Nije pogrešno. Pogrešno bi bilo da motor daviš pri tome.
TO nije 750, već 540E. I predviđeno je da se vrti na takvim okretajima motora da se postiže 540 rpm.
Na 540E motor može dati 20-tak % manje snage (odnosno momenta) u odnosu na "pravih" 540. Kad je teret dovoljno mali, može se koristiti. NE smije se koristiti ako preopterećuje motor.
Ideja je da motor radi s limitiranom snagom, tak da ima (na nižim okretajima) manje gubitke, i manju potrošnju goriva, ali samo ako je djelomično opterećen.
Glede freze i ulaznih >700 rpm: nebu ju to uništilo. Uništila bi ju prije prevelika ulazna snaga traktora.
Uostalom, neke freze imaju promjenjive brzine rotora (od 135...300), pa se onda rotor svejedno može i na 540 fest vrtiti.
Moj stav je bil i ostal bu da se motor ne smije daviti, a ne davi se ako odmah reagira na jači gas. Motor koji se davi, prvo promijeni zvuk, a na dodavanje gasa reagira sa zakašnjenjem.
Nije mi jasno da postoji razlika između 750 i 540 E funkcije kardana. Ja smatram da traktori koji postignu blizu punog gasa 750 okretaja kardana imaju na nešto nižim oretajima motora i 540 okretaja kardana i na tom mjestu je oznaka 540 E. Dakle jedno te isto.
Snaga motora se može isčitati iz krivulje snage za određeni broj okretaja i kod korištenja 540 E je, kao što kažeš oko 20% manja.
Također imam drukčije mišljenje o frezama. Reduktori i ležajevi se dimenzioniraju prema snazi koju trebaju prenijeti, broju okretaja pri tome i željenom vijeku trajanja. Freze koje imaju varijabilan broj okretaja su dimenzionirane na najveće okretaje, a moja je dimenzionirana na okretaje koji se dobe kod 540 okretaja kardana. Povećanje okretaja za 10 %, pogotovo povremeno, ne bu naškodilo frezi, ali trajno povećanje 40 % bu sigurno skratilo njezin životni vijek jednako kao i rad sa 400 okretaja kardana umjesto predviđenih 540.
Iako imam možda malo prejaki traktor za AT20-150, zbog njezine male težine nema za nju opasnosti ako ne naletiš na neku prepreku. Tam gdje je tvrdo jednostavno ostane na vrhu. Čim je brže kretanje traktora to pliće freza.
Ovo je moje skromno mišljenje o tom problemu.