• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tov junadi

hunter3008

Novi član
Tu od
5 Stu 2024
Poruka
1
Pozdrav svima.

Nasljedio sam nekih cca 20hektara i štalu.
Nisam se nikad bavio poljoprivredom stočarstvom.

Planiram uzgajat svoje zitarice kukuruz jecam i sijeno.

Zanima me tov junadi koliko dnevno je potrebno hrane po grlu sijeno silaza itd?

I da li se mogu koristit junad u ispasi preko ljeta na pasnjacima Plus dohrana ?

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
Eto, bogastvu nema više kraja.
Odmah kupi veći novčanik.
Da možeš sve račune u njega.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
Kupi 2 muška teleka za početak koji već samostalno jedu,i 20ak rolo bala,2 tone kuruze,tonu ječma il pšenice,300-400kg stočnog brašna,suncokretovu sačmu,
Pa othrani,prodaj,pa baci računicu..ovako teoretski može biti lijepo,a u praksi sasvim drugačije..liječenje nisam računao.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,715
Bas ste bezobrazni. Covjek je lijepo pitao a vi odmah tako.
Mogli ste mu normalno napisat koliko hrane.treba otprilike za jednog, dva ili deset bikova pa nek sam racuna.
@hunter3008 veliko pitanje je da li uz tu zemlju i farmu imas svoju mehanizaciju, jer ako mislis placati usluge za uzgoj na svojem polju onda nema.nikakve racunice koja je i ovako upitna...

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
Smatram da sam mu prijateljski napisao.
Prvo za 2 teleta od 150kg moras 1500-1600e dati..
2 tone kukuruze oko 400e,tona ječma il pšenice oko 250e,20 bala oko 400-500e,stočno brašno 300kg oko 70e,suncokretova sačma 100kg oko 40e.
Kad sve zbrojiš start ti je blizu 3000e..
Bez vode,bez struje(mlin),nafte(dovoz bala) i lječenja po potrebi uz besplatan rad..
Pa čekaš godinu dana da se utove i onda prodaješ,dok prodaješ oni i dalje jedu..
I imaš hrpu vremena,ali dok dođe oranje,sjetva,košnja,baliranje,onda nemaš previše lufta.
Onda ubaci u računicu 10ak komada ili po želji..
Ispašu može koristiti u vidu smanjenja troškova hrane,ali produljuje vrijeme tova...
Ja sam za to da krene,i mogu mu pomoći ,ali mora imati sredstava za pratiti to,jer eto,sve je poskupilo..

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,302
@komer Ispod koliko komada misliš da se ne isplati da bi mogao jedan živjeti od toga? Plan mi je 5 komada za start, pa ići do nekih 20 kom..

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,715
Ovo je sad jako lijepi odgovor i moze covjek staviti sve na papir i iz toga izvuci neku racunicu...
Cijene su otisle u nebo i sve je upitno...pogotovo ako ima samo objekt. Ako moze bilo bi dobro da prvo proizvede sto moze za slijedecu godinu i onda da krene u nabavku stoke. Ako misli sve kupiti onsa nema sanse...

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
Teško je odgovoriti,jer neznam koliko jednom treba mjesečno za život?
Ako imaš svoju telad,to ti je jako puno.
Jer ako kupuješ,nađe se i škart roba.
Ako sam sve proizvodiš,ima računice,jer ako je jeftina hrana,bolje ju je pretvoriti u meso,a ako je skupo,onda smanjuješ broj u tovu.
Ako želiš protok love ,onda treba svakih mjesec - dva prodati da imaš za život,ali i ubaciti novu rundu malih telića...
Ako se uzima 7 dana stara telad,zamjenica je 50ak eura 25kg..trebat će 4 vreće po teleku...sad da li se isplati 200+e dati više za one koji samostalno jedu neznam.
Ako imaš svoje krave,i svoju telad,onda si na konju...
Bilo kakva bolest ili uginuće te može zeznuti..

<zetor>

Aktivni član
Tu od
25 Lis 2012
Poruka
546
@komer Ispod koliko komada misliš da se ne isplati da bi mogao jedan živjeti od toga? Plan mi je 5 komada za start, pa ići do nekih 20 kom..
Za tele staro 3-3.5 mjeseca cca 185kg dobiješ 1000€ a za bila od 650 kg ako 1800-2000€

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,302
@<zetor> Znam i taj dio priče. Nije baš 3 mjeseca i nije 1000€.. Ipak mislim da budem išao na tov pa kako bilo. Poznam dosta tovljača i svi su oni zadovoljni s tim, a kupuju telad sa 4-6 mjeseci pa imaju zarade.

@komer Ostavljao bi svoju telad + dokupio.. Ja to gledam ovako.. Godišnje na nekakvom poslu možeš zaraditi 10 000€.. I naravno to nije ono što ostane čisto. Da mi ostane toliko čisto od junadi za godinu dana sasvim dovoljno za život.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
861
Ja mislim da bi najisplativije bilo prodati meso na kucnom pragu. Danas bez problema ide juneca polovica po 7 e, a rasjek mijesani i po 10 e ako je kvalitetno meso.
Samo probati nekako iskombinirati da cim veci broj bikova na taj nacin prodas.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
Ako imaš svoje,a i sam proizvodiš hranu,u povoljnijem si položaju od nekoga tko sve kupuje.
+ još ipak imaš iskustva sa svime pa je to definitovno dobro razmišljanje.
Ako ćeš imati dobru robu,prodaš to lako.
Škart zaklati,pa meso prodati.
Tako da se nadam da ćeš uspjeti.

Najnoviji postovi

Na vrh