• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske FREZE

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
Uzeo sam ju zbog toga jer sam ju dobio za nikakve pare, vrijedila je barem duplo pa sam na to gledao kao investiciju. Ima 6 nozeva u krugu, zbilja mislis da bi pomoglo da skinem 2 ? Ipak je to 180 cm...

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Skini red, dva nozeva ili koliko vec hoces s negonjene strane i tako probaj. Kosta te vremena samo. Ne vjerujem da ima neke razlike od skidanja sa svake strane jednako.

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Skini dva noza a sve ove isprebacuj raspon ruba bi trebo biti isti. Znaci noz pa rupa viska, pa noz pa rupa viska i tako sve i onda opet probaj. Ako ni to ne pomogne onda skracuj sekciju po sekciju :cool:

Bosonoga

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
469
Re: Rotodrljače, freze, tanjuraće...

Koliko sam isčitao freza ti je očito teška Howard, nemnjena za duboko frezanje radne širine 180 cm. IMT 539 s njom nema što da traži. Za nju ti treba traktor od 55 KS pa naviše. Ja imam Maschio od 205 cm radnog zahvata s valjkom i ona traži od 60 -100 Ks traktore ovisnosti od tipa zemljišta, uvjeta i radne dubine.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ako se nećeš riješiti traktora, riješi se te freze. Malo si možeš olakšati s dva prolaza, prvi plitko.
O utjecaju broja noževa po flanđi na težinu rada je bilo dosta diskusije i tu su podijeljena mišljenja.
Ako na krajnim flanđama ostaviš samo noževe koji su savinuti prema sredini freze, malo buš smanjil zahvat i sigurno buš olakšal traktoru. Noževi na pojedinoj flanđi moraju biti namontirani pod 180°, ako su 2 ili pod 120°, ako su tri.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ja sam sa 533 radio s Bometovom novom frezom 180 cm 6 noževa, plitko prvi prohod i drugi nešto dublje, no to je ubojstvo s predomišljajem za traktor. To je slična freza kao i ta howardova. Za mali ferguson sigurno duplo veći zalogaj od onog što može odgristi.

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
ma sve je to meni jasno, zato sam i postavio pitanje da li postoji mogućnost skidanja noževa sa osovine i ako je netko tako nešto već probao. :(hi):

Ne mogu trenutno u investiciju nabavke druge freze, a ovu neću prodat jer se naivno nadam da ću uskoro nabaviti veći traktor :eek::

Posljednje uređivanje od moderatora:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
naravno da možeš skinuti noževe , os atrane pogona ,...samo mislim da bi trebalo staviit mebranu jer bu zemlja išla prema djelu freze gdje nema noževa ..i sma imam isti problem ali odgažam izvršenje .

Posljednje uređivanje od moderatora:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Re: Tanjurača

Maschio 2,6m , paker valjak , brzo kačanje , nigdje lufta , jako masivna , noževi pri kraju ali nijedan nije slomljen niti savijen , cijena 1300e sa svojim kardanom.

Šta mislite? Rus bi bio ispred nje , cca 80ks.

Za početak bi mijenjala roto drljaču , za drljaču sam u ''tranziciji'' ali nemožem da nađem ništa povoljno a dobro. Kasnije će i drljača doći na red.

Prilozi

• IMG00192.jpg
    IMG00192.jpg
    81.9 KB · Pregleda: 143
  • IMG00193.jpg
    IMG00193.jpg
    82.4 KB · Pregleda: 127

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
80ks ide bez brige s tim,a i ne čini mi se skupa ako je ispravna,samo su noževi dosta velika investicija.
Prednost je što ima manje pokretnih dijelova od RD,pa je i manja šansa da kupiš mačka u vreći...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Upravo to mi je i problem što se tiče RD , moja je se naradila i umorna je skroz , još jednom ću pokušati da je oživim i to je to.
A kada je freza u pitanju dosta je manje kako ti reče mačkova u vreći jer iako su noževi najveća investicija oni se opet lako riješe , dok drljača kad dobije luftove tu je kraj priče.

Freza u ''radnom dijelu'' ima :
-2 ležaja
-2 semeringa (manje više)
-60 noževa

Dok drljača dole ima:
-20 ležajeva
-10 semeringa
-20 klina
I sve to je prilično skupo i teško za nabaviti

Mislim , ne žalim se na ja RD , to je za mene i dalje najbolji priključak i kako što rekoh uzet ću i nju ali kasnije . Freza je da ''premosti'' situaciju a i ona bi ostala u posjedu i nakon nabavke RD.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Da,i još u RD ima pedesetak litara skupog ulja,i brdo zupčanika...
I ja se slažem da je RD nezamjenjiva,ali i dobra freza poput ove,koja može postići dubinu,napravi lijep posao,tako da,ako nije neka rasklimana,mislim da se ovu isplati uzeti. Još da se pripaše neki paker valjak,milina...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Spavaš na času :icon_blackeye: freza nema trunke lufa i ima paker valjak svoj originalni na sebi , kardan takođe.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ja ne vidim paker valjak na njoj,samo ovaj cjevasti...
Možda vi to koristite drugi naziv?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Pa da,dobar je,kolega je na svoju frezu ugradio takav,i puno ljepše posao izgleda.

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Ovakav model barem po izgledu(ustvari ista je bila model B kao i ova) sam imo i ja samo 2,3 metra isto cijevasti valjak imal je sve "nove" orginalne nozeve, bila teska sigurno 600kg jos kad je malo valznija zemlja pa kad se nalijepi na frezu to je bilo blizu 1 tone, traktor je case ih 70 konja i bila mu je smrt(ma nemoguca misija) za raditi radio sam samo jednu sezonu i prodo,.

Savo ova nije puno para i lijepo izgleda,ja da je uzimam sebi, to bi odma kratio na 2m..

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Gledo sam ja ovu kod Adisa kad sam dolazio jednom i stvarno je teska. Meni 85 ks pjeva pod 2.3 pegoraro onako taman mu je al ga u teskoj zemlji uspjela ugasit jednom. Mislim da je za ruju ovo pregolem zalogaj. Teb jedno 205 - 230 teska posto si piso da neke baste ne ores vec samo pofrezas pa zbog toga malo manja a i vlaznije zemlje. Vlazna zemlja ubija traktor a ne racunaj puno da ces je oslonit na valjak ovaj jer kad ona uhori sipke propadaju barem 5 cm dok se vlazna zemlja zna uvuc u valjak a to je muka iscistit pogotovo kad skreces u toku frezanja :)

Sent from my HTC Desire 610 using Tapatalk

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Pa što onda vi radite u tako mokroj zemlji,na što onda to lići?

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Pa jbg ima na mjestima nekim mjestima voda bukvalno izvire, ostalo je sve suho ali ima takvih dijelova koji vlaze citavu duzinu. Ili ima ljudi kojima je mrsko malo procitit oranje da se prije osusi. Pa onda ima ljudi koji cim malo osusui odozgo moras ici frezat iako mu govoris nije suho al ajd sutis i goni, onda kad kasnije ne nikne sta nije dobro uradjeno. Usluge ko radi zna o cemu pricam, seb rijetko kad udjem u mokru njivu :icon_confused:

Najnoviji postovi

Na vrh