• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske FREZE

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Imam ju ja, ide to ali to nije freza za tesku zemlju, skače po zraku...

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
427
533 i freza gramip at 20-170 dali može to tjerat ili mora biti manji zahvat zemlje ima od pjeskovite do nešto tvđe radila bi samo u plastenicima

Ja ju koristim na 539 i ide to bez problema u 2. sporoj (prvi prolaz, drugi vec mogu i u trećoj). E sad za 533 nisam siguran, ali pošto si reko da nemaš pretešku zemlju mislim da će to ić bez poteškoća.
Što se same freze tiče, mislim da za svoju karakteristiku i cijenu radi veoma dobar posao.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ako misliš frezati bez prethodnog oranja, bilje zaboravi na bilo koju širinu freze AT20. Jednostavno je prelagana za cjelinu. Nemam iskustva s 533, ali Pasqualli od 33 KS nije sa širinom 150 cm mogel koristiti 540 E (720) okretaja kardana u teškoj zemlji, dok u lakšoj nije bilo problema. U teškoj mu je na 540 okretaja bilo taman, na širini od 150 cm.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Sve su iste AT20,razlika par kg... Dvojica ju dignu i nose...

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=jxbhiz66y8o[/YT]

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Ovo na videu ti samo prašinu radiš, čak i skije su ti vani...kod nas ima par gramipovih od metra ili 1,15 nisam siguran al to je sranje od freze,ni kad je mekano i idelani uvjeti sa njom ne možeš dobit neku dubinu,prelagane su isto.
Mi imamo Muratori ako se ne varam, tu nema šanse da dvojca dignu i sa tim radiš bilo kad i kad je zemlja ko beton ona pokida

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Kao što smo pisali na TV temi, ja imam AT20 120, na Tomo Vinkoviću. Nije istina da sa njome ne možeš dobit dubinu, niti da bez oranja neće duboko. To je ono što smo raspravljali, u prvoj sporoj frezaš kako hoćeš tj. ulazi duboko koliko treba, sve ostale brzine su prebrze. Mi svi frezamo svakako, pričao sam sa čovjekom koji radi u jednoj većoj vinariji i kukam kako me muči to frezanje sa TV-om i brzine. Na to mi je on odgovorio da oni imaju Fendt-a i da isto frezaju sa prvom sporom, rijetko drugom.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Si se malo zaj****... Nije to nikakva prašina, to gore je zaglađeno od vrata iza, ispod su grude još uvijek

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Ak mu je traktor ispravan i ak ima laganu zemlju slobodno ju uzme... U protivnom smrt za traktor
Dok nisam poštelal ventile meni je traktor skoro ugasila u 1. sporoj onda sam ju digo na skijama

Sljedeču sezonu planiram probat sa AT30-180 :)

Posljednje uređivanje:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
U prvoj nikad ne frezam jer mi je spora, u drugoj frezam za krumpir i ostale sitinice, a 3 je za međuredno frezanje tako da mi dubina nije ni bitna, al gramip je inače lagan, ima par freza i malčera kod mene sve je to po min 100 kila lakše od talijana
Da ali pitanje je kolika je brza ta fendova 1.
Vidim vidim koliko freza, ko ja trsi

http://www.youtube.com/watch?v=Q4mK_0ZROGo

3 spora, i ta lagana freza,samo praši

http://www.youtube.com/watch?v=MoXqZDHBoWk

2 spora i puna kapa, podignuta na skijama, tvrdo direkt bez podrivača i oranja

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Da ali pitanje je kolika je brza ta fendova 1.

Podatak u kojoj brzini se dela, dosta put malo znači, bitan je podatak s kojom brzinom se kreće traktor. Inače se mogu uspoređivati samo jednaki traktori. Čak postoje razlike kod pojedinih marki pa treba uspoređivati iste modele.

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Mislim da svako kad pita koju frezu da mu se preporuci prvo treba napisati s koliko KS raspolaze i sta misli radit sa njom. Posto nije isto frezati za zito, vinograd, krompir i naravno da spomene kakva mu je zemlja teska, kamenita, lagana i slicno.

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
Pozdrav,

netko je spominjao skidanje noževa sa freze u slučaju slabijeg traktora/teže zemlje itd.

Zanima me da li je to itko radio i kako se to pokazalo u praksi ?
Naime imam HOWARD frezu zahvata 180 cm i traktor IMT 539..mislim da ne trebam objašnjavati probleme (prebrza 1 spora, preteška freza, teška zemlja, uništavanje traktora).

Razmišljao sam da smanjim zahvat frezanja za cca 50 cm tj. da skinem 18/24 noža sa jedne strane freze. Međutim, kako to zbilja funkcionira, da li se dešava da freza ne može zakopati pošto je osovina i dalje na mjestu a nema noževa, da li ju gura prema van, da li trpi prijenos, lanac zbog neravnomjernog opterećenja...koji su potencijalni problemi itd.

Ima li tko kakva iskustva ?

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
A zašto nebi skinuo sa obje strane isti broj noževa ? Time bi dobio na balansu, a i smanjio si širinu zahvata noževa. Osovini je isto jel ima noževe, ili nema. Ionak nejde u zemlju.
Probaj, kaj te košta !?
Ili prodaj tu frezu i nabavi manju.

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
hm.. hvala na savjetima ali nisam siguran ovo sa osovinom, jer iz iskustva kad ovu frezu spustim duboko osovina je debelo ispod razine zemlje... taj stroj ide do 30ak cm u dubinu..zato se i bojim da jedna strana hoće unutra, a ova di nema noževa neće dat osovini u zemlju..

Što se tiče skidanja noževa sa obe strane, u teoriji nema problema, ali onda je zajeb što u svakom sljedećem prolazu moram gaziti po već frezanom iz prošlog prohoda...to ne drži vodu..

...a možda se to meni samo čini...mislim ovo za osovinu...jer onda bi cijela freza trebala bit ispod zemlje :(wasntme): a ima kotače koji ju ne puštaju pa mi to malo čudno..

Posljednje uređivanje od moderatora:

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Ako je tako,, kaj se tiče osovine, naravno da ne bude išla u zemlju jer nije ispod nje iskopano.
A sa prohodom.... pokopat će ona i tragove kotača. Jer, ako i kraću nabaviš isto će biti.
U svakom slučaju je onda bolje da probaš nabaviti kraću. Jer, ako i ovu koju imaš ideš kratit, moglo bi nešto poći po zlu, ne ispadne dobro i nemreš ju prodati osim za male novce.
Probaj posuditi, ako imaš mogućnosti, od nekoga kraću frezu pa vidi kak to sve skupa ide. Svakako je najbolje da traktor ne trpi. Bolje i jedan il dva prohoda više nego da ubiješ traktor sa preteškom frezom.

...a možda se to meni samo čini...mislim ovo za osovinu...jer onda bi cijela freza trebala bit ispod zemlje :(wasntme): a ima kotače koji ju ne puštaju pa mi to malo čudno..

To je i meni odmah bilo nepojmljivo, ali ... valjda znaš sam jel ide tak duboko, ili ne

Posljednje uređivanje od moderatora:

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Prvo ne mogu da skontam sto si kupio howardovu frezu za 539. S tom frezom treba barem 60 ks da bi radilo u svim uslovima. Probaj zamijenit s nekim kome treba veca to ti je najbolje a ako ti je zao onda probaj skinut po noz sa svake sekcije ako ima 4 noza a ako ima 6 skini po dva ako vec mislis da nece moci ici u zemlju :)

Sent from my HTC Desire 610 using Tapatalk

Najnoviji postovi

Na vrh