Re: traktorske ralice
Nisam nikad radio nešto slično frezi za snijeg, no osnovni koncept znam; to lako možete vidjeti svugdje gdje prodaju obične freze, osobito u ovo vrijeme. Stvar se sastoji od malo nazubljenog puža koji rotira prema naprijed i ima dvi pužnice kao kod hedera od kombajna koje usmjeravaju snijeg u sredinu i tiskaju ga gore u cijev kojom ga usmjeravate sa strane ili kamo želite. Ta stvar se treba vrtjeti velikom brzinom da bi radila i mislim da je važno da bude dobro centrirani rotor, da ne bi bilo vibracija. Nije pre komplicirano, treba vam jedna kutna getriba, lim, okvir za montažu, dvije osovine, par kućišta i brdo vremena pa će bit nešto :mrgreen: .
Krx, to je namjerno, vilice na prednjoj hidraulici su mi duže zbog dobivanja na visini dizanja. Nema potrebe da se skraćuju, ovako imam hod od -10 cm do +90 na točki kopčanja. Ti misliš na bočne sile prilikom guranja materijala, zbog velikog kraka prema naprijed? Nije strašno, guram i kamion zemlje taki i stvar radi.
Ovih 450 kg ne predstavlja problem, ne njiše se u vožnji, gume ne poznaju težinu, a i s druge strane, kada imaš npr. utovarivač gore, on sam ima 600 kg, + teret koji može biti od 1500 do 2000 kg pa nije ništa... Znam da je tamo centar mase bliže sredini traktora, no ja sam pojačao šasiju sa 2x15 cm čeličnom trakom tako da nema straha od pucanja. Sve je promišljeno, bez brige
:mrgreen:
Savoris, mašinu ne mijenjam za ništa osim za jaču te vrste, MAŠINA RULA