpg

Bilo je malo problema prilikom teljenja jer je prvo tele išlo u nazad a imalo je savijene zadnje noge. Morali smo zvati veterinara da to ispravi, drugo tele je isto išlo unazad ali sa normalnim položajem nogu. Međutim oboje teladi se nagutalo plodne vode, pa smo se dobro namučili dok smo ih povratili i "natjerali" da počnu sami normalno disati. Sad su dobro, jedu, leže i odmaraju...
E da, jedno je muško a drugo žensko :)

svaka cast cowboy :) neka su korisna :)

M

MOCO

Guest
Koliko je stara, jel' vodila ikako do sad?

16mj. problem je što nisam do sad vidio da se vodila, moram zvat veter da je pregleda pa ako je ok onda će mo nešto smislit

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
@jugi
HVALA na čestitkama!! :drink:

@MOCO
Zabrinjavajuće je to što do sad nisi uspio primjetiti da vodi. Zato se bojim da će biti problema oko oplodnje, ali ipak pozovi veterinara da je pregleda. Ako bude sve u redu, moguće je da će je hormonska terapija "uzdrmati i probuditi" pa da počne voditi.
Neznam samo zašto nisi ranije zvao veterinara za pregled, to je mogao obaviti već sa 12-13 mjeseci, možda čak i ranije. Tako da bi sa oplodnjom ili eventualnom terapijom mogao krenuti ranije. Ovako će se taj period produžiti pa će ostati steona tek sa 17 mjeseci.
To je malo kasno, al opet kad se sve sagleda... bitno je samo da ona ostane steona, a sad mjesec dana prije ili kasnije to je najmanje bitno. :)

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
Statistika kaže da je u 90% slučajeva ženski blizanac nepolodan. Nadam se da tvoja junica spada u onih 10%. Pozovi veterinara da ju pregleda, navodno se već jako rano može utvrditi da li se radi o neplodnosti jer maternica i jajnici nisu razvijeni, javlja se nedostatak cerviksa...

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Krava mi je osjemenjena prije nekih 8 dana, danas vidim iste znakove, protezanje, sluz, nemirnost ...da li ju ponovo trebam osjemeniti

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Kakve je znakove imala prošli put?
Možeš pozvati veterinara da je ponovo oplodi, neće joj škoditi...
Samo se bojim da bi to mogao biti i neki hormonalni poremećaj!? Kakve je cikluse imala prije zadnje oplodnje, jesu li bili u pravilnim razmacima?

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Imala je iste znakove kao i ovaj put, protezanje kad ju se dodirne po leđima, umanjeno mlijeko, bezbojna sluz itd...zvao sam veterinara i rekao je da je najvjerovatnje u pitanju upravo taj hormonalni poremećaj i da je u pitanju "lažno vođenje" koje treba zanemariti, jer je po ciklusu upravo vdila prije 8 dana tad je i po kalendaru bio vrijeme, a sad se nikako ne slaže.

Da li znači ako je u pitanju hormnolani poremećaj da ona sve dok se ne izliječi ne može da ostane gravidna ???

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Bojim se da neće moći ostati steona. Prati je i narednih dana pa ako se to lažno vođenje bude ponavljalo trebao bi zvati veterinara. Jer ovako nemožeš znati dali je steona pa lažno vodi ili povađa... Veterinar će vjerovatno morati ići sa hormonalnom terapijom da je ponovo dovede u redovan ciklus.

Kod mene je isto jedna skoro bila pod takvom terapijom, isto je stalno vodila, čini mi se da nikako nije prekidala. Sad će valjda biti u redu, ...vidjeću!? Ako ne bude moraće na vagu.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Večeras se telila krava, nažalost tele je mrtvo, koji je razlog tome ne znam! Telenje nije bilo pretjerano teško iako je tele bilo jaaako veliko, do sad nisam vidio veće tele, malo probleme je stvarala glava koja nije upala gdje treba te je tu morao veterinar reagirati(inače telimo sami) Otac ima kratke ruke, a krava duboka, a ja nisam stručan tu! Teljeno je na vrijeme.. Krava leži, kakvo je stanje vidjet će mo ujutro! Ovo mi je 5 telenje od Božića, ona sva su prošla u redu, sad uskoro 2 junice imam za teliti..

mekanicar

Novi član
Tu od
12 Stu 2013
Poruka
19
Ovako, caca i ja godinama smo telili krave i kod kuce i po selu, cesto bili zamjena veterinaru, sve je to ljepo ako se ne zakomplicira kao sto je vec bilo navedeno sa mrtvim teletom, carski rez ili ako kravi nedostaje kalcija ili kojekavih vitamina pa se nemoze dici na noge... uglavnom uvijek je bilo to izvodjeno sa dva strika nikada treci na glavu, nego se glava pomicala rukom kako je trebalo, i jos dvoje eventualno troje ljudi u pripomoci, ako je tele naopako okrenuto (nogama prema kraljesnici krave) onda trebas imati jebacki jaku ruku da ga primis unutra za glavu i okrenes, nikada nesmije izlaziti nogama prema gore.. par ljutih rakijica i to ti je uglavnom to :)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Teljenje krave je prirodni proces , svako uplitanje čovjeka donosi kravi stres i nemir .
kad nogice izađu onda teba priskočiti u pomoč .

Jedna kamera od par dolara u štali čuda radi .

vaš velečasni

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Je, a sta kad izade jedan i drugi mjehur, a nogica poslije toga nema jos jedan sat, sat i pol? Ako se dugo ceka moze se tele ugusiti i eto sranja..

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Veče sranje napravi čovjek nego priroda ..imaš dokaza na sve strane , samo se osvrni oko sebe .

vaš velečasni

Najnoviji postovi

Na vrh