• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tov junadi

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
E to ti stvarno nebih znao.
Teško je reći kad ima dana da bolje jedu, ima dana da slabije jedu, ovisi kakvo je vrijeme i kak su raspoloženi tak da je teško reći koliko bi mogli pojesti.
Ja uvjek spremim više hrane pa jedu koliko god žele i mogu pojesti.
 

simki

Novi član
Tu od
19 Sij 2017
Poruka
8
Moželi mi neko reći da li neko daje telce u uslužni tov,staja je kapaciteta oko 150 kom.Zanima me da li ima uslužnog tova teladi od 80 do 220-250kg,to bi mi bolje odgovaralo a i stalo bi mi više komada
 

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,378
Jedno ovako lajicko pitanje, da li se za tov junadi moze koristiti onaj ostatak poslije proizvodnje piva kako ga kod nas zovu "treba" suha i sirova? Imam praznu stalu 12x9 pa bi ubacio par komada. Stari otisao u penziju pa da se necim malo zanima, a ujedno i objekat da ne zjapi prazan. Ovu " trebu" mogu dobiti za sitne pare, najveca stavka mi je u njenoj cijeni gorivo dok odem po nju.
Ovo mi uopste nece predstavljati neki izvor prihoda za zivot, vec samo onako rekreativno. Stari citav zivot bio u pokretu i radio i evo dva mjeseca sjedi kod kuce gotov poludio.
 

CetojevicM

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2015
Poruka
123
Treber se zove, mi ga dovozimo iz BL pivare, samo kod nas nije tako jeftin, 70 maraka je tona.
Koristimo ga ishranu junadi i krava.
 

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,378
Ja bi iz Sarajevske, rodbina mi to drzi pa se mogu nagadjati oko cijene.
Posto vec to koristis koliko mokri moze stajati i kako ga cuvas?
 

CetojevicM

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2015
Poruka
123
Moze stajati duze od mjesec dana bez problema, najvaznije je da se moze cijediti posto kad se dobije bude jako mokar. Ja ga skladistim u stare drvene kace, tanak sloj po povrsini se ukvari ali to se baci i ostatak normalno koristi. Takodje mozes napraviti nekakav drveni boks u koji bi direktno kipao iz prikolice.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Treber ili pivski trop sam ranije koristio u ishrani muznih krava. Imao sam namjenski napravljeno skladiste od drvenih dasaka, tako da mi je bilo lako istovariti iz kamiona, jer sam uzimao po 2,5 t. u turi. Kad ga istovarim, onda ga lopatom poravnam i dobro nagazim, da se bolje iscjedi i da istisnem zrak. Moze tako biti i duze od mjesec dana, a trosio sam tako da uvijek skidam gornji sloj, tako se nije kvario i bio je stvarno odlican sto se mlijecnosti tice. Medjutim treba biti oprezan sa kolicinom, jer ako se pretjera, mize izazvati ozbiljne probavne probleme, zastoj buraga, acidozu, nadim...
Odustao sam od koristenja jer je isporuka postala neredovna, pa sam cesto ostajao bez trebera, a onda su velike oscilacije u ishrani i kolicini mlijeka.

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока
 

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,378
Skladiste mi je to najmanji problem napraviti, ako ima iko daske to sam ja haha.
Kolika je neka optimalna kolicina da se daje junetu od nekih 300 kg pa na dalje?
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Za junad ne znam koliko bi bilo, ali mislim od 2 do 5 Kg dnevno, ne vise. Zavisi dali je slobodni ili vezani sistem drzanja. U pocetku treba ici sa manjom količinom, a kasnine se moze povecati. Problem je sto je pivski treber visoko vlazno koncentrovano hranivo i kao takav je idealan za izazivanje acidoze buraga, dodatni problem su i rezidue alkohola. Mada su ove rezudue vise problem za krave, dok se junad ipak krace hrane treberom da bi ovo predstavljalo neki problem.

Znaci u pocetku idi sa 0.5 do 1.5 Kg po junetu dok se ne uvjeris da ga svi jedu, kasnije polako povecavaj do 3 - 4 Kg dnevno. Obrati paznju da ne dajes pokvaren i budjav treber jer ces imati vise stete nego koristi.

Poslato sa Coolpad R108
 

Gibanica

Novi član
Tu od
26 Svi 2016
Poruka
5
Bok ljudi.
Zanima me je li tov telica i junadi isplativ, koliko se moze zaraditi po zivotinji i do koje je kilaze isplativo toviti zivotinju. Mlad sam, uz posao se bavim nesto malo ratarstvom, tako da imam dosta slobodnog vremena. Imam i stalu koja je prazna i svu potrebnu mehanizaciju za obradu zemlje, sijanje, kosenje itd. tako da mislim da imam vecinu stvari potrebnih za pocetak. Pa ako mi tko moze pojasniti koliki su troskovi za sta, kako se dobivaju poticaji za telice (jer navodno moras imati x ha zemlje da bi mogao imati y grla telica i za njih dobiti poticaje), koliko na kraju ostane novaca i kome ih na kraju prodati.
Hvala
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Gle, to ti je ovak, puno radiš, okreneš dosta dobre pare, ali nakraju kad se sve oduzme i zbroji skoro da i nema zarade.
 

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,968
Da na poticaj ne računaj na bikove jer od tog niš.
A na zemlju aj dobar je.
Sad ako kojeg riješiš u mesu budeš zaradio.
Ovako kao što ti kolega reče slabo.
 

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
856
Pa jel nema poticaja za tov bikova?
I kako je to tako neisplativo, a takva potražnja za muškim telcima i nabijanje cijena?
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,877
Kolega mislim da ti nije to samo tako..
Ako kupiš tele,pitanje je po kolko ga kupiš..2,3 ili 4 tisuće kn.
Da li ga hraniš mlijekom,zamjenicom ili već tele jede gotovu hranu..
Sad da li ćeš ga hraniti kukuruzom,sojom,lucernom ili silažom,to ovisi o tebi te da li će ga tvoj način hranjenja dovesti u 13 mjeseci na 510kg ili 620kg,te na kraju krajeva da li ga budeš prodao po 14, 14.5 ili15kn,tu ti ovisi ta zarada...mislim da ti nitko nemože reći točno kolika je zarada,jer svatko ima drugačiju metodu rada i hranjenja,i u tome ti je faktor zarade.
I vjeruj da nije u praksi onako kako izgleda na papiru...
Ima tu i stavka veterinar(ako se razboli životinja) pa ode i zarada..i tako..nema univerzalne formule.
Kupi tele i odhrani pa nam za godinu dana javi koliko si zaradio.
 

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,968
Da dobro si mu napisao ja to radim jer ga prodam po kilama po 45 kn pa imam nešto.
Inače nebime gledali u tom.
Poticaj zabika nisam dobio uredno prijavljen za par komada što sam imao.
Uopće ga nema uvedenog.
 

Gibanica

Novi član
Tu od
26 Svi 2016
Poruka
5
Dobro, mozes li mi reci kako ti hranis i ako ga kupis za 4000 kn koliko ti ostane ako je otkupna cijena 14 kn kada odbijes troskove.
 

salyn

Aktivni član
Tu od
25 Lip 2011
Poruka
348
ja imam u planu užeti se u koštac s tim..i pokušati krenuti...
a sad kolko više ovo čitam..sve manje i manje volje imam...
zemlje imam svoje i to dovljno...
a od ratarstva....mi i nije baš neki profit..jer je opet to premalo...
pa sam mislio doma napraviti neki manji objekat...barem za oko 10-ak komada...
al sad...depresija...
 

Najnoviji postovi

Na vrh