• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tokarski strojevi

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
972
Svi kočioni diskovi na autima i kamionima su od lijevanog željeza/gusa. Bitan je ugljik tj. grafit kojeg u gusu ima više nego u bilo kojem čeliku. On pomaže kad se koči da lagano podmazuje kočnice da ne škripe i da ne blokiraju.
Pa i ne stoji ti to oko podmazivanja, potpuno griješiš.....Kakvo bi to tvoje podmazivanje koristilo i povećalo efikasnost kočenja??? Baš suprotno bi to tvoje podmazivanje nepovoljno utjecalo smanjilo bi trenje i kočenje bi bilo lošije.....
Ajdmo malo logički razmislit, prije nego što se nešto napiše.
Povećani sadržaj ugljika u sivom lijevu postiže veću tvrdoću tog komada kočionog diska, i ta tvrdoća diska i mora biti veća u ovom slučaju u odnosu na disk pločicu, koja je mekša, pa se ona i brže troši. Logika jelte...

Smilane
Naravno da je većina kočionih diskova gusnata, no ja sam napisao da bi bilo bolje da su od čeličnog lijeva, gore sam opisao i zašto.
Još jedna prednost je čeličnog lijeva u odnosu na gus za konkretni kočioni disk. A to je kad se gus zagrije trenjem-kočenjem, puno se teže hladi u odnosu na isti takav kočioni disk napravljen od čeličnog lijeva, a koji se puno brže ohladi... Zašto, pa zato jer u kemijskom sastavu gusa ima i određen % kroma Cr, zbog kojeg taj gusnati kočioni disk puno duže zadržava toplinu i time se isto smanjuje efikasnost kočenja....
E sad vi argumentirajte drugačije....

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
972
Bio sam u prilici biti na FSB-u Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Tom prilikom između ostalog, bilo je tribološko ispitivanje - na habanje, vrhova bregaste osovine jednog BMW-a motora. Ta osovina je bila površinski cementirana.
Taj cementirani površinski sloj znatno smanjuje trošenje same površine bregaste osovine, dok istovremeno unutrašnjost komada bregaste osovine ostaje i dalje jednako čvrsta i žilava.
Evo jedan savjet, onome kome treba, i onome koji će ga znati primjeniti....
Moj majstor ugrađuje, kupovne iz dučana, lepe svjetle, zamjenske....jeftinije....za auto, neradim sa radnim strojevima :)

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,290
Pa čudo ga konstruktori ne prave od nečeg drugog osim gusa majku mu.

Na vrh