• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tov junadi

jesse

Član
Tu od
15 Lip 2014
Poruka
157
A to ne znam ni kako bi izračunao,jako malo im dajem silaže.Možda ispadne 5 kila dnevno po grlu,ali bez silaže ga možeš utoviti kako sam napisao gore.Sa silažom ti je opet tu negdje jer onda ide malo manje smjese u obrok

AcaAleksic

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
233
Da, da, manje oni jedu silažu, em što su mladi, em što imaju više koncentrovani deo od krava.. Mada silaža produžava tov, ali i smanjuje troškove jer menja energetski deo.. Sad, kako ko voli..

Ja napisah, ovo što i ti. Ali nema veze... Hehe

Posljednje uređivanje od moderatora:

EDDY

Novi član
Tu od
13 Velj 2015
Poruka
17
I velikima? Pa oni pojedu i beton :(sweat):

Evo jedno tele mi se prosralo sunce mu zarko. I to gadno.

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
@ibosilj, ako ga kolješ za sebe, da li ga obeležavaš ušnim markicama? Da li ga uopšte prijavljuješ nekom ili kao da ne postoji?

A ovako, nemamo poticaje na krave jer imamo malo, 3-4 holsteina crnog, trebas minimalno 5 za poticaj, posto nema poticaja, lakse je nesto si ostavit za sebe, ali to samo ako koljes malog, do 200 kg. Za veceg nejde jer imas svako malo inspekciju veterinarsku pa ti ga odmah markiraju. A kod takvog je problem da ga moras voziti u klaonicu i samo dolazis po anatomske komade, uglavnom cetvrtine.. plus kaj njima ostaje koza, glava i sve iznutrice, ali to je i ok jer s tim i ovako ne znas kamo bi. A nismo ludi za filekima da cistimo zeludac :)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Poticaj ide po komadu kolega, nema veze koliko ih imaš, tak je i za krave i za bikove.

Ja tov baziram na silaži, bez silaže ništa, silaže i sijena imaju po želji cjel idan, a koncentrirani dio po obroku određenu dozu, al kak god da pogledam 3t kukuruza nikak nemre pojesti jedan bik u svom tovu. Nema šanse kod mene!

jesse

Član
Tu od
15 Lip 2014
Poruka
157
Ja ih volim što prije utoviti pa im dam smjese po volji jer kukuruza uvijek ima dosta,je da pojedu malo više nego što mogu iskoristiti za prirast ali je kraći tov

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ako je tele dobro i dobro napreduje moji izlaze van sa prosječno 16 mj starosti i budu do 650-700 kg, a ako ima koji "škart" tomu nema pomoći i da ga tovim 18-20 mj jedva bude dosegel 600 kg, imal sam i takvih slučajeva.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
3 tone nema šanse...to bi ispalo po 10 kg smijese dnevno u 300 dana tova,ako uzmemo u obzir da do 2mj. praktički pravo ni nejedu smijesu!"
Kod mene nedobiju 10 kg dnevno ni kad prođu 600kg...maksimum je 8kg i to poslje 500kg...
Dok ih je stari tovio znao ih preforsirat smijesom pa dođe do nadimanja,pa onda ak si sreće nakon tjedan-dva svakodnevnog ozračivanja nadođe,ako ne,klaonica...
Najbolje je izbalansirani obrok,silaža,sjeno,smijesa...dam im i sijenaže djeteline,ljulja,još ako je malo suvlja to tamane ko ludi...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Suho sijeno lucerne je također prvorazredna hran za tov, lani sam posijao 2,5 kj lucerne, nadam se ove godine ogromnim količinama sijena za bikove :)

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Poticaj ide po komadu kolega, nema veze koliko ih imaš, tak je i za krave i za bikove.

Kolega, mozda za simentalca krave, za crni holstajn ne, uvijet je 5 komada s mjesecnom kontrolom mlijeka, posto ne predajemo mlijeko u vindiju, nemamo ni kontrolu svaki mjesec pa nema ni poticaja

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Da, ja sam do prosle godine imal crnu koja je bila krizana sa simentalcom i na nju smo dobili poticaj jer se vodila pod simentalku.
Ja bi rado presel na simentalke, ali dobru ne mozes kupiti ispod 2000 €, a losa mi ne treba

jesse

Član
Tu od
15 Lip 2014
Poruka
157
da,tako kako ti radiš je možda isplativije ali zato ih ja ovak uspijem navući na 750 kila prosjek u 15 mjeseci,možda budu i masni ali o tome nek se brinu oni što ih kolju :drink:

jesse

Član
Tu od
15 Lip 2014
Poruka
157
radul kod mene 10 kila dnevno bik pojede samo tako,a i kod bilo koga drugog tko ima daje malo silaže i sijena.Znači sijeno dobiju samo za preživanje i da malo uspori probavu smjese u crijevima tak da se više iskoristi a silažu tek toliko da ne budu gladni.Znači ono je bila računica za nekih 13 mjeseci tova jer obično kad ih kupim su na papirima stari 2-3 mjeseca.Šanana u pravu si za lucernu to je majka za mlijeko i za tov,dobro sijeno lucerne kojoj nije otpao list ti zamjenjuje koncentrat.Ja sam ju nekad sušio ali se puno lista gubilo pa ju sad ili siliram ili omatam u sjenažu.

jesse

Član
Tu od
15 Lip 2014
Poruka
157
Ja bi rado presel na simentalke, ali dobru ne mozes kupiti ispod 2000 €, a losa mi ne treba

Ima moj prijatelj 3 jako dobre junice od možda 250 kila,mislio ih je ostaviti ali pošto rade frku sa mlijekom odlučio ih je prodati,rasprodao je dosta krava i sada će i njih prodati.Čiste su simentalke i od odličnih roditelja,mogu te spojiti sa njim ako hoćeš,prodaje ih na kilu

Najnoviji postovi

Na vrh