od teleta ces uvijek napraviti junca ali obratno nikako :lol:Ajd malo ovako,,u cemu je razlika izmedju te dvije sorte tako da kazem.
branko kaže:od teleta ces uvijek napraviti junca ali obratno nikako :lol:Ajd malo ovako,,u cemu je razlika izmedju te dvije sorte tako da kazem.
no dobro sala mala, ali zbilja neznam odkud da pocnem u u objasnjavanju, pa najbolje od pocetka , znaci od ljubavi izmedju gospodje krave i gospona veterinara nastane tele, tele kad odraste postane june, znaci najkrace receno junad je odrasla telad. ali gdje je tocno granica izmedju jednog i drugog tesko je reci, ali obicno telad s tezinom od cca 120 na vise kg stavlja se u tov, ako je tezine od oko 250 do 300 kg onda kod nas zovu čoklin, a valjda poslije 300 kg postaje junica ili bik. u mnozini je junad tj. junad je rijec koja nema jedninu vec je u jednini ili junica ili bik :lol: :lol: (sorry ali neznam kaj mi je nekako sam raspolozen za zafrkanciju )
al mi nisi pomogao sa ovim drugim pitanjem ama bas nikako...
ej da te pitam jos nesto posto vidim da se kuzis u te stvari.zecky kaže:Dobiva se poticaj za utovljenu junad 800 kuna po grlu. Priča se da je prihvačen prijedlog u vladi od 1800 kn/grlu al to još neznam, (ništa u to nevjerujem tek onda kad ga dobijem ). Uvjeti za dobivanje poticaja su minimalono 20komada pri prvoj prijavi za poticaj u godini (kasnije u godini može se prijaviti i jedan komad). Sljedeči uvijet je da u tovu mora biti min 250 dana, svako grlo mora imati min 270 kg u polovicama kod muških odnosno 240 kg kod ženskih. Navodno če se uskoro poticaj davati prema klasama (npr. kao kod mlijeka)Naravno da sve mora biti pračeno dokumentacijom, od kupnje, utovara, istovara prijenosa, prodaje, klanja, euroinspekta....
koliko zemlje, po komadu ti treba 2-2.5 tona smjese i do pola tone sijena pa probaj izračunati
Jadranko kaže:ej da te pitam jos nesto posto vidim da se kuzis u te stvari.
Da li ja mogu (smijem) sam napravit stalu,tj.bez pratnje drzave.
Jadranko kaže:Tj sve sam i da privatno prodajem junad.Recimo 10-15 komada al bas bas
sve sam znaci bez prijave neke firme bez poticaja bez bez icega.
jednostavno tovim junad i kasnije prodajem npr..u dalmaciju sve privcatnicima.i sve u svoj dzep.
Jadranko kaže:da li je to od strane drzave ili sta ja znam ,,zabranjeno mozda????
mislim posto su propisi jako strogi i puno se mora ulozit.
mislio sam jako jednostavnu stalu koja nije po propisima itd..
valjda to nije zabranjeno ili sta ja znam.
jer mi je to nekako najsigurnije,sam sve ulozim i lovu dobijem odmah nazad kad prodam junad.
Jadranko kaže:ovo sa drzavom,pa ta neka pomoc mi sve nekako smrdi.
i tko mi garantira otkup kad se odlucim sa drzavom da radim ????
I tko zna kad bi dobio lovu.Na vrijeme sigurno NE..
okej budem cim nesto iskopam.zecky kaže:Nema problema. Ako te još što zanima samo pitaj, rado ču odgovoriti ako ču znati.
Javi isto ako dođeš do kakvi dobrih informacija, linkova vezanih za tov junadi, do kakvih dobrih kupaca ili prekupaca izvoznika junadi