• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trešnja

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Re: Kruške

To je dosta slično uzgojnom obliku UFO kod drugih kultura.
Koje visine su vam kruške na sijancu kod uzgojnog oblika vitko vreteno, da li se da obuzdat rast u visinu rezidbom?
Imam trešnje na bujnijoj podlozi u vitkom vretenu i već nakon 2 godine vidim da će to ići visoko barem 4.5m i da tu rezidba neće pomoć, što mi je previsoko. Pa sad lomim dok su još mlade da ih porežem/skratim i krenem na KGB, gdje bi se sve radilo sa poda.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Re: Kruške

Mislim da je u pitanju vretenasti grm, a ne vitko vreteno; no reći će uzgajivači više...
Baš sam pogledao za trešnje i Australci rade Aussie grm - link koristeći bujnu podlogu. Možda ti pomogne njihov način u uzgoju trešnje. Kod Kljakovića sam vidio vretenasti grm.
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Re: Kruške

Ovo što si stavio je neka vrsta steep leader, koja kod bujnijih podloga također ode visoko. Sada ameri kemijaju sa UFO, KGB... neće više meksikanci radit a oni koji žele koštaju.

Po meni je ono kod kljakovića vitko vreteno, visina do 3m, kratke grane u spiralu...
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Re: Kruške

Imaš pravo! Kod trešnje se vitko vreteno naziva sklop 4x2,5m...
Ono što me kod trešnje muči je kako još više razgranati stablo. Probati ću rovašenjem i oštrim prikraćivanjem pokrenuti obrastanje. Po onome što sam čuo - to se radi i hormonima, a što bih izbjegavao... Mada su mi trešnje pune cvjetnih pupova u 2 godini jer imam Gisela podlogu tj. zadovoljan sam dosadašnjim rezultatom obiteljskog voćnjaka sa 10 sorti trešanja.
Kruška, kao i jabuka, se daju rovašiti i to je odlična mjera (uz izolaciju vrha) za dobro popunjavanje tj. grananje na željenom mjestu.
Inače, multi kordonski sklop je novost i po meni je to za testiranje, a ne da ide netko cijeli voćnjak tako napraviti... A to najbolje ide onima koji već imaju uspjeha sa sjemenjakom kao npr. @tatkodvd, @vocardrugarci i @Tomislav koji bi po meni najbolje mogli ocijeniti tu novost...
Jesi vidio/našao nasad sa KGB? Ako nisi, prijedlog je da to radiš eksperimentalno, pa vidiš što sa tvojom podlogom i klimatskim uvjetima dobivaš uz KGB koji po meni izgleda kao grm slobodno formirane lijeske...
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Re: Kruške

Kljaković čak ima mislim 4x1.2m, al je rekao da će vadit svaku drugu van. Kaže da je to pregusto i previše posla.
Nema kod nas ništa na KGB. Nemam šta čekat jer neću pustit trešnje u rod na vitkom vretenu i onda ih odrezat do debla od 60cm pa izgubit 2 godine. A nakon pete godine ionako više nebi tjerala dosta adventivnih pupova za obnovu stabla. To moram odradit sada ili nikada.
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Re: Kruške

Recimo kod trešnje na slabo bujnim podlogama tipa Gisela 6 i 5, nakon 7-8 godina krene padat rodnost.
Ne znam koji su najbolji oblici za uzgoj kruške ali ovo bi moglo biti nešto tipa SPA, super vitko vreteno i strojno orezivanje.
Takvi intenzivni nasadi su u startu jako skupi i zahtijevaju jako puno znanja, vremena i novaca. Traže brzi povrat jer je i eksploatacija kratka.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Re: Kruške

Lijepo je da ovako razmijenimo iskustva i ideje.
Ovih 10 godina nije popularno niti za obiteljski voćnjak gdje se ne gledaju tolko financije. Promjena nasada voćnjaka zahtjeva više angažmana, a to hobi voćari najmanje vole jer im to nije glavna djelatnost. Očito je dunja kod nas sve manje značajna kao podloga, a novih stručnih ispitivanja kod nas nisam našao...
U Sloveniji su npr. imali studiju o Giseli kao međupodlozi. To bi ljudima koji misle raditi niski nasad na neprimjerenom zemljištu za Gisela podlogu - bio jedan od načina da dobe niski brzo rodan zasad. A onda i hobisti mogu uzgojiti takve sadnice jer se podloge Gisele razmnožavaju in vitro metodom.
Koliko sam vidio - trešnja na Giseli se drugačije orezuje. Treba sve mladice prikratiti da se potakne rast i treba dosta obnavljati grane (1/3 svake godine) jer inače zastane u rastu.
 
Posljednje uređivanje:

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Re: Kruške

Ništa se na Giseli ne prikraćuje, Kljaković je pincirao pa je odustao. Kod pinciranja u bazi grana dobiva generativne pupove i onda kroz par godina dobiješ gole grane i više ne možeš obnavljat rodno drvo. Kad ih pustiš da rastu, ne kratiš ih, dobivaš kitice, a u kitici u sredini uvijek imaš jedan vegetativni pup.
Neki i dalje prikraćuju ali nisu dali objašnjenje kako u tom slučaju obnovit rodno drvo, pouzdaju se u promalin i adventivne pupove.
Inače se cijelo rodno drvo mijenja u 5 godina, kako na vretenu tako KGB... Mislim da maksimalno možeš porezat 1/3 u sezoni da ne izazoveš šok kod biljke a obično se uklanja 1/5.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Re: Kruške

Ja radim kako su pokazali profesori - gotovo sve mladice skratim, jake grane srežem natrag, padajuće i slabe grane maknem, maknem pupove kod vrha itd. tj. sve što Amerikanci predlažu.
Pogledaj što je striček napravio sa kiticama - sve ih je maknuo.... Kad vidiš nakon padanja lišća da drvo ostane puno cvjetnih pupova kao jež pun bodlji - odmah ti je jasno zašto je tako napravio... Zastati će ti u rastu trešnje na Gizela podlozi ako ih dobro ne srežeš. Primjer:
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=pZY9m4d_88E[/YT]​
Druga je stvar kod drugih podloga trešnje...
Tako je i sa sijancem ili dunjom kod kruške - nije rez isti... Da ne kažem da su sorte različite. Kordia ima ogroman broj cvjetnih pupova - ona bi zastala u rastu samo tako da joj se kitice ne miču...
Primjer reza kruške na dunji i na sjemenjaku:
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=rY3mFm-4sWo[/YT]​
 
Posljednje uređivanje:

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Re: Kruške

Ne znam što ti to znači da će zastat u rastu voćke? Rezidbom obnavljaš drvo i popravljaš omjer generativnih i vegetativnih pupova da dobiješ krupne plodove. Ja bi rast poticao gnojidbom.
Lang je skinuo kitice da voćka ne prerodi, i skratio je granu za trećinu ali ne osnovnu granu niti mladicu.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Re: Kruške

Recimo kod trešnje na slabo bujnim podlogama tipa Gisela 6 i 5, nakon 7-8 godina krene padat rodnost....
Pričaš da će padati rodnost nakon 6-7 godina (kao znaš, a nemaš niti Gisela podlogu), sad ne znaš što znači da će zastati u rastu.
Ja imam Gisela trešnje samo 2 godine i mogu samo reći da rezidba i ponašanje trešnje nije niti blizu drugim podlogama trešnje.
Što misliš je li zastoj rasta kruške na dunji rezultat pada uroda ili to nema veze?
Lang je pokazao kako treba raditi sa Gizelom u rezidbi - imaš druge video zapise o uzgoju na Giseli.
Molim te da se o tome prebaciš na temu o trešnjama jer te stalno brine trešnja na temi kruške - a onda tamo kontriraj svemu što netko napiše :icon_winkle:
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Re: Kruške

Rekao sam da će na giseli padat rodnost nakon 7-8 godina, tako kažu stručnjaci i literatura.
Imam i Giselu.
Ako ćemo baš mak na konac orezivanje ti ovisi do podloge, sorte, gnojidbe i tla.
Lang je pokazao zimsku rezidbu određene sorte na određenoj podlozi, tlu i ovisno o gnojidbi. Uz to filmić datira iz 2011.g.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Re: Kruške

Mislio sam da imaš podlogu Ma x Ma 14 zbog dosta kalcija i visokog pH, a kad ono imaš na tom tlu i Giselu...
Isprika što sam pokazao kako Lang iz davne 2011.g. (ne znam u čemu je problem iz koje je godine film - očito imaš neku muku...) opisuje zastoj u rastu ako ideš na majske kitice na Giseli. A ti želiš uzgojiti baš kitice bez kraćenja kako si napisao: Kad ih pustiš da rastu,ne kratiš ih, dobivaš kitice... Lang je baš potrgao te majske kitice koje ti baš želiš i pokazao što se dobiva po onoj tvojoj preporuci nakon 4 godine takvog rasta (sve slabiji vegetativni prirast, a potom sve manji rod lošije kvalitete).
Pinciranje ti isto nije nešto (jer je netko drugi to radio...), a baš sam se uvjerio da to na Giseli odlično radi; osobito ako se ide na opciju ostavljanja zadnjeg unutarnjeg pupa kod kraćenja.
Imao sam prije 10 godina trešnju New Star na Gisela 5 podlozi i nisam znao da je potrebna žestoka rezidba. Trešnja je zastala u rastu i nikakva joj prihrana, naknadno skraćivanje, micanje uroda i jače zalijevanje nije pomoglo da krene sa rastom. Nakon 3 godine od zastoja se posušila ne pomaknuvši se nikud (korjen joj je bio potpuno zdrav, bez ikakvog raka i sl. bolesti)...
Slično kao Gisela se ponaša (samo u većoj mjeri) breskva koja ima jak rast i ako je ne režeš žestoko - onih 7-8 godina koje si spomenuo za Giselu je kod breskve još i manje. Ako radiš jaku rezidbu breskve - bez problema će doživjeti 20 godina. Eto tako ja vidim zastoj u rastu...
Očito ima neke veze podloga dunje za zastoj u rastu i propadanje nakon 10-ak i više godina. Moj je stav da je to zbog šoka od visokih temperatura ljeti jer se u oceanskoj klimi to ne događa. Tamo sa MC dunjom ostvaruju zasad 3,5m visine, ne smeta im aktivno vapno do 8%, te im nije u tolikoj mjeri bitna međupodloga.
Istočna i središnja Europa ima problem zbog izmrzavanja dunje kad temperature padnu ispod -20°C.
Postoji dunja Eline - link koja podnosi niske temperature i kao ima jak uspravan rast koji daje jaču otpornost na temperaturni šok da joj ne zastane rast (ima veću energiju rasta), te bolja kompatibilnost sa kruškom, no ne vidim da se igdje preporuča za uzgoj osim u oceanskoj klimi tj. najviše u Nizozemskoj. Ovdje - link se malo pisalo o njoj, no ne nalazim napis da se kod nas ili okolici ispitivala prikladnost za uzgoj.
Ima li netko više informacija o ovoj podlozi dunje?
 

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
da pitam vezano za zastitu tresnje od zilogriza,naime tko ima s tim stetnikom problema moze rec kako se borit s njim.
citam po knjigama i ja sam koristio zemljisni insekticid zaboravio ime,
ali uglavnom knjige kazu do maja tretitat zemlju ali onda voce se treba brat a u karenci je plod,dok primjerice ja tada te kukce i ne vidim tek se pojame amo rec polovicon 6 miseca po stablima i oni odlazu jajasca tamo negdje do 8 mjeseca,tada ih u biti i najvise ima,jes jedna od metoda je kad ga vidim odmah ga ubijem.
pa moze neko nesto napisat iz prve ruke.
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Iz prve ruke ne, ali sam čitao da nematodama to uspješno rješavaju.
 

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
Iz prve ruke ne, ali sam čitao da nematodama to uspješno rješavaju.
je hele provao sam i ja,e sad koliko je bilo uspjesno neznam,al je dosta skupa metoda ,to joj je velik problem.
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Mijenjam uzgojni oblik, sa VV na KGB, treća vegetacija ide, MaxMa60.
 

Prilozi

  • 1.jpg
    1.jpg
    83.4 KB · Pregleda: 76
  • 2.jpg
    2.jpg
    83.2 KB · Pregleda: 70
  • 3.jpg
    3.jpg
    83.6 KB · Pregleda: 76
  • 4.jpg
    4.jpg
    82.7 KB · Pregleda: 66

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Još par.
 

Prilozi

  • 5.jpg
    5.jpg
    83.8 KB · Pregleda: 62
  • 6.jpg
    6.jpg
    82.1 KB · Pregleda: 57
  • 7.jpg
    7.jpg
    73.7 KB · Pregleda: 55

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
I ja sam nedavno skinuo sa neta skriptu o uzgojnim oblicima i KGB mi se svidio pa sam dvije mlade tako orezao. Vidjet ćemo kako će se pokazati.
 

Najnoviji postovi

Na vrh