Evo da se i ja mogu pohvaliti novom zvjerkom, Stihl FS310
nakon poduzeg odmjeranja koji model uzeti ipak sam se odlucio na nesto ozbiljni stroj, u razmatranju su bili FS90 FS130 i FS310. 130-ku sam vrlo brzo izbacio zato sto je 10% jeftinija od 310, koja je opet puno ozbiljnija (ima vrlo koristan antivibracijski sistem, bolji pojas u paketu i izgleda deblju osovinu). 90-ka se cinila kao optimalna solucija, ali kako sam namjeravao upustiti se u pokoju šikaricu i šumarak, jednostavno nisam želio pomišljati na opciju da se prisjećam krivog odabira modela u startu, i rekoh, pošto sam imao novce, kupit ću jednom i da valja.
A onda par dojmova i doživljaja ...
zvuk motora je fora, nekako moćnije zvuči od klasičnih (starijih) trimera, valjda ovaj 4-taktni hibrid nesta znaci
prvo sam se borio sa pojasom, a onda sam ga prokužio i može se fino namjestiti optimalni položaj, i kad se trimer zakači nema nikakvog umora i prevelikog opterećenja u rukama, a ni leđa se ne umaraju, jedino je malo nezgodno na velikim strminama zato što moram puno mahati po vertikali, inače na ravnome samo klizi
prvo sam probao kositi sa silkom (pošto sam to u trgovini namontirao, da vidim kako se to uopće radi
) i stvar funkcionira, ništa spektakularno, osim činjenice da kada potrošim silk samo udarim po zemlji i silk se odmota, fora i praktično, tzv. poluautomatska glava ... a onda sam stavio trokraki nož (mislim da je 300mm) i uletio odmah u neku šikaricu (bodljikavo nešta, kupinasto), bez puno mudrolije nož odrađuje svoje i sjecka sve bez greške. kasnije sam se upustio u visoku travu + korov, nekih 50-tak cm, kako sam vidio u uputstvima bi se trebalo kositi postepeno, a ne odmah pri zemlji, ali sasvim fino funcionira i odmah rez do zemlje, jedan red trave se sruši pa lagano zamahnem, drugi, i tako, jedino sam kod većeg i debljeg korova išao postepeno, prvo na pola visine, a onda do kraja (doduše, bilo je kamenja i glupost dolje, pa nisam htjeo u neviđeno i skrtiti nož).
nakon generalnog čišćenja sam montirao silk i popravio rubove uz zid, ogradu, i slična smetala, ... i čisto malo probao dalje u visoku travurinu, silk je vrlo brzo izgubio smisao i počeo se petljati, tako da je tu trokraki nož definitivni pobjednik
sljedeći test je u šumu i kroćenje pravih korova, šikara, i drvenastih smetala, e tu uskaće u priču cirkular ... ali još imam malo vježbe za trokraki nož ... a po ovom što sam do sada vidio, mislim da ću biti jednako ugodno iznenađen i s time.
i na kraju činjenično stanje, u ukupno 2 sata rada s trimerom je otišao jedan rezervar, tj. 0.7L, nakon te avanturice, nema onog tupog osjećaja u rukama, kao nakon borbe sa kosilicom i tu se pokazuje prava prednost antivibracijskog sistema.
kod rada sa nožem, zahvat sam radio sa pola dužine noža i to tako da opalim gas da se nož fino zaleti i do 2/3 zamaha držim, onda se nož sam uspori i završi rez, jedino kad se upetljam u travuljagu, onda malo opletem po gasu da to razbaca i opet nanovo.
sve u svemu, prilično sam impresioniran strojem i da me kiša nije potjerala još bi se borio sa zelenom divljinom
i da, zadnje, a mozda i najbitnije, cijena ... 4800kn -> trimer (u paketu je trokraki nož, pojas, naočale, alat i neke sitnice), glava za silk - poluautomatska, cirkular i 1L stihlovog ulja.
toliko od mene za sada, nadam se da ce nekom pomoci, kao sto su i meni pomogla iskustva drugih na forumu.