• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske gume

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Marko, ak na starim prikolicama gume traju i preko 40 let, bez ripni i spucane na sve strane, ne vidim zakaj bi 10 let bil problem.

Za primjer, na mojem Sameu su Pirelli (sad ide 13-to leto), još se poznaju crte na mjestima, svaka nosi oko 500-tinjak kg, a na bokovima se vide one sitne pukotinice. Radijalke su, više se gnječe od tvrdo napumpane dijagonalke, ali ne mislim zato da ih treba mijenjati.
Ali je prisutan uvijek, no, ove radijalke dobiješ u cijeni, skup s felgama, jedne nove dijagonalne gume (upitne kvalitete). GY je ipak bolje ime od Petlasa, bar meni, i vjerujem da im je i kvaliteta bolja.
Jedino treba pogledati DOT i nosivost na njima. Napuhajte ih na nekih 2,5 bara, pa se budu onda pokazali svi nedostaci prije kupnje.

Ti najbolje znaš, ali ja mislim da vrijedi probati. Uostalom, ak ti se ne svide, te buš novce uvijek dobil za njih.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Nisam mislil da bu pukla ko bomba nego ta stara moze raspucat po bocnoj liniji.
Novo je novo,a stara guma propada i izmucena je,nije to celik.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Rekoh vec, continentalke na mom df-u idu vec 28 godinu, a kad je je dosao prije 14 godina vec su bile ispucale oko ripni. Ako ne dobije veci adapter vjerujem da ce otici zajedno s njim od mene. S adapterom i punim bunkerom je tezak skoro 15 tona tako da nije bas mala masa.
Vjerujem da ce te GY ici i vise od 10 godina

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Newholland pogledaj koliko platana imaju te conti i znas da je to jedna od najkvalitetnijih guma na svijetu.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Tih 14,sigurno vrijedi više nego današnjih 14,ili čak i 18 kako ima večina guma..
Na mojem kombajnu su DUNLOP gume,isto 14 platni,ripna je več skoro pri kraju,ima još par cm,i dost su oštečene i izrezane al još uvijek ide,samo neče tako dugo,a zna se da če puknut kad če najmanje trebat...

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
marko93 Cultor je podgrupa Mitasa,
e sad koja je bolja teško je znati, znaš i sam ja sam prošlu zimu za Tomu kupil nove Cultor odluka je pala iz toga razloga jer su imale najveću nosvost i 8 platna su bile, a i sam aripna je bila masivna.

Moja ti je preporuka da prije svega biraš gume koje imaju veću nosivnost i više platana jer teže će se probušiti.

Cultor ti je najeftiniji u Pneumatik Centru

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Oznaka PR (ply rating=kao da ih je toliko) je oznaka nosivosti, a ne stvarnog broja platana.
Nekad je tak bilo, no danas gume nemaju navedeni broj slojeva, već znatno manji broj jačih platana, zato se računa kao da ima navedeni broj platana.

Banijac 82

Član
Tu od
1 Sij 2012
Poruka
342
A sta je sa Sehom niste je spomenuli ja sam prije dva mjeseca uzeo na torpeda 75 sehu sa 16 pr i zadovoljan sam malo je žilavija i tvrđa od mitasa

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Seha je turska guma i navodno jako kvalitetna,ssmo je kod nas slabo zastupljena...

Banijac 82

Član
Tu od
1 Sij 2012
Poruka
342
i ja sam čuo da je kvalitetna a sa cijenom je pristupačna pa sam se odlučio za nju,
za sad je ok šta će biti dalje budemo vidjeli evo i slike

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Marko, ak na starim prikolicama gume traju i preko 40 let, bez ripni i spucane na sve strane, ne vidim zakaj bi 10 let bil problem.
:(handshake):
Ti najbolje znaš, ali ja mislim da vrijedi probati. Uostalom, ak ti se ne svide, te buš novce uvijek dobil za njih.

Na starijoj kiperici imam BF Goodrich skinute s vojnog Dodge-a početkom osamdesetih godina kupljene na otpadu. Dimenzije 9.00-16 a proizvedene 1960 godine. To piše na njima. Drže bez problema 6 tona (2 gume, na jednoosovinki) a ne sjećam se kad su bile zadnji put dopumpane. Ovakve -

7-2-2-REG.jpg

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Imam još dve za rezervu..... :icon_pidu:

Japa je imel problema z 7,50-16 i na otpadu je našel rastepljene JNA Dodgeve..... uzel je dve dobre felge i 4 gume.

Tak sam ja namjeraval staviti na Tehnostrojku 18 colne s vojnih Tamova 110. Naletjel na otpadu na jednog razrezanog, drugi dan došel z prikolicom i ključem kaj skinem felge - nema više 110-tke. :icon_confused:

Zato sam sad nabavil 19,5 coli od kamiona. Gume za to kupiš na kilu. Samo moram felge pripasati.
ZJ, znaš da sam te pital za one tvoje 15-ice z felgama... prije par let.
Sad imam gore 7,50-16 ali te mi se ne dopadaju. Niti mi se dopada cijena od 1200 kn za novu. A Tamova i Zastava s 16" kotačima više nema po cesti. Oni su bili izvor rabljenih guma za prikolice....

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Misliš na one 8,25-15?
To je otišlo još davnoooo. Zanimljivo, u isti kraj de su i moje bile kupljene.

Moram priznati da mi se ove 11.5/80-15.3 baš ne sviđaju za po cesti. Prikolica skače i jako tresu traktor. Išćem nekakve široke radijalke, oko 355 širine, istog vanjskog promjera (s felgama, da im složim novo srce).

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
ZJ takve imam na cisterni i ništ ne skaču ali zato skaču BKT-jke 10/15.3 kupljene kod Zidariča (kod KTC-a):icon_scratch:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Moje su Mitas. Skače prazna ili malo opterećena prikolica, jer se vozi po vrhu gume (na svim "tikvama" je takav problem), i zato bi štel široke radijalke.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Koja radijalna guma mi paše umjesto 16.9-28? To su zadnje na 6245 i jel zna netko možda cijenu Mitas ili neke druge? Mislim da je komad oko 4000 kn..

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Htio bi malo šire, ali da mi visina ostaje ista tako da nemam problema sa prednjom vucom, jer je sad prednja vuca brza, a treba tako i da ostane.

Najnoviji postovi

Na vrh