• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trimeri

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Da mi nisu ukrali Husqvarnu, ne bih niti znao za Stihl FS 450 kakav je. Osvrt mi nije bio da uspoređujem iste snage jer znam da se tako kako si naveo rangiraju, već je osvrt za one koji misle sređivati zapušteno zemljište i koriste različite noževe.
Koliko ljudi koristi npr. spomenuti nož za malčiranje govori činjenica da mi je trgovac rekao da krakovi idu prema gore (kao da ne ću valjda sa njime orati), samo što kad bih okrenuo nož po njegovom - oštrica bi bila na kontra stranu vrtnje.
Taj nož sam preradio za Husqvarnu 335RX (razglodao rupu na 25,4mm) i na njoj je (a vjerojatno je isti način stezanja i na 545 i 555 RX modelima) to loše funkcioniralo.
Loše u smislu otpuštanja/odvrtanja kod udaraca po debljim granama. Toga kod Stihla FS 450 nema (FS310, FS350, FS360 i FS460 imaju vjerojatno sličan način stezanja). FS 510/550/560 ima drugačiju kutnu/pužnu glavu i vjerojatno drugačiji način stezanja kad se za njih preporuča veći malčer fi 320.
Kod Stihla je stvar u debeloj podlošci koja u biti radi kao tanjurasta opruga dok drži nož.
26. stranica uputa to pokazuje - link.
Druga stvar je prenošenje udaraca kojih ima dosta kod malčiranja, a i kod rada sa ostalim noževima. Iako su vibracije na ručkama Husqvarne 335RX bile male kao i na Stihlu FS450 (možete dugo raditi bez umora zbog vibracija); prenošenje udaraca nožem kod Husqvarne je daleko jače i treba biti daleko oprezniji. Stvar je u većem hodu gumenih amortizera kod Stihl HS 450 (a vjerojatno i kod FS310, FS350, FS360 i FS460...) prema Husqvarni 335 RX (vjerojatno i kod 545 i 555 RX modelima).
Koliko god bile Husqvarnine poluautomatske glave za namatanje niti odlično riješene po pitanju stavljanja niti, tako isto Stihl glava za namatanje niti mi nije nikad, kod iste vrste niti, zapekla/zaljepila nit da se nije dala odmotavati u radu.
To što je Husqvarna bila lakša, na kraju u radu i nije toliko ključno (barem meni) zbog navedenih prednosti.
10kg teški Stihl FS550/560 bih bez problema podnio ;-)
Nadam se da će izneseno nekima pomoći!
 
Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,000
545 i 555 imaju identičnu izvedbu AV-a kao i FS koje spominješ (cijev u cijevi), imaju veće cijevi, glave i reduktore.
No, važno da si našel ono kaj ti se sviđa :)
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Husqvarnin 535RXT (trenutni model) ili 335RX (koju sam imao) sigurno nemaju jednako učinkovit u radu sa noževima AV sustav kako je to na Stihl FS 350 (slično kao na mom FS 450) ili FS 360 (trenutni model).
To što se stalno spominje manja masa Husqvarne prema Stihlu po isprobanom meni nimalo nije ključno, no čitajući forum bi mnogi baš po masi trimera mogli zaključiti koji je bolji...
Husqvarna je prije nudila kit za malčiranje - link, no to više ne nude niti za strojeve 545/555 koji imaju drugačiji AV sustav od 335RX, a kao isti kao i Stihl FS 300 do FS 560 (očito postoji razlog...).
Primjer kako radi Husqvarna 345FR sa malčer nožem:
https://www.youtube.com/watch?v=7nX4BmtpDbs
no tu je prikazana samo kupina koju sam i sa 335RX dobro rješavao.
Ako je još netko radio sa takvim strojevima sa raznim noževima, neka iznese svoja iskustva.
 
Posljednje uređivanje:

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
913
Da li je neko od vas imao priliku da se sretne sa trimerom marke "Emix garden" ?
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
masa sigurno pomaže kod takvog alata , tu nema diskusije
a AV . to je mamac za naivne ..hihi
Masa ne pomaže nimalo, već pomaže dobar dizajn. Da je samo masa u pitanju sigurno na FS 500 - 560 ne bi radili oblogu od magnezija, već od čelika ili sl.
Ono na što Husqvarna dobiva kupce je bolja ergonomija nošenja i tu su Balance XT (pa i X koje koristim od ukradene mi Husqvarne 335RX) po meni daleko bolje od Stihl naramenica.
Kad smo kod mase: Husqvarna 545RX i 555RXT imaju rezervoar goriva smještan uz vratilo trimera pa se lakše stvara balns kod rada.

AV sustav nema potrebe kod košnje nožem trave gdje nema prepreka u koje se može udariti jer nož kad kosi travu stvara manje vibracija od košnje sa niti, a i većinom se radi sa manjim okretajima jer košnja nožem je manje zahtjevna. AV sustav kakav ima npr. 335RX ili 535RXT je dobrodošao kod duže košnje sa niti jer ne "utrnu" ruke. A kod rada sa nožem po nepredvidivom terenu, kamenitom, sa preprekama, kod piljenja sa cirkularom/kružnom pilom, a osobito kod malčiranja je AV sustav kakav imaju FS iznad 300 broja (i možda još neki - ne znam!) i te koliko koristan. Na 335RX kad sam malčirao i udario u nešto, dobijem snažan udarac u ruke i ako se ne drži čvrsto - bez problema se mogu ručke istrgnuti iz ruku, a to je poprilično opasno. No i sam rad kad te ručke stalno udaraju i nije baš neka divota. Za razliku od FS 450 koji ima dugi hod AV sustava i nema tih udaraca preko ručki već je to kao neko mekano odgurivanje.

Koji si koristio trimer i sa kojim alatom da ti je AV sustav bio "mamac za naivne"?
Ili to tako reda-radi pričaš...
Po meni AV sustav ne trebaju oni koji kose sa nožem po "sigurnom" terenu ili oni koji kose sa niti do 2 rezervoara goriva u komadu.
 
Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
ja sam spominjao masu u svojstvu akcije -rekacije tj inercije
naprimjer , ako ja flisnem ženu ona odelti do prve čvrste prepreke a ako flisnem zin on ni ne namigne .
U toj relaciji je masa poželjna ,

MAsa je nepoželjna u specifikacijama , i tu se radi kopromis i natezanja među brendovina .

ja ti ne poznajem te noževe , više sam vikend straličar ..( do pola tanka dnevno)


ali gledam oko sebe , danas kad svaki vrag od stroja ima AV pa i metar za sjekače ..ti isti sjekači danas ranije i s više profesinalnih bolesti idu u mirovinu nego prije 30-40 godina kad nije bilo AV-a
 

Lumi

Novi član
Tu od
20 Lip 2017
Poruka
10
Pozdrav forumaši.
Evo da se i ja malo uključim što se tiće trimera.
Imam velike površine za održavati,oko 20.000 kvadrata 2-3 puta godišnje što ravnica što brijeg,vinograd,voćnjaci.
Trenutno imam Oleo mac 753T i zadovoljan sam sa njim,jaki stroj,sa dobrim flaksom (koristim Oregonov duoline 3mm) drobi travu ko od šale.Jedina zamjerka su im loše glave.Žao mi je što nisam uzeo 755 Master zbog AV ručki jer nakon par dana košnje po 4-5 sati osijetim vibre u rukama.
No,odlučio sam se na kupnju novog stroja,Husqvarna 555rx.
Zanima me da li se tko od Vas susreo ili koristi taj stroj.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Pričekao sam da se netko javi tko koristi takav stroj...
Možda ti pomogne ovaj video gdje je sve napomenuto u vezi takvih strojeva:
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=5vDMttGFOrs&t=88s[/YT]​
Stihl serije 500 do 560 je isto za razmotriti. Kako zajedno rade u poslu koji bi i daleko slabiji modeli odrađivali:
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=FxVhd8mJV-A[/YT]​
 

Lumi

Novi član
Tu od
20 Lip 2017
Poruka
10
Stihl serije 500-... koliko znam nema kod nas,a kad bi ih bilo mislim da bi cijena bila paprena. Gledao sam fs460cem ali više me važe na Husqvarnu 555rxt,dobije se više opreme,bolje naramenice,veća snaga a sad motor,čim manje elektronike tim bolje(mislim na sthilov m-tronic i kompenzator).Ne znam na što bih se odlučio.Čitam da stihl ima manje vibracija na av ručkama,ali ja više kosim travu,zna biti velika do pasa(jednogodišnja košnja)rijetko šikare.Esad,da li bi me zadovoljio 545rxt ne znam,tu snagu imam u Oleo mac-u,samo bez av ručki.
Volio bih čuti malo prijedloge.Kad krenem u košnju,ne stajem po 4-5 sati,znam da se kaže mala trava mali stroj,velika veliki,ali sam u većini u večoj travi.Znači trebam izdržljivost.Moj 753t ima rezervar 1,5 lit.koji traju od 1 do 1,5 sati ovisno o travi.
Još me zanima koji flax je po Vama najizdržljiviji i bolji.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Husqvarna 555RXT je samo 9000kn. Meni to i nije neka povoljnost, no ne kupujem ja...
Visoku travu kosim sa nožem. Nikad sa niti.
Kad sa niti (niska trava do 20cm) onda Oregon nit jer bolje kosi tj. razbacuje pokošeno pa se može lakše kositi. To su naveli i u videu tj. Stihlova nit nije na toj razini, a još manje od Husqvarne. Kod košnje mi uopće nije neka razlika Husqvarna 335RX sa 2,2KS ili Stihl FS 450 sa 2,9KS tj. kod košnje sa niti je bitno kakva je nit i kakva je trava. Npr. gustu djetelinu teško da ćeš kositi kao ovaj u videu sa Stihlom i nožem jer se nabire djetelina.
Tu je slično kao da kupujete jači traktor, a treba vam samo za košnju trave...
Veća snaga je bitna kod svega ostalog osim kod košnje trave. Trajnost se ne postiže ako se ima snažniji stroj, već to ovisi po meni najviše o tehnologiji izrade, načinu održavanja i načinu rukovanja...
Sa nožem visoku travu kosi nožem trimer i snage ispod 2KS.
Razlika u glavama je isto značajna - naveo sam već...
Susjed sa Husqvarnom 345RX i nekom zamjenom za nit sličnom kao sajla kosi travu i dobro mu ide, no ja se sa takvim "sam svoj majstor" stvarima ne bih igrao.
O AV sustavima sam naveo što znam...
 
Posljednje uređivanje:

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191
Lumi , ja ti imam Stihl FS 460 kupljen prije 3 mjeseca.Prije njega sam imao 240 ku i kako sam u prošlom postu naglasio razlika u ( ne baš prevelikoj) snagi a najviše malim vibracijama.Kod 240 ke znao sam potrošiti 2-3 rezervara u cugu i više nisam mogao jer su mi prsti na desnoj ruci jako utrnuli a kod 460 ke u cugu 5 rezervara i nisam ni osjetio kao da sam počeo kositi.Razlika u vibracijama nevjerojatna u korist 460 ke.Prvi dojmovi - super, za sada,imam komplet alate za košnju za njega :glava,trokraki,cirkular i malčer - e on je strava kad uđeš u šikaru,draču ili bocu kako kod mene kažu,visoku travu ,koprive ,debelu travu tj korov -čisti sve živo.Sa rezervarom 0,75 l možeš raditi od 45 minuta do max sat vremena - sve ovisi.Prije sam radio sa Castorom 45 D isto jakim trimerom ali nije ni blizu 460 ke.
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,110
Zna li netko di ima za kupit neki veći trokraki nož,.
Standardni su oko 30cm,da ima nekih 33,35 cm, a da nije težak,jer sam našao od oregona,ali je duplo teži od standardnog
 

Lumi

Novi član
Tu od
20 Lip 2017
Poruka
10
Meni je najbitnije da mogu u komadu kositi 4-6 sati(naravno uz pauze od 10min.tankanja goriva).Trajnost se postiže redovitim održavanjem-to stoji,i naravno ne ubajm stroj.Kosim sa niti jer nitko nema volju iza mene skupljati travu,ovako ju bar malo sameljem.Kada već lupam veću svotu novaca ne želim radi par sto kuna uzimati slabiji Stihl.Mislim da je Husqy kvalitetniji ili mi se možda čini.Želim stroj za sve namjene,normalna trava,velika trava,šikaru itd.Samo sam nekako neodlučan,više me važe 555rx.Nadam se da je pokretljiviji u radu od Oleo-mac-a kojeg imam,težina mi ne smeta.Puž pod 35 stupnjeva mi je isto primamljivo.Nadam se da Vas ne zamaram s ovim ali volim čuti mišljenja i iskustva drugih.Veliki je to novac,ali ne želim se vratiti opet na Oleo mac(čak sam razmišljao o 755 master),ali moram i sebi olakšati.Imam vremena do kasnog ljeta,sada trava kod mene valjda neće rasti toliko.Mislio sam da netko na forumu radi sa 555rx da čujem dojam.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,000
Otiđi do Hajster servisa na Jankomiru i budu ti sve pokazali. Vjerujem da imaju i neki demo model kojega možeš probati.
Prijatelj ima 345Rx i nema primjedbi. Radi u voćnjaku i po kamenjaru... Koristi glave T45.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
...Kosim sa niti jer nitko nema volju iza mene skupljati travu,ovako ju bar malo sameljem...
Nož je za nakositi svježu travu stoci idealan, a trava košena sa niti većinom stoci nije zanimljiva... No kad se želi usitniti/smalčirati trava - košnja sa niti je većinom ta kojom se to dobro odradi.
Ima različitih niti i nisam ih puno isprobao.
Molim osvrte na iskustva da napišete koja se nit za koju travu pokazala dobra, a koja baš i nije.
Meni su npr. okrugle niti lošija opcija od spirlano/zavojite Oregon niti. Ima i na web-u nešto o tome (npr. link), no ne baš kod nas...
Oregon ima i različitih noževa - link, pa sam i sam nabavio trokraki malčer. Uskoro ide proba da vidim jel ide u travu ili je i on za grublje stvari kao dvokraki malčer-nož...
Postoje baš noževi za malčiranje trave (kopija malč-noža od kosilice za travnjak):
http://www.airecut.com/products
Ovo bi bila dobra zamjena za rad sa niti. Trebalo bi to isprobati...
Unaprijed hvala za iznesena iskustva!
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,000
Pitam se samo koliko mase završi onome tko kosi u licu s tim "high lift" nožem???

Za deblju travu koristimo Tri-Cut,:
h410-0424.ashx

a za običnu flaks 2,7 i 3mm.
Za kupinje trokraki nož fi 300., a za izbojke Scarlet cirkular sa štitnikom.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Pitam se samo koliko mase završi onome tko kosi u licu s tim "high lift" nožem???
Po vedeu jako "puno" jer jer si dedek nije stavio niti zaštitu za lice:
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=n4XPo3Z8NGA[/YT] [YT]https://www.youtube.com/watch?v=hz7n_dMhJsU[/YT]​
No vidim da oni koji su ga probali imaju sljedeće napomene:
As for the Airecut Blade , I gotta say this thing really is a weapon literally, lots of pain involved and I highly suggest using those metal cups under the blade to help keep it above the ground else you are gunna wear high speed schrapnel.Other than that make sure you are wearing all the safety gear you can, I would even suggest goggles of some sort and a face mask for breathing( OH and some nipple protectors, i Have taken some huge nipple hits, so bad you nearly wee your pants on the spot.:eek:) as this is about as nasty as brushcutting can get.
The Airecut is perfect for thick nasty grasses slicing through the thickest clumps with ease, and used in a up/down motion does a great job of mulching down off cuts.The draw back of this blade is that it is fairly fragile compared with most blades and clearing in rocky areas is definitely not advised as you and the blade will most likely go home broken.

Dakle treba dobra zaštita kod rada, a nije nešto robustan... mislim da ga neću niti probati...

Kupinu sa trokrakim nožem samo prerežeš i onda se nateži sa vilama, a dvokraki malčer kupinu usitni u komadiće.
 
Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh