• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Teljenje krava

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Za uspijesnu proizvodnju mlijeka optimalno(pozeljno) trajanje servisnog razdoblja bi trebalo biti 70-90 dana.Za krave nizeg proizvodnog potencijala pozeljno je krace servisno razdoblje, a za visokoproizvodne krave nesto dulje.Medjutelidbeni razmak za simentalske krave trebao bi iznositi 350-360 dana (ili 12 mjeseci),a za holstajn krave 380-410 danw(13-13.5 mjeseci) sto ukazuje na to da bi krave trebale bit oplodjeneu drugom,a najkasnije u trecem tjeranju nakon telenja...

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Problem!
Krava prenijela 22dana (9mj.+22dn.)Znam da je normalno da prenese 21 dan,nikad nisam imao ovakvu situaciju pa se pomalo bojim sta ce bit..Inace izgleda spremno za teljenje,otvorena odozad,nalila mlijeko u vime...Malo mi je sumnjivo, nalila je al ne bas onko kako bi trebala i nema bas sluzi kako to inace zna bit(moj subjektivni dojam).Inace normalno jede, pije,funkcionira,do. prije par dan isla na ispasu...
Jel ima ko iskustva sa prenosenjem termina 21+ ?

Posljednje uređivanje:
Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Problem!
Krava prenijela 22dana (9mj.+22dn.)Znam da je normalno da prenese 21 dan,nikad nisam imao ovakvu situaciju pa se pomalo bojim sta ce bit..Ince izgleda spremno za teljenje,otvorena odozad,nalila mlijeko u vime...
holstajn ili simentalac?pa mozda je najbolje da zoves veterinara da pregleda da vidi adali je unutra sve uredu...

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Simentalac.Sutra planiram zvat veterinara,pa ćemo vidit šta on kaže....

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
9 mjeseci je 273 dana a krava obično nosi od 280 do 290 dana.
Veterinari obično intervenišu tek kad prenese, čini mi se 300 ili 305 dana, tako da ne vjerujem da će veterinar išta htjeti raditi, osim što će pregledati kravu. Pogotovo ako se krava pripremila za teljenje.

Kad se bude telila svakako zovi veterinara.

nlo1

Član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
497
u mene je prenijela isto tako negdje... simental krava ogromna,isto se pribojavao,jel izlazio non stop gledati i obilaziti je,jer joj je bio trbuh kao da ima dvoje il jedno veliko...

i na kraju se otelila normalno,jeste tele da je bilo krupno i veliko al jaka je to krava,znaci samo prati i obilazi kravu redovno...

jedino sto joj je na kraju izlazila kao vagina po mom misljenu(jel imao ko iskustva s tim?),zvao veterinara,on me savjetovao nedaj joj leci neka stoji da se smiri,sto sam ja vec prije njegovog savjeta uradio samom logikom,i bilo je sve ok...

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
u mene je prenijela isto tako negdje... simental krava ogromna,isto se pribojavao,jel izlazio non stop gledati i obilaziti je,jer joj je bio trbuh kao da ima dvoje il jedno veliko...

i na kraju se otelila normalno,jeste tele da je bilo krupno i veliko al jaka je to krava,znaci samo prati i obilazi kravu redovno...

jedino sto joj je na kraju izlazila kao vagina po mom misljenu(jel imao ko iskustva s tim?),zvao veterinara,on me savjetovao nedaj joj leci neka stoji da se smiri,sto sam ja vec prije njegovog savjeta uradio samom logikom,i bilo je sve ok...

Kod mene je bilo potpuno isto. To joj ide maternica van. Ligamenti se istegnu od prevelikog napora i pitanje da li to bude sjelo na svoje mjesto ili bude ostalo labavo. Pa bude drugu godinu problema. Tako je to meni objasnio moj vet. Ja si opet mislim da sam bio kad se telila i malo povukao za noge da joj pomognem ne bi se to dogodilo.

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Kod mene je bilo potpuno isto. To joj ide maternica van. Ligamenti se istegnu od prevelikog napora i pitanje da li to bude sjelo na svoje mjesto ili bude ostalo labavo. Pa bude drugu godinu problema. Tako je to meni objasnio moj vet. Ja si opet mislim da sam bio kad se telila i malo povukao za noge da joj pomognem ne bi se to dogodilo.

nemoj se kriviti i da si pomagao bilo bi isto..mi smo jednu normalno otelili ali je se je nakon telenja jos toliko napinjala da je isto skoro isterala maternicu al nije jer joj je veterinar dao inekciju da zaustavi napinjanje...a jedna je isterala maternicu i rekao je veterinar da je prodamo ali nam je bilo zao ali joj je uvjek kad je lezala virila malo maternica takozvani rogac,pa smo stavljali joj pod zadnji kraj gdje lezi neko povisenje da kad legne da joj je zadnji kraj na povisenom..ma muka bila sa time.

nlo1

Član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
497
mislite da je maternica,u mene kod ove simentalke nije izlazila nikakva ogrugla lopta,vec kao meso crveno,ja mislim da je vagina,to joj se pokazivalo i koji dan prije telenja samo manje izrazeno,otelila se sve normalno malo pomogli i to je to,e poslije kad je loza izlazila,opet se to pocelo pojavljivat,al eto vratilo se sve nazad,sad neznam sta je to,ja kad sam tu noc zvao veterinara da dode,rekao samo joj ne daj da legne da se smiri,tako da sam citavu nosc s tim se zajebavao,napravio joj malo uzvisenje i izasao,i eno je ok je sve...

propustio sam prvo vodenje i oplodnju pa sad planiram drugi put kad bude vodila zvati da je oplodi vet i pregleda...

Posljednje uređivanje:
M

MOCO

Guest
kod nekih krava rodnica se izvaljuje par tjedana oko telenja

e sad to što neki rade uzvišenje da krava stoji naglavačke, ja ne znam koliko je to dobro, ja to ne radim jer valjda je bolje da sve te lohije i tekućine iziđe napolje,a ne da se vračaju u maternicu

Posljednje uređivanje od moderatora:

nlo1

Član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
497
kod nekih krava rodnica se izvaljuje par tjedana oko telenja

e sad to što neki rade uzvišenje da krava stoji naglavačke, ja ne znam koliko je to dobro, ja to ne radim jer valjda je bolje da sve te lohije i tekućine iziđe napolje,a ne da se vračaju u maternicu

upravo to u mene je cini mi se sedmica pred telenje tu negdje...

pa slazem se za toliko uzvisenje,po pravilima uzvisenje ide do 20cm,najbolja je sredina,ja sam svojoj napravio normalan pad da ima malo uzvisenja da bas krava nije dupetom prema dole...

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Nazovem kolegu veterinara danas,da ga priupitam u vezi mog problema prenošenja termina.....i on kaže do 300 dana spada pod neku normalu,pa ako do tad nebude ništa onda ćemo vidit šta ćemo.Danas joj je 297 dana....

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
:icon_pidu::drink:Naaaapooookoooon se otelila,malo teze telenje al sve proslo ok,musko tele,odmah posisalo svoju dozu,krava se ocistila...
298 dana..

nikola96

Član
Tu od
18 Lip 2013
Poruka
96
:icon_pidu::drink:Naaaapooookoooon se otelila,malo teze telenje al sve proslo ok,musko tele,odmah posisalo svoju dozu,krava se ocistila...
298 dana..

daj koju slikicu:icon_super:

Najnoviji postovi

Na vrh