Da su svi hrvati sretni i zadovoljni,nitko se todoricem i njemu slicnima ne bi ni bavio,ni ispitivao porijeklo njihove imovine,ni pokretao ovakve teme.
to znaci da smo frustrirani,nezadovoljni nasim zivotima i pozicijom u drustvu,i da te vrijednosti koje spominjes (ne omalovazavajuci niciji rad ni trud) ipak nisu dovoljne da bi covjeka zadovoljile.
Je li on kriv sto netko drugi nije uspio? Dali se itko sjeti desetaka tisuca ljudi koji posredno i neposredno zive od agrokora,atlantica i ostalih? propast takvih kompanija znaci pola milijuna nezaposlenih na burzi,umjesto dosadasnjih tristotinjak tisuca. upravo zato oni nikad nisu,i nikad nece odgovarati za nekakve grijehe iz vremena tranzicije,a nekome jako pase sto narod i dalje razbija glavu s time,umjesto da se osvrne oko sebe. ne treba biti pravnik,ni poznavati zakon da se to shvati,i ne treba biti star sto godina,jer nekome ni tada ne dode iz guzice u glavu.
Kazes da ce todino carstvo unistiti novi zakon i novi ljudi. pa zar to isto ne rade svima ostalima? pa barem se kuka na sve strane kako nas unistavaju,i kako smo siromasni,kako nam je lose,a mi samo gledamo bogate,i opet se tjesimo,a ni sami sebi ne vjerujemo.
Lijepo je jedan poznati kolumnist napisao da u hrvatskoj jedino sto funkcionira je vremeplov u '45-tu. ja bih samo nadodao- i u '90-tu.
Iz napisanog proizlazi nekoliko zakljucaka...ili ti ne procitas napisano...ili pokusavas povuci neke teze koje su u tvojem objasnjenju kontradiktorne...ili ne razlikujes formu od sadrzaja,pa ispadne ovakav "cuspajz".
Nezadovoljstvo u drustvu je kompleksan pojam...nemojmo sada jos dodavati svih vrsta zacina u ono sto smo konkretno napisali jer je tema poprilicno jasna i moj refere analogno istoj.
Ovakva tema,o bolesti, je i meni usputna informacija..neka se covjek lijeci i zivi dalje(sistem jest takav i pogoduje tome da ce doci druga osoba slicnih interesa ili nasljednici nastavljaju dalje - tako da necija bolest nece rijesiti problem)...no tema o cemu dalje pises jest itekako vazna.
Da,takvi ljudi su krivi za to sto drugi nisu dobili niti priliku (zaista ne znam u kojim ti iluzijama drustva zivis kada ovako nesto napises!!) niti su tom prilikom mogli dokazati uspjeh..(no vec sam ti napisao da materijalni uspjeh nije sve...takva floskula ne prolazi kod nekih - ponavljam). Drustvo je nesto sakupljalo desetljecima i onda je netko to stavio u dzep.To je uspjeh?! Ili da pogledamo bilancu te firme i vidimo posluje li sa plusom??!
Deseci tisuca mogu zivjeti i bez agrokora i inih korporacija - dokazano na xy primjera...opet idemo od pocetka..treba se educirati kako funkcionira monetarni i fiskalni dio ekonomije u hr,pa tek onda napisati nesto o tome. Propast takvih kompanija kroz kratko vrijeme znaci slobodno trziste , nasuprot monopolu - osnove ekonomije su jasne i treba ih ponoviti,a ne ponavljati zastrasivanja politicara koji su u svojim znanstvenim radovima pisu drugacije,a pred kamerama iznose "planove".
Smisao,naravno,nije odjednom ukinuti takvu firmu jer to je fizicki nemoguce.
Posljedince npr. : U tom slucaju bi doslo do validne vrijednosti onih dobara i usluga koje zaista i vrijede u drustvu i ta disjunkcija bi bila ocita. Imaginarne gluposti koje su predstavljene kao vrijednost bi bile na ledu...
Ne odgovaraju zbog zakona koji su unaprijed provedeni da bi mogli biti "nevini". Preslika implementirana od svih drzava koje su to prosle od kraja 2.svj.rata.
Opet ponavljam...za takvu raspravu postoji vec gro elaboriranih tema i nepotrebno je , pod iniciranjem uspjeha, pisati o onome sto ti nije poznato. Radi se o elementarnim znanostima i temama koje su opcepoznate.
Odlican zakljucak...da eliti odgovara sto se trosi vrijeme na proslost i nepotrebne teme. Ne znam cemu onda sve ovo dalje sto iznosis??! Uocavas kontradiktornost?!
Od ovoga treba izuzeti prevaru privatizacije. Gdin iz teme je jedan od njih. Ako trazis taj uzor onda jases krivog konja.
Za navode koje si ti spomenuo...i uklopio moralne vertikale...entuzijazam u poslovanju...odgovornost pred zakonom...prevare unutar drustva i jos nekoliko tema je itekako vazno da se selektira sto se zeli reci. Zato jest potrebna pravna i ina struka.
Ljudi na ovom forumu najmanje pisu o 45-toj i paralelama do danas. To insinuiraju oni koji provode "reforme" stiteci monopol gdina iz teme.
Ponavljam...entuzijazam podrzavam,na korektnom uspjehu cestitam...no uzor je upitan. Postoje jos uvijek zivi svjedoci, i na ovom forumu, koji znaju tko su neki od spomenutih i tko je vecini u hr uzeo kruh sa stola bez pitanja pod floskulom uspjeha...
U hr se vidi tko je odgovarao za gospodarske igre...a tko nije i nece...ako te takva igra zanima moras imati vec moc u rukama ili ponuditi neke nove ideje..